GuidePedia

0

Το να λαμβάνεις υπόψη διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το γεωπολιτικό γίγνεσθαι είναι πολύ εποικοδομητικό. Ανοίγει τους ορίζοντες σε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων και βαθύτερη κατανόηση των γεγονότων. Με αυτά κατά νου αναδημοσιεύουμε μια διαφορετική άποψη για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Το άρθρο από το hellenicsunrise παρατίθεται αυτούσιο...]

«Πίσω από την αναταραχή σε Μέση Ανατολή και Κύπρο, βρίσκεται η Ρωσία, η οποία θέλει να εμποδίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτός από την ακύρωση του "EastMed" ο οποίος θέλει να συνδέσει όλα τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου, η Ρωσία θέλει και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας και του Κατάρ. Η Ρωσία το 2013 διέπραξε ένα καίριο λάθος όταν αρνήθηκε την προσφορά φιλίας του Ισραήλ.

Το Ισραήλ εκείνο τον καιρό έβλεπε με τρόμο τις ΗΠΑ του Ομπάμα να κάνουν επίθεση φιλίας στο Ιράν, κάτι το οποίο ανάγκασε τους Εβραίους να στραφούν στην Ρωσία. Οι Ισραηλινοί πόνταραν στο ότι σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο αποτελούνταν από ρωσοεβραιους που είχαν γεννηθεί στην ΕΣΣΔ. Ωστόσο ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση συνεργασίας Ρωσίας - Ισραήλ το τελευταίο θα έπρεπε να ξεχάσει την προνομιακή μεταχείριση που απολαμβάνει από την Αμερική. Το Ισραήλ υπαναχώρησε και έλαβε στάση αναμονής.

Παράλληλα και για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία πρότεινε τον EastMed στην ευρωπαϊκή ένωση. Ο αγωγός αυτός ουδέποτε θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη, ωστόσο αποτέλεσε έστω και ως σχέδιο μια πράξη αντίστασης στην ρωσική εξάρτηση. Οι Ρώσοι ενέταξαν την Τουρκία και το Κατάρ στον συμμαχικό άξονα Ρωσίας Ιράν για να εμποδίσουν Ισραήλ και ΗΠΑ να υλοποιήσουν τον αγωγό. Για την δε Τουρκία το όφελος για την δημιουργία αστάθειας στην περιοχή θα είναι η επίλυση του κυπριακού προς όφελος των Τουρκοκυπρίων αλλά και η σωτηρία του Ερντογάν και για δε το Κατάρ θα είναι η καταπολέμηση των εν δυνάμει ανταγωνιστών του στην ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ - Αίγυπτος, οι οποίοι φιλοδοξούν να καταστούν εξαγωγείς αερίου. Έτσι, το Κατάρ, δίνει χρήματα στην Τουρκία, η οποία τα διαθέτει για εξοπλισμούς και παραγωγή όπλων αλλά και αγορά πλωτών γεωτρυπάνων.

Η Ρωσία διαθέτει τις μυστικές υπηρεσίες της στην υποστήριξη καθεστώς Ερντογάν όπως επίσης και αέριο και επενδύσεις στην Τουρκία. Η Τουρκία σε αντάλλαγμα ασκεί τρομοκρατία σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης τροφοδοτεί τους Παλαιστίνιους με χρήμα και τεχνογνωσία τρομοκρατίας προκειμένου να ασκούν πίεση στο Ισραήλ το οποίο θέλει τον EastMed. Είναι σίγουρο ότι μετά τις ευρωεκλογές θα έχουμε θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο και Κύπρο. Μπορεί τα κοιτάσματα της αν Μεσογείου να είναι δύσκολα στην εκμετάλλευση τους ωστόσο η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την ανάδειξη ενός νέου ενεργειακού πόλου που θα αμφισβητήσει τις ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη.»

Κατ' αρχάς θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία ιστορικά ουδέποτε υπήρξε φιλική με την Τουρκία. Η λυκοφιλία τους έχει αναπτυχθεί μετά την κατάρριψη του Ρωσικού Sukhoi Su-24 από τους Τούρκους, και όπως πολύ εύστοχα παρατηρήθηκε από τον Καθηγητή Γεωπολιτικής Κώστα Γρίβα, ήταν ο φόβος για ένα γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο που έφερε την Ρωσία κοντά στην Τουρκία. Η δαιμονοποίηση της εξωτερικής πολιτικής των Ρώσων, μάλλον είναι κατευθυνόμενη από κέντρα που προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους μεθοδεύσεις. Η Ρωσία επανειλημμένα έχει κάνει ανοίγματα στην Ελλάδα με προτάσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν πολύ δύσκολο να τις αρνηθούμε, παρά ταύτα συνεχίζει ακόμη και σήμερα να βρίσκει την πόρτα μας κλειστή, ασχέτως κυβερνώντων.

Η Ελλάδα με τις πολιτικές της κακομοιριάς και της εσωστρέφειας, σαν να έχει αποδεχθεί τον ρόλο του φτωχού συγγενή στην περιοχή. Λειτουργεί με στεγανά, σαν ένας δορυφόρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και πράττει πάντοτε ευθυγραμμισμένη με τις όποιες επιταγές τους, ενώ σχεδόν ποτέ δεν απαιτεί ανταλλάγματα-αντισταθμίσεις. Ταυτόχρονα το αντίπαλο δέος, η Τουρκία, κάνει συνεχώς νέα ανοίγματα σε πολλές κατευθύνσεις (Ρωσία, Γερμανία, Κατάρ, Ιράν, Πακιστάν, Βαλκάνια κλπ), πράγμα που την βοηθά να κρατά τις επιλογές τις ανοικτές και να τις χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Επανερχόμενοι στο εν λόγω άρθρο, συμφωνούμε ότι το φυσικό αέριο και δη ο EastMed και το Καταριανό LNG, αποτελούν το μήλον της έριδος στην Αν. Μεσόγειο. Όντως το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον EastMed ως μέσω απεξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο, και ως μοχλό πίεσης και εφαρμογής των αντιτουρκικών εξωτερικών του πολιτικών. Όπως εξηγήθηκε σε άρθρο μας, το τόξο Κρήτη-Κύπρος-Κουρδιστάν αποσκοπεί στην απώθηση της Τουρκίας από την Αν. Μεσόγειο με την δημιουργία ενός νότιου «αναχώματος» που θα προστατεύσει τον EastMed και τα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή.

Όσον αφορά στις εξωτερικές πολιτικές του Ισραήλ, είναι κοινή διαπίστωση ότι αργά η γρήγορα ευθυγραμμίζονται με αυτές των ΗΠΑ, ακόμη κι αν κάποιες ελάχιστες φορές, εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται αποκλίνουσες. Γι' αυτό και η πιθανότητα το Ισραήλ να συνάψει σχέσεις με την Ρωσία και να υποβαθμίσει της αμερικανοϊσραηλινές, είναι μάλλον ανύπαρκτη.

Επίσης δεν είναι παράδοξο η Ρωσία να προσπαθεί να ανακόψει την υλοποίηση του EastMed -που δεν το αμφισβητούμε ότι επηρεάζει τα συμφέροντά της- υποστηρίζοντας την σχέση της Τουρκίας με το Κατάρ; Έτσι δίνουν το πάτημα στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί το Καταριανό LNG, λόγω των πολύ καλών φυσικών σχέσεών τους, και να παραγκωνίσει το ρωσικό φυσικό αέριο όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενο άρθρο! Εκτός κι αν θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος, και το ενδεχόμενο να αδειάσει την Ρωσία είναι πολύ μικρό...

Όπως αναφέραμε και παλαιότερα, θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός του EastMed έχει την κρυφή ατζέντα που προβλέπει την κατασκευή τερματικού επαναεριοποίησης υγρού φυσικού αερίου LNG, σε δεύτερη φάση, γεγονός που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να τον χρησιμοποιήσει για να διοχετεύσει το Αμερικανικό LNG. Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο το Ισραήλ έμμεσα να στήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το Κατάρ να μην έχει εναλλακτική διάθεσης των τεραστίων αποθεμάτων του φθηνού LNG και να αναγκαστεί να το διοχετεύσει μέσω του EastMed, όσο κι αν μας φαίνεται απίθανο επί του παρόντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμαχία Ισραήλ-ΗΠΑ επέτρεψαν την συνεργασία της ExxonMobil με την Qatar Petroleum στην ανακάλυψη του τρίτου μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο στο Γλαύκος-1, Οικόπεδο 10!



Τέλος συμφωνούμε ότι το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε μια ελληνοτουρκική διένεξη είναι πολύ πιθανό, και η περίοδος των εκλογών είναι πάντοτε κρίσιμη. Ο χρονικός ορίζοντας όμως, θα εξαρτηθεί από δυο αντικρουόμενους παράγοντες. Ο ένας είναι το πότε θα νιώσει έτοιμος ο Ερντογάν, όπως αναλύθηκε σε προηγούμενο άθρο. Ο άλλος παράγοντας που θα επιταχύνει τα γεγονότα, είναι ο επιχειρούμενος παροξυσμός των Ισραηλινών που θέλουν την Τουρκία να επιτεθεί ανέτοιμη, διακινδυνεύοντας το επιχειρησιακό αποτέλεσμα των ενεργειών της, που νομοτελειακά θα πυροδοτήσει αστάθεια στο εσωτερικό της.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top