GuidePedia

0


Στην απόλυτη επιβεβαίωση του ότι στην Ελλάδα βρίσκονται τα σύνορα του δυτικού κόσμου προχώρησε εν μέσω αντισημιτικού παροξυσμού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φρόντισε να καταστρέψει τις δειλές προσπάθειες επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ αποδεικνύοντας στους εκεί αφελείς – διότι παντού υπάρχουν – ότι συνεργασία με την Τουρκία σημαίνει με απλά λόγια έναν συνεχή εκβιασμό και ένα ανατολίτικο παζάρι, όχι μια ειλικρινή εταιρική σχέση.

Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε πως «αναρωτιέται ποιος είναι πιο βάρβαρος» μεταξύ του Χίτλερ και του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξής τους που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2, όχι σε οποιοδήποτε άλλο μέσο ενημέρωσης, αλλά σε ισραηλινό! Αποφάσισε να τους κάνει μάθημα!

Η δήλωσή του είναι φυσιολογικό να προκαλεί σοκ στο Ισραήλ, ασχέτως του ότι αν μη τι άλλο γνωρίζουν με ποιον έχουν να κάνουν και ότι η συνεργασία μαζί του επιβάλλεται από στρατηγικές αναγκαιότητες και όχι από πεποίθηση ότι πρόκειται για μια πραγματικά καλή διαθέσιμη λύση.

Ας μην ξεχνούμε ότι αντισημιτικό ξέσπασμα είχε προκαλέσει την πρώτη εκτροπή στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, όταν ο Ερντογάν προσέβαλλε βαρύτατα στο Νταβός τον μακαρίτη σήμερα, Σιμόν Πέρεζ. Ήταν τον Ιούλιο του 2014, όταν εν μέσω της επέμβασης των Ισραηλινών στη Γάζα ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι «ξεπέρασε τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα», προκαλώντας σάλο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ερντογάν δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 ότι «γνωρίζει πολύ καλά» πόσο ευαίσθητο θέμα είναι να αναφέρεται στον Χίτλερ, ο οποίος ευθύνεται για τη συστηματική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν εγκρίνω αυτό που έκανε ο Χίτλερ, όμως δεν εγκρίνω ούτε αυτό που κάνει το Ισραήλ. Όταν πρόκειται για τον θάνατο τόσων ανθρώπων, διερωτώμαι ποιος είναι πιο βάρβαρος». Ποιος ξέρει, ο Ερντογάν μπορεί να είναι ικανοποιημένος και να θεωρεί ότι με τη δήλωση αυτή… τετραγώνισε τον κύκλο.

Επαναλαμβάνοντας την φιλοπαλαιστινιακή του ρητορική που είχε μετριάσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι του «είναι αδύνατο να ξεχάσει τους εκατοντάδες, τους χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν όταν (ο ισραηλινός στρατός) επιτέθηκε στη Γάζα» το 2014.

Ίσως πρέπει και οι Ισραηλινοί όμως να του αναφέρουν ότι και αυτοί κλαίνε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο για τους Κούρδους που έχασαν τη ζωή τους στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας του, Κούρδοι οι οποίοι πλέον δεν έχουν καν κόμμα να τους εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο, καθώς η ηγεσία του είναι φιλοξενούμενη του Ερντογάν στις γνωστής «ποιότητας» τουρκικές φυλακές, ενώ δεν διαθέτουν και «Κουρδική Αρχή» όπως οι Παλαιστίνιοι που είναι εν αναμονή κράτος.

Οι φίλοι Ισραηλινοί πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους, καθώς επίσης και η ελληνική ηγεσία να αντιληφθεί εάν μπορεί να συνεχίσει τη στρατηγική «εξημέρωσης του θηρίου», αντί να κινηθεί με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα ελληνικά συμφέροντα, τα οποία ταυτίζονται με αυτά της ενωμένης Ευρώπης και του δυτικού κόσμου εν γένει, ο οποίος βέβαια δε δείχνει να αντιλαμβάνεται επαρκώς την κατάσταση (στη φωτογραφία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν) κάτι το οποίο δεν ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τα αποθέματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου. Ο Ερντογάν με τη συμπεριφορά του βοηθά συνεχώς να πείσουμε με την επιχειρηματολογία μας διεθνώς, αρκεί να αντιληφθούμε ότι πρεπει να αλλάξουμε τακτική.

πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top