GuidePedia

0


Κάθε 4 ώρες στην Τουρκία ένα παιδί , πέφτει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης
Μετά την αποκάλυψη ότι από τα τρία παιδιά που δολοφονήθηκαν στην Καισάρεια το ένα είχε βιαστεί, άρχισαν να εμφανίζονται παρόμοιες ειδήσεις από διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Αυτό αποκαλύπτει ότι τα περιστατικά ήταν περισσότερα από ότι νομιζόταν.
Σχεδόν κάθε μέρα στους δρόμους που κατοικούμε και στις συνοικίες, αμέτρητα παιδιά χάνονται ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ούτε μαθαίνουμε για αυτά τα παιδιά, ούτε ακούγεται πουθενά η φωνή τους…Η Τουρκία άρχισε να αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά την πραγματικότητα των παιδιών που αγνοούνται και υπόκεινται σε σεξουαλική εκμετάλλευση, μετά την φρίκη που βιώθηκε στην Καισάρεια.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 (δεύτερη μέρα του Μπαιραμιού) τα αδέρφια Ντιλρούμπα (7), Αχμέτ Τουνάν Τεκίν (8) και Τουρκάν Αγί (11) βγήκαν να μαζέψουν καραμέλες και χάθηκαν. Μετά από 1,5 χρόνο αποκαλύφθηκαν τα πτώματα τους. Βρέθηκε ότι τα σκότωσε πνίγοντας τα ο παιδόφιλος Ουγούρ Βελή Γ, ενώ βίασε και ένα από αυτά. Και παλιότερα υπήρχαν παρόμοια περιστατικά. Το περιστατικό όμως στην Καισάρεια δείχνει ότι πρέπει να αναπτυχθούνε νέες πολιτικές γύρω από το παιδί, και οι γονείς να είναι πιο ευαίσθητοι. Διότι αν εξετάσουμε τα περιστατικά εμφανίζεται μια φρικτή αλλά απροσδιόριστη εικόνα. Έτσι, στην Τουρκία κάθε 4 ώρες ένα παιδί βιώνει σεξουαλική εκμετάλλευση. Η Τουρκία στην εκμετάλλευση των παιδιών (ιδιαίτερα στην σεξουαλική) είναι τρίτη στον κόσμο. Αν και δεν υπάρχει κάποια σίγουρη πηγή πληροφοριών για το θέμα. Διότι τα στοιχεία που βγαίνουν από έρευνες που κάνουν ιδιωτικοί φορείς, πανεπιστήμια ή κρατικές υπηρεσίες είναι αλληλοσυγκρουόμενα και δεν παρουσιάζουν μια αξιόπιστη εικόνα. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι είτε τα παιδιά δεν το καταγγέλλουν είτε παραμένει εντός της οικογενείας. Έτσι υπό αυτή την κατάσταση τα περιστατικά δεν καταγράφονται επίσημα.
Όμως ο ερευνητής Τουντζέρ Γκιουνάι που ετοιμάζει ένα βιβλίο, ερευνώντας όλες τις επίσημες πηγές και τις εφημερίδες πέτυχε να εμφανίσει μια εικόνα. Όσο και αν ο χώρος του Γκιουνάι είναι η τρομοκρατία, από λόγους συνείδησης ερεύνησε για χρόνια αυτό το θέμα. Έτσι συγκέντρωσε δεδομένα τα οποία είναι πολύ περισσότερα από αυτά των επίσημων φορέων. Ο Γκιουνάι δεν αρκέστηκε στην καταμέτρηση των περιστατικών, αλλά εξέτασε και τις καταθέσεις των παιδιών που είχαν υποστεί εκμετάλλευση.
Ποια είναι λοιπόν η εικόνα των παιδιών ; 50 χιλιάδες παιδιά ζούνε στους δρόμους. Πιστεύεται πως τα 30 χιλιάδες από αυτά έχουν υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση και βιασμό. Εξ αυτών τα 5 χιλιάδες προσέφυγαν στην αστυνομία. Το 75 % των παιδιών που ζούνε στον δρόμο έχουν εμπλοκή σε δικογραφίες που σχημάτισε η αστυνομία σχετικά με κλοπές, ληστείες, τραυματισμούς και βιασμούς. Μέσα στο 2010 4 χιλιάδες παιδιά καταδικάστηκαν για κλοπές και στάλθηκαν σε αναμορφωτήρια. Στα τελευταία 5 χρόνια, 250 είναι τα περιστατικά βιασμών που έγιναν σε φυλακές ανηλίκων και έφτασαν στα δικαστήρια. Ο αριθμός των περιστατικών παιδιών που είτε στους παιδικού σταθμούς, είτε στα δημοτικά με κρεβάτια, υπέστησαν σεξουαλική εκμετάλλευση είτε από το προσωπικό είτε από άλλους, και το θέμα έφτασε στα ΜΜΕ και στα δικαστήρια, μόνο μέσα στο 2009 ήταν περίπου 200. Τα περιστατικά βιασμού παιδιών που το έτος 2001 ήταν περίπου 2000 κάθε έτος αυξάνονταν. Έτσι αυτό το νούμερο κατά το έτος 2010 έφτασε στα 7.000. Πιστεύεται όμως πως το πραγματικό νούμερο είναι πολύ υψηλότερο καθώς τα θύματα και οι οικογένειες για λόγους που έχουν να κάνουν με απειλές, εκβιασμούς, κατηγορίες για ανηθικότητα και αυξημένο αίσθημα ντροπής, τείνουν να κρατάνε κρυφά τα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ο αριθμός των παιδιών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά τα τελευταία 10 χρόνια είναι περίπου 250 χιλιάδες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top