GuidePedia

0
Κυκλοφορούν παντού ντυμένοι στα λευκά...

«Λευκοί ζητιάνοι» κατακλύζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Νεαροί βουλγαρικής και ρουμανικής καταγωγής αλλά και Ρομά αναγκάζονται από τα αδίστακτα κυκλώματα επαιτείας να φορούν λευκά ρούχα και να βάφουν το πρόσωπό τους, όπως οι διάσημοι διασκεδαστές δρόμου (street entertainer) και οι μίμοι βενετσιάνικου καρναβαλιού.

Μόνο που οι ζητιάνοι δεν κάνουν ούτε μιμήσεις ούτε κάποιο ακροβατικό νούμερο. Αντίθετα, εξαναγκάζονται να περιφέρονται αμίλητοι από το πρωί μέχρι το βράδυ στα καφέ και τις πλατείες, κρατώντας καλαθάκια και ζητώντας ελεημοσύνη από τους περαστικούς.

Πρόκειται για το τελευταίο τέχνασμα των κυκλωμάτων επαιτείας, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η νέα τακτική των δουλεμπόρων έχει ως αποτέλεσμα να παραγκωνιστούν οι ανάπηροι επαίτες και οι μαυροφορεμένες γυναίκες που ζητούσαν ελεημοσύνη στα πεζοδρόμια και τις πλατείες.

«ΤΑ ΝΕΑ» επιχείρησαν να πλησιάσουν και να μιλήσουν με κάποιους από τους «λευκούς ζητιάνους», αλλά αντιμετώπισαν επιθετική συμπεριφορά. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις και η απαίτηση για χρήματα από τους περαστικούς προβάλλεται με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο.

Η Αστυνομία
Η εμφάνισή τους προβληματίζει την Αστυνομία, η οποία πάντως περιορίζεται σε τυπικούς ελέγχους και επεμβαίνει μόνο όταν κληθεί από καταστηματάρχες και πολίτες. Εξάλλου, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις συλλήψεων επαιτών, τα θύματα αρνούνται να καταγγείλουν τους δουλεμπόρους επειδή φοβούνται τις συνέπειες. Επιπλέον, η Αστυνομία δεν μπορεί να τους απελάσει εφόσον προέρχονται από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υπόθεση λήγει συνήθως με την επιβολή συμβολικού προστίμου, το οποίο δεν πληρώνεται ποτέ...

Στο σύνολό τους οι επαίτες είναι θύματα βουλγαρικών και ρουμανικών συμμοριών, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας με την υπόσχεση να βρουν αξιοπρεπή εργασία. Τα «αφεντικά» κρατούν τα χαρτιά τους και τους ξεκαθαρίζουν ότι μόνο εφόσον ζητιανεύουν θα έχουν στέγη και τροφή, αρπάζοντας μάλιστα τα χρήματα που κερδίζουν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το μεροκάματο ενός επαίτη αρχίζει από μερικές δεκάδες ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 300 ευρώ.

Πρόκειται για τεράστια ποσά, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας από όπου προέρχονται οι περισσότεροι ζητιάνοι οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ μηνιαίως. Ζουν σε τρώγλες
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι επαίτες- κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι και σπανιότερα Έλληνες Ρομά- κατοικούν σε διαμερίσματατρώγλες, που τους ενοικιάζουν οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων. Η «δουλειά» αρχίζει περίπου στις οκτώμισι το πρωί και τελειώνει το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, προτού κλείσει η αγορά. Οι επαίτες έχουν συγκεκριμένο πόστο, συνήθως έξω από εκκλησίες και εμπορικά κέντρα καθώς σε κεντρικά σημεία της πόλης. Κάποιοι από αυτούς υποδύονται τους ανάπηρους. Η οδός Ερμού στο κέντρο της Αθήνας κατακλύζεται καθημερινά από «λευκούς ζητιάνους» που προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, ενώ στον εμπορικότερο δρόμο της πρωτεύουσας υπάρχουν αρκετοί διασκεδαστές που κάνουν μιμήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top