GuidePedia

0

Πιθανή οικονομική συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδος για να κινηθούν εμπορεύματα από και προς την Ρωσία μέσω Τουρκίας;

Μεγάλο και ύποπτο παρασκήνιο έχουμε ανάμεσα σε Ερντογάν και Πούτιν, μετά την μυστική τηλεφωνική συνομιλία τους, η οποία οδήγησε εσπευσμένα τον Τούρκο πρόεδρο να συναντήσει σε ...γεύμα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη στις 13 Μαρτίου 2022 στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Οικονόμου: O Μητσοτάκης αποδέχθηκε πρόσκληση Ερντογάν για γεύμα στην Κωνσταντινούπολη

Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός δέχθηκε και αποδέχθηκε πρόσκληση από τον Τούρκο πρόεδρο και θα έχουν γεύμα την Κυριακή. Ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνεται, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι “αποκαλύφθηκαν τα παρασκήνια της συνάντησης του προέδρου Ερντογάν με τον Πούτιν, αναφέροντας κάποιο “οικονομικό κοινό σχέδιο” Τουρκίας και Ρωσίας.

Ερντογάν και Πούτιν μίλησαν για εμπόριο σε εθνικά νομίσματα και την κατάσταση των πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο και σιτάρι στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα στείλει 30 πλοία φορτωμένα με ηλιέλαιο και σιτάρι στην Τουρκία, τα οποία ευρίσκονται τώρα στην Αζοφική Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε την συναλλαγή σε ρούβλι και γιουάν, καθώς και χρυσό, στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας δήλωσαν τη σημασία της διατήρησης επαφών μεταξύ των διπλωματικών και στρατιωτικών τμημάτων των δύο χωρών".

Δηλαδή θα έχουμε σε ανοικτή επικοινωνία τα γενικά επιτελεία Τουρκίας και Ρωσίας συνεχώς, για οποιαδήποτε θέμα προκύψει από τα Στενά του Βοσπόρου έως περιστατικό στην Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι, "ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε “μια κριτική αποτίμηση για την “ξέφρενη” εκστρατεία κατά του ρωσικού πολιτισμού και των μορφών του, που κερδίζει δυναμική σε μια σειρά από δυτικά κράτη, ενώ σμφωνήθηκε να διατηρηθούν στενές επαφές σε διάφορα επίπεδα”.

Από όλα αυτά που διαβάζουμε, κατανοούμε βαθιά ότι Τούρκοι και Ρώσοι θα συμπορευτούν πολύ στενά το επόμενο διάστημα σε όλους τους τομείς, (και στον αμυντικό), για όλα τα θέματα.
Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο παμπόνηρος Τούρκος ηγέτης ζητά συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, με δείπνο, πριν το οποίο θα συζητηθούν μεταξύ τους πολλά και κυρίως φλέγοντα ζητήματα.

Ένα σενάριο για όλα αυτά, αφορά μια πιθανή οικονομική συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδος για να κινηθούν εμπορεύματα από και προς την Ρωσία μέσω Τουρκίας, αφού και οι δύο χώρες θα επωφελούνταν από μια τέτοια συνεργασία σε μια τρομερά δύσκολη περίοδο.

Δεύτερον, θα μπορούσε να έχουμε μια ελληνοτουρκική συνεννόηση που θα αφορά πιθανόν την ελληνική εμπορική ναυτιλία, και τις τεράστιες δυνατότητες της για μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό Μόσχας και Άγκυρας, αφού τα Στενά του Βοσπόρου είναι κλειστά για τα ρωσικά πλοία.

Η ουσία όμως σε οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια προσέγγισης της Ελλάδος, θα ήταν όμως, να τεθούν στο τραπέζι απαράδεκτα ζητήματα από την Τουρκία, για Αιγαίο ( έρευνες-εξορύξεις) και κυρίως η προκλητική απαίτηση της αποστρατικοποιήσεως των νησιών μας.

Οι Τούρκοι έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό από ΝΑΤΟ, δύση, ΗΠΑ, και παίζουν το δικό τους ανεξάρτητο παιχνίδι με Ρωσία και Κίνα, και αυτό είναι ίσως το πιο επικίνδυνο για την χώρα μας.

Όπως και να έχει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αυτήν την δεδομένη περίοδο, μόνο ερωτηματικά προκαλεί, ενώ στην όλη τουρκική πρόσκληση, υπάρχει πιθανότατα κάποιο ρωσικό σχέδιο από πίσω, το οποίο θα αφορά οικονομικό διέξοδο των Ρώσων με παράλληλο τουρκικό σχέδιο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Δεν νομίζουμε πάντως ότι καμία περίπτωση θα συμφωνήσει σε όλα αυτά η ελληνική πλευρά. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top