GuidePedia

0

Καταιγιστικές εξελίξεις στο Κουρδικό προκαλεί η κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον του ISIS σε Ιράκ και Συρία, καθώς πλέον το κουρδικό στοιχείο στις δυο χώρες -που έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη Ρώσων και Αμερικάνων σε επιχειρησιακό πεδίο- δείχνει αποφασισμένο παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις και την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας, αλλά και της Βαγδάτης, να εκμεταλλευθεί την ιστορική ευκαιρία που προσφέρεται για την εθνική ολοκλήρωση του.

Η απόφαση του Συμβουλίου του Κιρκούκ το οποίο δεν ανήκει τυπικά στην αυτόνομη κουρδική οντότητα του Βορείου Ιράκ (KRG),να υψώσει την κουρδική σημαία σε όλα τα δημόσια κτίρια και να αποφασίσει την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένταξη στην αυτόνομη οντότητα, προκαλεί αντιδράσεις τόσο από την Άγκυρα, που αισθάνεται προδομένη και από τον μέχρι τώρα «φίλο» Μ. Μπαρζάνι, αλλά και από την Βαγδάτη, καθώς η κεντρική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον τον υπαρκτό κίνδυνο απώλειας ακόμη μιας σημαντικής πετρελαιοπαραγωγικής περιοχής που περνά στον έλεγχο του KRG.

Ο Ερντογάν με οργή έσπευσε να εξαπολύσει απειλές απαιτώντας από τις αρχές του Κιρκούκ να υποστείλουν τις κουρδικές σημαίες και ζητώντας από τον Μπαρζανι και την KRG(Kurdistan Regional Government) να εγκαταλείψουν τις αξιώσεις έναντι της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής του Κιρκούκ προειδοποιώντας ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με το Αρμπιλ θα πληγούν σοβαρά εάν επιχειρηθεί η προσάρτηση του «πολυεθνικού» Κιρκούκ.

«Σας καλώ να διορθώσετε το λάθος...» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος κυρίως στον Μπαρζανι, τον ηγέτη των κούρδων του Ιράκ που με υποχθόνιους τρόπους, αλλά προσφέροντας συγχρόνως μια αξιόπιστη στρατιωτική δύναμη, τους Πεσμεργκά, έχει κατορθώσει να έχει καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, την Μόσχα την Ευρώπη και μέχρι τώρα να αποτελεί και σύμμαχο του Ερντογάν στην προσπάθεια του τούρκου ηγέτη να ανακόψει την επιρροή των ακραίων στοιχείων του ΡΚΚ και του YPG στα εκατομμύρια των κουρδών που ζουν διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες (Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν).

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του χθες το βράδυ καταδίκασε την απόφαση, κάνοντας λόγο για μονομερή και στερούμενη νομιμότητας ενέργεια. Η αγωνία της Άγκυρας κορυφώνεται καθώς η ίδια τερμάτισε την επιχείρηση Euphrates Shield, ενώ οι Αμερικανοί συμμαχούν φανερά πλέον με τους κούρδους του YPG στην Συρία στην μάχη εναντίον του ISIS, την ίδια στιγμή που και η Ρωσία υποστηρίζει το SDF στο οποίο βασικός κορμός είναι οι κούρδοι, ως αντίπαλο δέος στις άλλες ανταρτικές ομάδες που στηρίζει η Τουρκία στο συριακό έδαφος, που όμως στοχεύουν περισσότερο τον Άσαντ παρά το ISIS.

Η απόφαση του Συμβουλίου του Κιρκούκ που ελήφθη με αποχή των εκπροσώπων των Τουρκμένων και των Αράβων έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, καθώς ο ίδιος ο Μπαρζανι ανακοίνωσε ότι εντός του 2017 θα δρομολογηθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν. Μια κίνηση η οποία θα λειτουργήσει ως ντόμινο, σε μια περιοχή που τα σύνορα χαράχθηκαν τεχνητά πριν από έναν αιώνα με τις Συνθήκες Σαικς-Πικο.

Την υποστολή της κουρδικής σημαίας στο Κιρκούκ ζήτησε επίσημα και η κεντρική κυβέρνηση στην Βαγδάτη, αλλά το τοπικό Συμβούλιο αρνήθηκε να υπακούσει.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιριμ σε μια συμβολική κίνηση κάλεσε στην Άγκυρα τον ηγέτη των Τουρκμένων στο Ιράκ, Ερσχαντ Σαλιχι, την Κυριακή και μετά τη συνάντηση τους προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί καμία προσπάθεια κήρυξης ανεξαρτησίας στο Βόρειο Ιράκ και ενσωμάτωσης του Κιρκούκ στο KRG.

«Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει το δημοψήφισμα και θα σταθεί δίπλα στους ομογενείς της στο Κιρκούκ» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Στο Αρμπιλ, σε μια επίδειξη ενότητας γύρω από τον κοινό στόχο της ανεξαρτησίας, συγκεντρωθήκαν εκπρόσωποι όλων των κουρδικών κομμάτων και αποφάσισαν την συγκρότηση επιτροπής από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα το Kουρικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), προκειμένου να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής στο Β. Ιράκ.

Η Κοινή Διακήρυξη αναφέρει ότι το Κουρδικό Έθνος θα ψηφίσει για το μέλλον του μέσω της πρακτικής της αυτοδιάθεσης όπως είναι το «φυσικό δικαίωμα του Έθνους του Κουρδιστάν να αποφασίσει για το πολιτικό δρόμο του σε ένα δημοψήφισμα για την οντότητα ενός Ανεξάρτητου Κράτους».

Η κυβέρνηση του KRG μάλιστα υποστηρίζει ότι η έγερση της σημαίας του στο Κιρκούκ είναι νόμιμη, καθώς σύμφωνα με το ιρακινό σύνταγμα έχει το ίδιο δικαίωμα να σηκώσει την σημαία του στο Κιρκούκ, όπως έχει και η κεντρική κυβέρνηση καθώς, όπως υποστηρίζει, το Σύνταγμα χαρακτηρίζει το Κιρκούκ και κάποιες άλλες περιοχές ως «αμφισβητούμενες» (άρθρο 140).

Ο ίδιος ο Μπαρζανι χαιρέτισε την ύψωση της κουρδικής σημαίας στο Κιρκούκ χαρακτηρίζοντας την κίνηση «φυσιολογική και νόμιμη» ενώ το κορυφαίο στέλεχος του PUK, Κοσρατ Ρασουλ, μετά την συνάντησή του με τον Μπαρζανι χαρακτήρισε το Κιρκούκ «καρδιά και Ιερουσαλήμ» του Κουρδιστάν.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία και ενώ η συλλογική προσπάθεια για αντεπίθεση με στόχο το ISIS, έχει ουσιαστικά περιορίσει την Τουρκία, καθώς της έχει επιβληθεί η αποχή από κάθε μονομερή στρατιωτική ενέργεια μεγάλης κλίμακας τόσο στο Βόρειο Ιράκ όσο και στην Βόρειο Συρία, τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ρώσους.πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top