GuidePedia

0

Θέμα βαλκανικών συνόρων ανοίγουν καθώς φαίνεται ρεπουμπλικανικοί κύκλοι στις ΗΠΑ, αλλιώς είναι δύσκολο να εξηγηθεί η συνέντευξη του Ντάνα Ροχραμπάτσερ, στην αλβανική τηλεόραση και το κανάλι Vizion Plus, στο οποίο τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ της διάλυσης της ΠΓΔΜ.

«Η θέση μου είναι ότι η “Μακεδονία” δεν είναι χώρα. Λυπάμαι, δεν είναι χώρα… Υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός στην χώρα αυτά, που ποτέ δεν θα μπορέσουν να ζήσουν ενωμένοι στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, Κοσοβάροι και Αλβανοί από την “Μακεδονία” πρέπει να ενσωματωθούν στο Κόσοβο και το υπόλοιπο της “Μακεδονίας” να γίνει μέρος της Βουλγαρίας, ή όποιας άλλης χώρας εκείνοι αισθάνονται πιο κοντά τους», ήταν η δήλωση βόμβα στην οποία προέβη.

«Κρατάμε ζωντανή τη “Μακεδονία” γιατί κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό πρέπει να βγει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας», πρόσθεσε ο Ροχραμπάτσερ, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως απηχεί τις σκέψεις ενός τουλάχιστον τμήματος του κατεστημένου στην Ουάσιγκτον και πρόκειται για σκέψεις που γίνονται πλέον και φωναχτά.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων ήταν λογικό να αντιδράσει και να καταθέσει διάβημα προς το State Department και ξεχνώντας ότι με τον τρόπο του και το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» έκαναν ακριβώς το ίδιο, καταλογίζει στους υποστηρικτές τέτοιων θέσεων ότι «πυροδοτούν την εθνικιστική ρητορική στις γειτονικές περιοχές και μας πηγαίνουν στο παρελθόν».



Είναι φανερό ότι καθώς κύκλοι σχεδιάζουν τους νέους αγωγούς που θα τροφοδοτούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ένα κράτος της ισχύος της ΠΓΔΜ που θεώρησε ότι θα μπορέσει να παίξει τις ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία πηγαίνοντας τη μια στην αμερικανική πλευρά και όταν δεν του έγιναν τα χατίρια να στρίβει προς την άλλη, θυμήθηκαν ότι οι υπερφίαλοι γείτονες, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, έπαιζαν τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου, παρά τις εκκλήσεις της Αθήνας, αποσταθεροποιώντας την περιοχή, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιηθούν στο τέλος οι ίδιοι.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top