GuidePedia

0
Αιφνιδιαστική επίσκεψη απεσταλμένου του Καντάφι ξανά στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρίσκεται το απόγευμα της Πέμπτης ο Αμπντουλαντί αλ Ομπεϊντί, υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι

Η Αθήνα παραμένει ενεργή στο μέτωπο της επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη. Αυτό αποδεικνύει και η αιφνιδιαστική επίσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης στην ελληνική πρωτεύουσα του Αμπντουλαντί αλ Ομπεϊντί, υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Αλ Ομπεϊντί θα έχει συνάντηση με τον κ. Στ. Λαμπρινίδη και αναμένεται να του μεταφέρει κάποιο μήνυμα του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Παραμένει άγνωστο αν ο λίβυος αξιωματούχος σχεδιάζει να μεταβεί και σε άλλες ξένες πρωτεύουσες στο πλαίσιο αναζήτησης μίας διπλωματικής λύσης.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε στενή επαφή τόσο με τον Αμπντελιλά αλ Χατίμπ, ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη όσο και με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον.
Η ελληνική πλευρά επιμένει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο θέμα της Λιβύης, ιδιαίτερα εφόσον το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία στασιμότητα και στο πολεμικό μέτωπο.

Ηδη άλλωστε έχει αρχίσει να εμφανίζεται μία κόπωση και στις χώρες που πρωτοστάτησαν στην υπόθεση της Λιβύης, όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί μία διέξοδος για τον Καντάφι, να συμφωνηθεί εκεχειρία και να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει κλείσει την πρεσβεία της στην Τρίπολη, ενώ έχει αποστείλει ολιγάριθμη αποστολή στη Βεγγάζη, με παρουσία και διπλωματικών υπαλλήλων, χωρίς όμως να έχει αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς.

Ο κ. Αλ Ομπεϊντί είχε βρεθεί στη χώρα μας και τον περασμένο Απρίλιο, στις αρχές της λιβυκής κρίσης. Τότε είχε συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν είχε κρύψει την επιθυμία της Αθήνας να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα δε με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», η Αθήνα έχει διερευνήσει προσεκτικά και μέσω ανεπίσημων διαύλων τις προθέσεις του καθεστώτος Καντάφι με σκοπό να εξετάσει αν μπορεί να διευκολύνει την εκτόνωση της κατάστασης.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top