Δεκάδες οικονομικοί αναλυτές, τα τελευταία χρόνια, βάζουν την Τουρκία στο ίδιο κάδρο με τους BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα). Η Κίνα παρουσιάζει μία αλματώδη ανάπτυξη, η Ρωσία ανατίμησε το νόμισμά της κατά 25%, η Ινδία βρίσκεται σε μία σταθερά ανοδική πορεία και η Βραζιλία έχει επίσης ανατιμήσει το νόμισμά της κατά 75% περίπου. Η Τουρκία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, κατέγραφε ρυθμό ανάπτυξης 11%. Ο ρυθμός αυτός θα δικαιολογούσε την παρουσία της Τουρκίας δίπλα στις υπόλοιπες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, μόνο αν ήταν «ολόκληρη η αλήθεια»…
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο από 6,25% στο 5,75%, φοβούμενη τις επιπτώσεις από την παγκόσμια ύφεση, ενώ ανακοινώθηκε και δημοπρασία πώλησης ξένου συναλλάγματος. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της γείτονος, Νιχάτ Εργκούν, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 7% σε ετήσια βάση το 2011, έναντι των υψηλότερων προβλέψεων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να μην ανησυχεί για την οικονομική «συγκυρία», ωστόσο δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η κρίση αυτή θα πλήξει έστω και βραχυπρόθεσμα την Τουρκία. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, τις ημέρες του χρηματιστηριακού Αρμαγεδδώνα που διανύουμε, καταγράφει σημαντική πτώση, χάνοντας τα υψηλά δεκαετίας που είχε σημειώσει τους τελευταίους μήνες. Μέσα σε μία μέρα, τη Δευτέρα, σημείωσε πτώση της τάξης του 7%. Οι προβλέψεις, μάλιστα, για το έλλειμμα ισοζυγίου του 2011 αγγίζουν ακόμη το 10%, πλησιάζοντας αρκετά τις επιδόσεις των δοκιμαζόμενων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Πόσο απέχει τελικά η ανάπτυξη της Τουρκίας από την κατάρρευσή της; Όπως όλα δείχνουν, μέσα σε ένα χρόνο, ο «οικονομικός» τίγρης που βρυχάται (όπως συνήθιζαν να την χαρακτηρίζουν οι οικονομικοί αναλυτές), ίσως αποδειχθεί ότι απλά ξεροβήχει…