GuidePedia

0
Γάλλοι στρατιώτες της KFOR αναπτύσσονται για να ελέγξουν το νέο θερμό επεισόδιο σε συνοριακά φυλάκια του Κοσόβου

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επιχείρησαν να καταλάβουν τρία συνοριακά φυλάκια στο Μπίρνιακ και στο Τζάρινιε. Οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα για να υπερασπιστούν τα φυλάκια και ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχθηκαν

Κατακόρυφα αυξήθηκε τo τελευταίο 24ωρο η ένταση στην ασταθή περιοχή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν περίπου 60.000 Σέρβοι, μετά την προσπάθεια των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Κοσόβου να καταλάβουν τρία συνοριακά φυλάκια στο Μπίρνιακ και στο Τζάρινιε, η οποία κατέληξε σε σποραδικούς πυροβολισμούς, τον σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού και τριών Σέρβων πολιτών.
Στο Μπίρνιακ και στο Τζάρινιε οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα για να υπερασπιστούν τα φυλάκια και ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχθηκαν από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των τελευταίων να τα καταλάβουν. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν αμέσως δυνάμεις της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης KFOR, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως επιτόπου έσπευσε και ο διοικητής της KFOR, Ερχαρντ Μπούλερ. Στρατιώτες της διεθνούς δύναμης αναπτύχθηκαν και στη γέφυρα της διχασμένης Μιτρόβιτσα για να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε τυχόν συγκρούσεις.
Το νέο αυτό θερμό επεισόδιο στην ασταθή περιοχή των σερβικών θυλάκων του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χατζρεντίν Κούτσι, ξεκίνησε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να "εφαρμόσει τον νόμο, να ελέγξει τα σύνορα και να αποκαταστήσει ένα οικονομικό σύστημα το οποίο στη συγκεκριμένη περιοχή δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια". Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της Πρίστινα να εφαρμόσει την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα να σταματήσουν όλες οι εισαγωγές από τη Σερβία, η οποία αποτελεί πιθανότατα την απάντηση της Πρίστινα στο μπλόκο στις εξαγωγές που επέβαλαν Σερβία και Βοσνία μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008. Μάλιστα αρκετοί τονίζουν ότι η χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιήθηκε μία μόλις εβδομάδα μετά τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς από τις σερβικές αρχές και την έκδοσή του για να δικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, κίνηση που έφερε τη Σερβία πιο κοντά στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της πάντως αποδοκίμασε την πράξη της Πρίστινα και η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, Μάγια Κοσίγιαντσιτς, ανέφερε: "Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση. Εγινε χωρίς να υπάρξει καμία διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή τη διεθνή κοινότητα, και δεν την εγκρίνουμε". Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, έπαυσε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό της αστυνομίας.
EULEX
Κατηγορίες σε 9 του UCK
Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου απαγγέλθηκαν χθες από το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο, Μαουρίτσιο Σαλούστρο, εναντίον του πρώην βουλευτή και αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος Δημοκρατικό Κόσοβο, Φατμίρ Λιμάι, και άλλων 8 μελών του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Οι υπόλοιποι εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες είναι ο Νέτζμι Κρασνίτσι, Νάσερ Κασνίτσι, Νάσερ Σαλία, Σαμπίτ Σαλία, Ρέφι Μαζρέκου, Αρμπεν Κρασνίτσι, Σαμπάν Σαλία, Μεχλιούλι Λιμάιτ και Μπεσίμ Σουρντάι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top