GuidePedia

0

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» στις 31 Μαΐου πρόκειται να υπογραφεί πρωτόκολλο συμφωνίας ελεύθερης διακίνησης πολιτών μεταξύ της Γεωργίας και της Τουρκίας.

Ουσιαστικά η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την άρση της visas και θα επιτρέπει στους πολίτες των δύο χωρών να ταξιδεύουν στις δύο χώρες επιδεικνύοντας μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα.

Ορμώμενος από το σημερινό ενημερωτικό σημείωμα του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολή» θα υπενθυμίσω πως το προηγούμενο μήνα ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, συζήτησε με το Γεωργιανό Πρόεδρο, Μιχαήλ Σαακασβίλι το λεγόμενο και πρόγραμμα «Ενωμένος Καύκασος».

Η επικίνδυνη σχέση Τιφλίδας – Μόσχας εντείνει τις προσπάθειες της Γεωργίας για περαιτέρω ενδυνάμωση σχέσεων με τη Τουρκία που σύμφωνα και με τους ίδιους τους «δένουν» άρρηκτοι ιστορικοί δεσμοί. Σε πρώτη φάση η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών ανοίγει τη πόρτα αλλά και ενθαρρύνει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας σχετικά με το Καύκασο.

Μη ξεχνάμε εξάλλου, πως πρόσφατα ο ίδιος ο Πρόεδρος του τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Ανάλυσης, Σινάν Ογκάν, τόνισε πως η Τουρκία και η Γεωργία επιβάλλεται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε μία Ευρωπαϊκή βάση λογικής (ανοιχτά σύνορα και άρση visas) και επισήμανε πως αν δεν επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας η όποια προσπάθεια για έναν «Ενωμένο Καύκασο» θα αποτύχει.

Το όραμα και η προοπτική ενός «Ενωμένου Καυκάσου» μπορεί να εξυπηρετεί ορισμένα από τα κράτη της περιοχής (και όχι μόνο) ωστόσο η μέχρι τώρα στάση της Ρωσίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Δημοσίευση σχολίου

 
Top