GuidePedia

0
ImageΈνα τηλεγράφημα από το πρακτορείο Ανατολή για το θέμα της πυραυλικής ασπίδας που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ φέρνει στο προσκήνιο πάλι το θέμα του τουρκικού διαγωνισμού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, προφανώς ως μέσο πίεσης στην αμερικανική πλευρά για δωρεάν ή εν μέρει δωρεάν παραχώρηση Patriot PAC-3,
στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ομπρέλας και μάλιστα επανατίθεται το θέμα της πώλησης ρωσικών S-300PMU1 ή S-400 ή αντίστοιχων κινέζικων.Βέβαια, ούτε το τηλεγράφημα επικαλείται τα σωστά στοιχεία (μπλέκει ρωσικούς πυραύλους με κινεζικούς μέσου βεληνεκούς κλπ), αλλά καταλήγει ότι "Σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, οι ρωσικοί S-400 πλεονεκτούν σε σχέση με τους Patriot και τα υπόλοιπα συστήματα και η ρωσική εταιρεία Rosoboronexport επιθυμεί να πωλήσει στην Τουρκία τελευταίας γενιάς πυραύλους S 300 και S 400 και μάλιστα στο πλαίσιο πρότασης συμπαραγωγής".
Όλα αυτά εμπλέκονται με την "δυσαρέσκεια των Ρώσων για το "πάγωμα" των BMP-3HEL και την μη βολή πιστοποίησης στην Ελλάδα των S-300PMU1".
Το πρακτορείο βέβαια δεν έρχεται τυχαία την ημέρα που συζητείται το θέμα της αντιπυραυλικής ομπρέλας να θέσει θέμα δήθεν S-300 ή S-400, αλλά υπάρχουν κάποια γεγονότα που διαψεύδουν το ίδιο το πρακτορείο: Υπάρχει ήδη δεσμευτικό RfI από πέρσι για τους Patriot PAC-3 προς τις ΗΠΑ και απλά τώρα γίνεται ένα ανατολίτικο παζάρι για τις τιμές, εξ ου και το τηλεγράφημα. Οχι ότι η ρωσική πλευρά δεν το πολέμησε το πρόγραμμα. Προσπάθησε και θα εξακολουθήσει να προσπαθεί, αλλά γνωρίζει τις ισορροπίες και επίσης έχει λάβει ένα τεράστιο συμβόλαιο πρόσφατα από την Άγκυρα για το πυρηνικό εργοστάσιο και κατ'αυτό τον τρόπο "δεν έχει παράπονο από την Τουρκία".
Όσο για την "ρωσική δυσαρέσκεια για το πάγωμα των προγραμμάτων", αυτή δεν υπάρχει μέχρις ώρας γιατί στην Μόσχα, όπως διαβεβαιώνουν απόλυτα έγκυρες πηγές της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, γνωρίζουν και σέβονται τα ελληνικά οικονομικά πρεοβλήματα. "Πρόβλημα θα υπάρξει, όμως αν υλοποιηθεί έστω και ένα μεγάλο πρόγραμμα και αυτό δεν είναι το BMP-3HEL", συμπληρώνει η ίδια πηγή...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top