GuidePedia

0


Προκλήσεις δίχως τέλος από την Άγκυρα η οποία δείχνει με κάθε τρόπο και μέσο τις αξιώσεις που δεν λέει να εγκαταλείψει για το Αιγαίο την ώρα μάλιστα που με κυνικό τρόπο καλεί την Αθήνα να ξεκινήσει έναν άνευ όρων διάλογο.

Και μια γεύση των αξιώσεων αυτών είναι και η παράνομη αεροπορική δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει πάλι τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. Μάλιστα η υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Ανθρωποφάγοι, την ώρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στην ακριτική Κίναρο της μιας κατοίκου, της κυρά Ρηνιώς, δείχνει το μένος της Τουρκίας που θέλει να δείχνει την ενόχλησή της για οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στο Αιγαίο από την Ελληνική πλευρά.

Άλλωστε οι Τούρκοι είχαν προχωρήσει σε μια προσβλητική navtex για έρευνα και διάσωση όταν το ελικόπτερο Augusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού είχε συντριβεί στην κορυφή του συγκεκριμένου ακριτικού νησιού το 2016.

Πάντως το γεγονός πως οι τέσσερις Αρχηγοί έχουν βρεθεί αυτές τις ημέρες εκεί που χτυπά η καρδιά της άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων μόνο τυχαίο δεν μπορεί να το πει κανείς. Πέραν από τις ευχές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στην ακριτική Λήμνο μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Όμως ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα ένα ταξίδι αστραπή στη μισή Ελλάδα. Από τον Άραξο μέχρι τις Καστανιές στον Έβρο για να συνομιλήσει από κοντά μ’ εκείνους που βιώσαν καλύτερα από τον καθένα στο πετσί τουw την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης βρέθηκε σε όλες τις ναυτικές βάσεις, κοντά στους ανθρώπους που έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που έκαναν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων απέναντι στις προκλήσεις διαρκείας της Τουρκίας.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης μετέβη για ανταλλαγή ευχών αλλά και κατευθύνσεις προς το προσωπικό του Στρατού Ξηράς στη Ρόδο που είναι και ο σχηματισμός στον οποίο ανήκει και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείο Αεροπορίας έγινε αυτόπτης μάρτυρας της επιχειρησιακής ετοιμότητας στα readiness της Σκύρου όταν οι ιπτάμενοι και οι μηχανικοί κλήθηκαν εντός 5λεπτου ν’ απογειώσουν τ’ αεροσκάφη επιφυλακής για την αναχαίτηση των αεροσκαφών που είχαν κάνει υπέρπτηση πάνω από τις νησίδες των Ανθρωποφάγων.

Οι Τούρκοι τον χαβά τους

Πάντως μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είναι στην άκρη της κυβέρνησης Ερντογάν και που θέλησε να δείξει την αλαζονεία μέσω των «τιτιβισμάτων» και των έμμεσων απειλών κατά της Ελλάδας απευθυνόμενος προς το Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια -που έδωσε «πληρωμένες» απαντήσεις στον Τούρκο ομόλογό του-, την σκυτάλη έλαβε ο Χουλουσί Ακάρ, ως πιο ισχυρός υπουργός στον κυβερνητικό σχηματισμό της Άγκυρας και ως ο άνθρωπος που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον Τούρκο πρόεδρο.

Οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Άμυνας, λίγο πολύ γνωστές περί των αξιώσεων που έχει η Τουρκία κατά της Ελλάδας για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τα δήθεν δικαιώματα της γείτονος εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία βγάζει ξανά το ερευνητικό Oruc Reis εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες μέχρι τον Ιούνιο, κάτι που μεταφράζεται ως μια κίνηση η οποία θέλει να δείξει ότι η Άγκυρα διατηρεί την ετοιμότητά της και για μια νέα navtex σε Ελληνικά νερά.

Επιφυλακή εν μέσω εορτών

Όπως σημειώνεται και από Επιτελείς, η Τουρκία δεν εγκαταλείπει απολύτως τίποτα από τις αξιώσεις που διατηρεί πάνω από 30 χρόνια στο Αιγαίο και θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να εκβιάσει για τον διάλογο που επιθυμεί, άνευ όρων για τον οποίο ωστόσο η Αθήνα έχει δηλώσει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πως υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και τίποτα περισσότερο από αυτή.

Κι επειδή η Τουρκία σχεδόν πάντα μέσα στις γιορτές θέλει ν’ αφήνει ένα προκλητικό «αποτύπωμα» οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανεβάσει το επίπεδο επιφυλακής κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται δύσκολες και που μονίμως είναι στο στόχαστρο της Τουρκίας.

Σ’ αυτά τα «hot» σημεία η δαμόκλειος σπάθη των Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκεται εκεί εδώ και καιρό με νέα μέσα επιτήρησης και επιχειρήσεων έτοιμοι ανά πάσα στιγμή εφόσον διαταχθούν να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Γι’ αυτό και κατά την πεντάμηνη και πλέον Ελληνοτουρκική κρίση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από την στρατιωτική ηγεσία για την ενίσχυση των φρουρών κυρίως στα μικρά ακριτικά νησιά και νησίδες στο Αν. Αιγαίο αλλά και στον Έβρο που από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων τα έργα θωράκισης δεν έχουν σταματήσει.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top