GuidePedia

1

Ο περίφημος ή διαβόητος «Πόλεμος εναντίον του Τρόμου» (War on Terror), διανύει αισίως τον 13ο χρόνο της διεξαγωγής του και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός αυτός που σύμφωνα με τους προληπτικούς συνδέεται με αρνητικές εξελίξεις, κάτι δείχνει να μην πηγαίνει καλά.
Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο στο έγκυρο «Foreign Policy» του γνωστού στους κόλπους των ενασχολούμενων με τις διεθνείς υποθέσεις αναλυτή, David Rothkopf, ο οποίος επισημαίνει, ότι μετά από αυτά τα 13 χρόνια… η τρομοκρατία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. «Οι εχθροί μας που έχουν ανθέξει στα πλήγματά μας, προσαρμόστηκαν και μεγάλωσαν [αναπτύχθηκαν]».

Σύμφωνα με μελέτη της Rand Corporation, το 2007 υπήρχαν 28 σαλαφιστικές – τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα. Το 2013 έγιναν 49 τον αριθμό. Το 2007 αυτές οι οργανώσεις εξαπέλυσαν 100 επιθέσεις, το 2013 έφθασαν… αισίως τις 950. Το 2007 υπήρχαν μεταξύ 18-42.000 ενεργών τρομοκρατών, το 2013 κυμαίνονται από 44-105.000 τρομοκράτες.
Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι ο «πυρήνας» της Αλ Κάιντα υπέστη μεγάλη ζημιά (sustained huge damage). Όμως, ο πυρήνας αυτός δεν αποτελεί, καταρχήν, απειλή για το μητροπολιτικό έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Λιγότεροι Αμερικανοί σκοτώνονται και λιγότεροι τρομοκράτες επιδιώκουν να πλήξουν στόχους στο έδαφος της χώρας.
Σύμφωνα με την ανά χώρα ετήσια – του 2013 – έκθεση του State Department για τα θέματα τρομοκρατίας (Country Reports on Terrorism 2013), οι επιθέσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν από 6.700 σε 9.700, ενώ περίπου 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 33.000 τραυματίστηκαν.

Και εδώ έρχεται η κομβική παρατήρηση, πραγματική συνεισφορά στη στρατηγική σκέψη γύρω από το κρίσιμο θέμα της τρομοκρατίας, από τον διακεκριμένο αναλυτή, παρά την φαινομενική απλότητα της διατύπωσης, αφού οι σημαντικότερες στρατηγικές συλλήψεις ξεκινούν από την ξεκάθαρη αντίληψη της πραγματικότητας, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο απλός καθημερινός πολίτης: «Όμως, η 11η Σεπτεμβρίου προέκυψε από τη λαθεμένη πεποίθηση, ότι εάν τα προβλήματα δεν έχουν επιπτώσεις στις ακτές μας και τον λαό μας, ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι πρόβλημα για μας. Ας μην τολμήσουμε να εφησυχάσουμε»…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

  1. I comment whenever I especially enjoy a article on a website or I have something to contribute to the discussion.
    Usually it is caused by the sincerness displayed
    in the article I looked at. And after this post
    "FOREIGN POLICY: Το μέγa φιάσkο του... �War on Terror�".
    I was actually moved enough to post a leave a responsea
    response :-P I do have a few questions for you if you tend not to mind.
    Could it be only me or do some of the comments
    appear like they are coming from brain dead folks?
    :-P And, if you are posting on other places, I'd
    like to keep up with anything fresh you have to post. Would you list all of your public
    sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?


    my web blog Christian Louboutin Sale

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top