GuidePedia

0
Σύμφωνα με κείμενο που διέρρευσε από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας και δημοσίευσε η εφημερίδα Bild, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν περικοπές…

Συγκεκριμένα, μπορεί να απολέσουν μέρος των δυνατοτήτων που απαιτούνται για αποστολές στο εξωτερικό. Το κείμενο αναφέρει ότι «η συμβολή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στη συμμαχία δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της Γερμανίας, ούτε εκπληρώνει το εθνικό συμφέρον ασφαλείας. Αυτοί οι περιορισμοί δεν είναι ανατρέψιμοι μεσοπρόθεσμα.»

Ως αιτία αναφέρονται οι περικοπές ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015, που θα οδηγήσουν σε μείωση της επάνδρωσης από 185.000 σε 158.000, αρχής γεννομένης από του χρόνου. Δυσκολίες αναφέρονται και στη δυνατότητα της χώρας να διατηρήσει περί τους 10.000 στρατιωτικούς σε αποστολές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των ναυτικών επιχειρήσεων κατά της πειρατείας.

Σημαντικό όμως στοιχείο είναι το ότι τονίζονται οι πιθανές περικοπές και σε οπλικά συστήματα τα οποία θα είναι αδύνατο να τα διατηρήσουν, αν και δεν αφήνεται να εννοηθεί ποια θα είναι αυτά ακριβώς.

Αυτή η εξέλιξη έχει διπλό ενδιαφέρον. Πρώτον, αναφορικά με πιθανές αποσύρσεις κύριου υλικού όπως άρματα Leopard 2, λοιπά οχήματα, ελικόπτερα κτλ. Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο αναφέρεται και στο κείμενο, είναι η συρρίκνωση του ρόλου της Γερμανίας εντός του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα οδηγήσει στην κάλυψη του κενού από άλλες χώρες.

Η Ελλάδα, θεωρητικά μιλώντας, θα μπορούσε να βγει διπλά κερδισμένη από κάτι τέτοιο. Αφενός διότι παρότι λόγω ειδικών συνθηκών διατηρούσε μεγάλες και ετοιμοπόλεμες Ένοπλες Δυνάμεις, απέφυγε να αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέτημα, καθιστάμενη «εξαγωγός ασφαλείας». Το συγκεκριμένο… είδος υπηρεσίας έχει υψηλότατη ζήτηση σήμερα… Αφετέρου, αποτελεί πιθανή ευκαιρία κάλυψης επιχειρησιακών αναγκών με πολύ μικρότερο κόστος…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top