GuidePedia

0
Αντιδράσεις σε πρώην υπουργούς, που έχουν υπογράψει ή υλοποιήσει συμβάσεις με τη Siemens, προκαλεί η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Τα πρώην κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν την κριτική τους στην επιλογή που έγινε ως προς την κατάρτιση της λίστας. Μάλιστα, ο Χρ. Βερελής αφήνει αιχμές και κατά του συνυποψηφίου του στην ίδια περιοχή Αν. Μακρυπίδη, ο οποίος ήταν ένας εκ των δυο βουλευτών που κατάρτισαν το σχετικό κατάλογο.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, αφού αναφέρει ότι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί είναι στο πόθεν έσχες και είναι προσβάσιμοι σε κάθε αρμόδια αρχή, παρατηρεί ότι «είναι απαράδεκτη η επιχειρούμενη συγκεκριμένη μεθόδευση υλοποίησης της απόφασης για το άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών».

Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζει, «είναι προφανές πως η επιλογή ορισμένων μόνο από αυτούς και η συνειδητή παράλειψη άλλων εξυπηρετεί σκοπιμότητες ξένες προς την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης. Οταν δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως στοιχείο, τα κριτήρια για το άνοιγμα των λογαριασμών πρέπει να είναι θεσμικά, αδιάβλητα και απρόσωπα» καταλήγει.

Στην «επιλογή ισορροπίας» των πέντε πολιτικών από κάθε ένα από τα μεγάλα κόμματα αναφέρεται με νόημα ο Χρ. Βερελής, τονίζοντας ότι «δύσκολα μπορεί να μην αποδοθεί σε πολιτική σκοπιμότητα». «Περιλαμβάνονται κάποιοι -δηλώνει- και δεν περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι, ενώ δεν περιλαμβάνονται καν όσοι είχαν ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων».

«Δεν έχω προφανώς καμία αντίρρηση να ανοίξω τους λογαριασμούς μου», διαβεβαιώνει ο ίδιος, αλλά θεωρεί τη διαχείριση που έγινε «πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά διερευνητέα».

Ο Γ. Βουλγαράκης υπενθυμίζει ότι έχει ήδη διεξαχθεί έλεγχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς του από τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας και από το ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνει πάντως ότι εγείρει πολλά ερωτήματα η επιλογή των προσώπων, ενώ φέρεται διατεθειμένος να βοηθήσει στο έργο της επιτροπής.

Στη διάθεση της επιτροπής βρίσκεται και ο Γ. Αλογοσκούφης αν και τονίζει ότι «ως υπουργός Οικονομίας ουδεμία αρμοδιότητα είχα ή άσκησα για τα ζητήματα που διερευνά η εξεταστική επιτροπή και ουδέποτε έχω υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση με τη Siemens».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top