GuidePedia

0

ΑΛΛΑΓΕΣ στην κυβέρνηση προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν σήμερα στο Υπουργικό του Συμβούλιο αλλά και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου απέρριπτε ως τώρα χωρίς δεύτερη κουβέντα κάθε εισήγηση συνεργάτη και συμβούλου του για ανασχηματισμό. Φαίνεται όμως ότι μετά τους δημόσιους διαπληκτισμούς υπουργών του που δεν λένε να κοπάσουν, αλλά και τα υπόγεια «καρφώματα» στο παρασκήνιο,
έχει πειστεί και ο ίδιος ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ορισμένες διορθωτικές αλλαγές, απομακρύνοντας όσους έχουν πια αποδείξει ότι δεν μπορούν να συντονιστούν στον ταχύ βηματισμό που ζητεί για τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου. Οπως όμως του επισημαίνουν οι στενοί συνεργάτες του, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία προτού ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς κανείς δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τους αποπεμφθέντες από το υπουργικό σχήμα, αλλά και τους βουλευτές που αναμένουν χαρτοφυλάκιο.

O κ. Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι συζητεί για πρώτη φορά την πιθανότητα ανασχηματισμού και για έναν ακόμη λόγο: εντός του Ιουλίου θα πρέπει να αποφασίσει ποια στελέχη του θα διεκδικήσουν τις δεκατρείς περιφέρειες που θεσπίστηκαν με τον Καλλικράτη. Και ορισμένοι από αυτούς θα είναι υπουργοί ή υφυπουργοί. Θα προκύψουν λοιπόν ορισμένες «τρύπες» στο κυβερνητικό σχήμα που ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να καλύψει με λύσεις-«μπαλώματα», αλλά με συνολικό και ενιαίο τρόπο.


Τα διλήμματα του Πρωθυπουργού
Οποιος βιαστεί να προβλέψει ποιοι υπουργοί θα αντικατασταθούν και ποιοι θα τους διαδεχθούν, είναι πολύ πιθανό να πέσει έξω στις προβλέψεις του επειδή ο κ. Παπανδρέου δεν έχει λάβει ακόμη αυτές τις αποφάσεις. Επιπλέον οι υπουργοί που υποδεικνύονται από όλους τους άλλους ως οι «αδύναμοι κρίκοι» της κυβερνητικής αλυσίδας τυγχάνει να είναι στενοί του φίλοι και προσωπικές του επιλογές, από τις οποίες δεν μπορεί να πάρει τώρα αποστάσεις χωρίς πολιτικό κόστος.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ως τώρα απέκλειε το ενδεχόμενο κυβερνητικών αλλαγών. Αλλά τον Ιούλιο ξεκινά και η διαδικασία επιλογής των περιφερειαρχών, μια διαδικασία που θα τη χειριστεί προσωπικά και που θα δημιουργήσει ένα αναγκαστικό «ντόμινο» στα κυβερνητικά αξιώματα.

Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι αντιμετωπίζει θετικά την ιδέα να είναι υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ή περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ι. Μαγκριώτης . Υποψηφιότητα για την περιφέρεια Κρήτης έχει καταθέσει και ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκης . Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ζητήσει από κεντρικό πολιτικό πρόσωπο να διεκδικήσει για το ΠαΣοΚ την περιφέρεια Αττικής, στην οποία θα κριθούν οι πολιτικές εντυπώσεις των δημοτικών εκλογών. Ολα αυτά θα οριστικοποιηθούν εντός του Ιουλίου και είναι φυσικό να συνδυάζονται με αλλαγές στην κυβέρνηση, αφού θα χρειαστεί σε διαφορετική περίπτωση να γίνουν εκ των υστέρων.

Από την άλλη πλευρά, ο Ιούλιος θεωρείται ο ιδανικός μήνας για ανασχηματισμό, καθώς θα έχει ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα έχουν τερματιστεί οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής και οι νέοι υπουργοί θα έχουν περίπου δύο μήνες ως περίοδο προσαρμογής για να εγκλιματιστούν στα καθήκοντά τους να ενημερωθούν για τα προβλήμα τα που έχουν να αντιμετωπίσουν και να υποδεχθούν τον Σεπτέμβριο τους νέους ελέγχους της τρόικας.

Ετσι κι αλλιώς αυτό ήταν και το αρχικό πλάνο αξιολόγησης των υπουργών. Το είχε αποκαλύψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά: «Θα κριθούμε όλοι τον Ιούνιο».


Καρφώματα στην τρόικα
Ολα αυτά πάντως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και χωρίς ανασχηματισμό, αν δεν υπήρχαν οι καθημερινές εχθροπραξίες μεταξύ των υπουργών, που επιβεβαιώνουν πλέον ότι κάποιοι δεν μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά με κάποιους άλλους.

Την περασμένη εβδομάδα ήλθαν σε δύσκολη θέση ακόμη και οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ που περιόδευσαν στα υπουργεία. Οπως βεβαιώνουν παριστάμενοι στις συσκέψεις αυτές, υπήρξαν υπουργοί που αφού πέρασαν με επιτυχία τους ελέγχους, άρχισαν στη συνέχεια να κατηγορούν συναδέλφους τους για την αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει ορισμένους από τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη οι οποίοι ενώ στεγάζονται στο ίδιο κτίριο και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να συνεργάζονται καθημερινά, έδωσαν στους ελεγκτές της τρόικας την εικόνα πως βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους. Ιδιαίτερη εντύπωση εξάλλου προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας δήλωσε άγνοια για την ανάπλαση της Αθήνας που ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Η ακινητοποίηση των δύο ιταλικών οχηματαγωγών από τους ναυτεργάτες στην Κόρινθο λέγεται ότι προκάλεσε πρωτοφανή ένταση στις σχέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη με την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη με την οποία είναι συναρμόδιοι για θέματα Ναυτιλίας.

Ολα αυτά τα φαινόμενα λοιπόν (μαζί με τις πιεστικές εισηγήσεις συνεργατών του που εμπιστεύεται) φαίνεται πως έπεισαν τον Πρωθυπουργό να αρχίσει να προγραμματίζει τις αλλαγές. Αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει.

Αν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει μόνο την αντικατάσταση ενός ή δύο προσώπων, απλώς θα ζητήσει τις παραιτήσεις τους και δεν θα προβεί σε γενικότερο ανασχηματισμό. Αν τα πρόσωπα που θα αποφασίσει να αποσυρθούν ή να μετακινηθούν είναι περισσότερα, τότε ο ανασχηματισμός είναι αναπόφευκτος.


Πέντε γρίφοι σε υπουργεία ζητούν λύσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τη θέση του υπουργού εξακολουθεί να κατέχει ο κ.Γ.

Παπανδρέου.Λόγω της έντασης όμως των εθνικών θεμάτων από το φθινόπωρο και των αυξημένων υποχρεώσεων εκπροσώπησης στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα πρέπει να ορίσει άμεσα τον αντικαταστάτη του.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο υπουργός Οικονομικών πιέζει ασφυκτικά πλέον τον Πρωθυπουργό να ορίσει δεύτερο υφυπουργό που θα αναλάβει την εποπτεία των εσόδων,αρμοδιότητα που ασκεί προσωρινά ο Γενικός Γραμματέας.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Οι εφοπλιστές πιέζουν επίμονα να επανασυσταθεί το υπουργείο και να μην είναι διασπαρμένες οι αρμοδιότητές του στα υπουργεία Οικονομίας,Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών.

Υπουργείο Ανάπτυξης Η ανάγκη αυξημένης εποπτείας της αγοράς και των τιμών καθιστά αναγκαία την επανίδρυση του υπουργείου που η κυβέρνηση ενοποίησε με το υπουργείο Οικονομίας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Η ενοποίησή του με το υπουργείο Πολιτισμού δεν έλυσε,αλλά αντιθέτως επιδείνωσε τα προβλήματα αυτού του κλάδου.Οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων ζητούν την εκ νέου απόσχισή του και την άμεση ενεργοποίηση μηχανισμών για τη συγκράτηση των απωλειών στον τουρισμό.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top