Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κλείσει «λογαριασμούς με το χθες» στο 8ο Συνέδριο του κόμματος
ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ συμβιβασμό του Σαμαρά- Κ. Καραμανλή, που αναδείχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), πορεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση στο 8ο τακτικό συνέδριό της. Ο αρχηγός της ΝΔ προετοιμάζει την αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος, ενώ η μάχη που δίδεται στο παρασκήνιο για τους συσχετισμούς είναι έντονη, υπό το φάσμα πάντοτε νέων αποχωρήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων από την ΚΟ. «Η ΝΔ ανασυντάσσεται, αναδιοργανώνεται σε όλα τα επίπεδα και κλείνει τους λογαριασμούς της με το χθες. Το συνέδριο είναι η νέα αφετηρία μας. Αποτελεί την κορύφωση των διεργασιών στην προσπάθειά μας για οργανωτικό, ιδεολογικό και πολιτικό νέο ξεκίνημα» υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς, προτάσσοντας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον όρο «μεγάλη Κεντροδεξιά» και δίνει το σύνθημα για το πρώτο τεστ συνοχής του κόμματος ύστερα από την αποχώρηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Το «σχέδιο Σαμαρά» για ανασυγκρότηση της ΝΔ είναι απλό και στηρίζεται στις θέσεις που είχε διατυπώσει κατά καιρούς: πλήρης ανατροπή του κομματικού τοπίου και αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος. Από την επομένη του συνεδρίου θα επιδιώξει να δρομολογήσει διαδικασίες που θα απολήξουν σε «νέα Νέα Δημοκρατία» όπως αναφέρει. Το νέο κόμμα θα μοιάζει με το σημερινό μόνο στην ονομασία: νέα στελέχη, νέα όργανα, νέες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, νέο ιδεολογικό στίγμα και νέες πολιτικές επιδιώξεις.
Φιλική επίθεση στον Καραμανλή
Ολα αυτά θεωρούνται από τον ίδιο και το επιτελείο του στοιχειώδης προϋπόθεση προκειμένου η ΝΔ να θεμελιώσει τη δυνατότητα επιστροφής στην εξουσία. «Για να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση πρέπει να κάνουμε τη ΝΔ σύγχρονη, δυναμική και με κοινωνικές ρίζες» επιμένουν οι συνεργάτες του και επισημαίνουν ανάδειξη του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, με έντονα «πατριωτικά και λαϊκά χαρακτηριστικά». «Είμαστε λαϊκό κόμμα, όχι ταξικό» έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος παρά την επίθεση φιλίας προς τον κ. Καραμανλή θεωρεί αναγκαία την αποκήρυξη του μεσαίου χώρου, ιδεολόγημα με το οποίο πορεύτηκε το κόμμα τα τελευταία χρόνια.
Η Ρηγίλλης θα προωθήσει στη νέα ΚΕ (νυν Πολιτική Επιτροπή) νέα και άφθαρτα στελέχη, ενώ στη νέα γενιά θα στραφεί ο κ. Σαμαράς και για τη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Με τη στρατηγική αυτή επιδιώκει να αποβάλει τα «βαρίδια» παλαιότερων καταστάσεων και να δημιουργήσει «καθαρό κόμμα» που θα ελέγχεται πλήρως από τον ίδιο και όλα τα όργανά του. Ο «στρατός» των «προεδρικών» δεν έχει αντίπαλο δέος, εν αντιθέσει με το παρελθόν, όπου επί προεδρίας Καραμανλή η «ομάδα» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ελάμβανε έπειτα από διαπραγμάτευση το 25%- 30% των μελών της ΚΕ. Ποιοι ανεβαίνουν στο ρετιρέ
Το ερώτημα είναι σε ποια έκταση θα αλλάξει ο κ. Σαμαράς και τα πρόσωπα που στελεχώνουν το «ρετιρέ» της κομματικής δομής. Τα στελέχη της νεότερης γενιάς που ανεδείχθησαν την περίοδο Καραμανλή- με εξαίρεση όσους βαρύνονται με τις αμαρτίες αυτής της περιόδου- δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου σε συνδυασμό με την αξιοποίηση πιο φιλικών προς τον κ. Σαμαρά προσώπων, που θα αναλάβουν ρόλους. Βασικό πρόσωπο στην κατάρτιση του νέου σχεδιασμού θα είναι εκτός απροόπτου ο κ. Στ. Δήμας, την ενεργοποίηση του οποίου επιθυμεί διακαώς ο κ. Σαμαράς, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει θετική απάντηση από τον τέως κοινοτικό επίτροπο.
Τον ιστό της κομματικής ανασύνταξης θα αποτελέσουν κατά τεκμήριο πρόσωπα όπως οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος, Χρ. Σταϊκούρας, Μαξ. Χαρακόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Χρ. Ζώης, Στ. Καλαφάτης, Ευρ. Στυλιανίδης, Γ. Κασαπίδης, Α. Λυκουρέντζος, Κ. Μουσουρούλης , Κ. Τζαβάρας, Εμμ. Κεφαλογιάννης , Ι. Πλακιωτάκης, Μ. Σαλμάς, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ν. Λέγκας , οι κυρίες Ολγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, κ.ά.
Ουσιαστικά θα αναδειχθεί μια νέα ηγετική ομάδα η οποία θα στελεχώσει τον πυρήνα των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά όπου συνευρίσκονται στελέχη όπως ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος , ο γραμματέας της ΚΟ κ. Κ. Τασούλας , οι κκ. Χρ. Λαζαρίδης, Δ. Σταμάτης , Π. Μπαλτάκος, κ.ά. Οι αλλαγές στους τομεάρχες θα συντελεσθούν μετά το πέρας του συνεδρίου και σε χρόνο που θα καθορίσει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είναι αποφασισμένος να προβεί σε «ανασχηματισμό». Μένει να κριθεί ποιος θα είναι ο ρόλος των «παλαιών», π.χ. των κκ. Ευ. Μεϊμαράκη και Αρ. Σπηλιωτόπουλου, προς τους οποίους δεν αποκλείεται να στραφεί ο κ. Σαμαράς, εν όψει και των δύσκολων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Τα πρόσωπα του συνεδρίου
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πρόσωπο του συνεδρίου θα είναι αναπόφευκτα ο τέως πρωθυπουργός κ.Κ.
Καραμανλής,ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί στις εργασίες του.Παρά τις διάφορες εισηγήσεις και προτροπές να μιλήσει,έχει αποφασίσει να μην τοποθετηθεί,διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κ.Σαμαρά που στήριξε προχθές στην ΚΟ πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής του.Αλλωστε η Ρηγίλλης δεν επιθυμεί κατά κανέναν τρόπο παρέμβαση του κ. Καραμανλή στο συνέδριο, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα επισκίαζε τις συνεδριακές διαδικασίες.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Με τη λήξη του συνεδρίου αλλάζει και το εσωκομματικό στάτους του κ.Δ.
Αβραμόπουλου,ο οποίος είναι υπέρμαχος της άποψης ότι η ΝΔ συγγενεύει με το κοινωνικό και πολιτικό κέντρο.O πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου θα είναι τη μεθεπόμενη Δευτέρα μόνο τομεάρχης Εξωτερικών, παρά τα σενάρια που διακινήθηκαν τους περασμένους μήνες ότι θα οριστεί αντιπρόεδρος.Ο κ.Σαμαράς που δεν είχε δεσμευτεί αποφάσισε τελικά να μη θεσπισθεί θέση αντιπροέδρου καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την άποψη περί «διαρχίας».
Δημοσίευση σχολίου