GuidePedia

0

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Οι σεισμογραφικές έρευνες συνεχίζονται από τουρκικής πλευράς εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα στοιχεία που καταγράφονται αξιοποιούνται για να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα.
Αυτό αναφέρει ο αναπληρωτής Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ, Besim Sisman, ο οποίος μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, έσπευσε να αναφέρει πως δεν λαμβάνουν δήθεν οδηγίες από την Τουρκία(!), παραπέμποντας στο ψευδοκράτος. Διαιωνίζοντας εν πολλοίς τη γνωστή μυθολογία ότι η ΤΡΑΟ έχει πάρει άδεια και έχει συμφωνήσει με το ψευδοκράτος για τη διενέργεια των ερευνών, ο Besim Sisman είπε πως η εταιρεία ενημερώνει το κατοχικό καθεστώς.
Περαιτέρω, ισχυρίστηκε ότι όπως «και κάθε άλλη εταιρεία ενδιαφέρεται για την περιοχή», επαναλαμβάνοντας πως το ψευδοκράτος τους έχει εξουσιοδοτήσει σε τομείς αδειοδότησής. Έσπευσε να αναφέρει πως δεν μπορεί να αναφερθεί στα αποτελέσματα επειδή οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται, θα αξιολογηθούν ώστε να ληφθούν αποφάσεις στη συνέχεια. Ο αξιωματούχος της ΤΡΑΟ είπε πως επιδίωξή τους είναι να συνάψουν καλές σχέσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά σημειώνοντας ότι τα έργα και οι επενδύσεις θα είναι «προς όφελος όλων».
Είναι σαφές πως το μήνυμα που στέλνει ο αξιωματούχος της ΤΡΑΟ είναι περισσότερο πολιτικό. Κι αυτό γιατί το «Μπαρμπαρός» από το τέλος Δεκεμβρίου 2014 βρίσκεται σε αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου μαζί με το συνοδευτικό του σκάφος
( BRAVO) χωρίς να διενεργεί έρευνες. Βρίσκεται, ωστόσο, σε ισχύ η οδηγία προς ναυτιλλόμενους που έχει εκδώσει η Τουρκία μέχρι την 6η Απριλίου. Είναι πρόδηλο ότι η αναφορά του Besim Sisman αφορά ουσιαστικά την NAVTEX και θέλει να διαμηνύσει πως ανά πάσα στιγμή θα μπορεί το «Μπαρμπαρός» να ξαναβγεί στο σεργιάνι.
Κι όλα αυτά ενώ ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία επιμένουν ότι η Τουρκία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ανανεώσει την οδηγία προς ναυτιλλόμενους και ως εκ τούτου θα ανοίξει ο δρόμος για επανάληψη των συνομιλιών. Τούτο, εάν γίνει, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και τους εν δυνάμει μεσολαβητές για να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 19 Απριλίου θα διεξαχθούν λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και στις 7 Ιουνίου στην Τουρκία.
ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ερωτηθείς εάν ανησυχεί μετά τη δήλωση του νέου Υπουργού Άμυνας της Ελλάδος, κ. Καμμένου που είπε πως η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, απάντησε ως εξής:  «Ο Καμμένος είναι αρχηγός ενός κόμματος της ακροδεξιάς. Βρίσκεται σε λίγο περιθωριακή θέση στην κυβέρνηση. Σκέπτομαι ότι με τον καιρό θα έλθει σε μια ήπια γραμμή. Εμείς θα συνεργασθούμε και με τον ίδιο. Για μας σημαντικός είναι ο κ. Τσίπρας και οι σχέσεις μας μαζί του είναι καλές».
ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΓΙΛΝΤΙΖ
Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν βρέθηκε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ όπου, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Κατά την ομιλία του στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο, ο Γιλντίζ τόνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά να προχωρήσει το πρόγραμμα του Νοτίου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου (Southern Gas Corridor) καθώς το πρόγραμμα αυτό εκμεταλλεύεται την γεωγραφική θέση της Τουρκίας και είναι προς όφελος των γειτονικών της χωρών και της ΕΕ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου