GuidePedia

0

1-Θα συντελέσει ο θάνατος του bin Laden στην εξουδετέρωση της Αλ Κάιντα, αλλά και της παγκόσμιας τζιχάντ;
Μάλλον όχι. Η οργάνωση αυτή έπαψε προ πολλού να έχει μια κεντρική διοίκηση. Τα τελευταία χρόνια, ο bin Laden ήταν περισσότερο ένας συμβολικός ηγέτης παρά οτιδήποτε άλλο. Οι τρομοκρατικές της επιθέσεις, όπως αυτή που απέτρεψαν οι γερμανικές αρχές πριν από ένα μήνα, είχαν σχεδιαστεί και οργανωθεί από ανεξάρτητους πυρήνες της Αλ Κάιντα. Παρόλα αυτά, είναι πολύ πιθανό οι κομάντος των ΗΠΑ να βρήκαν κάποια πολύτιμα στοιχεία μέσα στο κτίριο που κρύβονταν ο bin Laden.
2-Τα σύμβολα δολοφονούνται;
Οι άνθρωποι πεθαίνουν, τα σύμβολα όχι. Με το θάνατό του, ο bin Laden μάλλον θα συνεχίσει να εμπνέει τους τζιχαντιστές σε ολόκληρη την υφήλιο, όπως ακριβώς έκανε και όσο ήταν ζωντανός. Η μεγαλύτερη απειλή εναντίον της ιδεολογίας της τζιχάντ δεν προέρχεται από τις σφαίρες των Αμερικάνων, αλλά από τη νέα πολιτική τάξη που θα προκύψει από την αραβική άνοιξη.

3-Που βρίσκεται ο Ayman al-Zawahiri;
Με τον θάνατο του αρχηγού του, ο επονομαζόμενος «εγκέφαλος» της Αλ Κάιντα γίνεται πλέον ο Νο 1 καταζητούμενος. Υποτίθεται ότι έχει τραυματιστεί θανάσιμα στη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης το 2008, αλλά με βάση τη μεγάλη εμπειρία του, ο γεννημένος στην Αίγυπτο τρομοκράτης είναι ακόμη ικανός να προκαλέσει αρκετό τρόμο.

4-Το Πακιστάν συνεχίζει να αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ;
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα, η συνεργασία με το Πακιστάν βοήθησε στο να εξοντωθεί ο bin Laden. Όμως ο Λευκός Οίκος δεν είχε ενημερώσει το Ισλαμαμπάντ, και το Πακιστάν δεν συμμετείχε στην επιχείρηση. Το κτίριο που κρύβονταν ο bin Laden απείχε μόλις 70 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα, και ήταν πολύ κοντά σε στρατόπεδο αλλά και σε μια στρατιωτική ακαδημία. Αναμένεται λοιπόν να υπάρξει κάποια ένταση στη μελλοντική  συνεργασία ΗΠΑ-Πακιστάν.

5-Μπορεί τώρα η Αμερική να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν;
Στους επόμενους μήνες, ο Ομπάμα καλείται να αποφασίσει αν θα αποσυρθεί η χώρα του από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Την περασμένη εβδομάδα το πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα κάποια αισιόδοξα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη εκεί. Ο θάνατος του bin Laden δίνει την ευκαιρία στον πρόεδρο να αποφασίσει μια αποχώρηση, όπως ακριβώς θέλει και η πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων. Η συνέχιση της εμπλοκής στο Αφγανιστάν βασίζονταν πάντα στο γεγονός ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η Αλ Κάιντα. Τώρα, ο πρόεδρος θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τον θάνατο του αρχηγού της, για να αποκλιμακώσει τη συμμετοχή των αμερικανικών δυνάμεων από το μέτωπο του Αφγανιστάν.

6-Θα κερδίσει πολιτικά ο Ομπάμα από το θάνατο του bin Laden;
Το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έχει κάνει «κοιλιά». Το επόμενο διάστημα, αυτό θα αναστραφεί εξαιτίας της επιτυχίας με τον bin Laden. Αλλά αν κρίνουμε από το παρελθόν, η «εθνικοπατριωτική» έξαρση σπάνια διαρκεί για μεγάλο διάστημα.

7-Θα κρατήσει η σημερινή διακομματική συναίνεση;
Αρκετοί σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνοι (John Boehner, Dick Cheney,  Rudy Giuliani) συνεχάρησαν τον πρόεδρο. Όπως είχε πει κάποτε και ο Τζον Κέννεντι, «η νίκη έχει χιλιάδες πατέρες». Ας μη περιμένουμε όμως αυτή την ομόνοια να διαρκέσει. Τα ζητήματα που χωρίζουν τα δύο κόμματα είναι βαθιά και δύσκολα ξεπερνιούνται, ακόμη και με αφορμή τον θάνατο του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη.
Όλα τα παραπάνω ερωτήματα, κάθε άλλο παρά υποβαθμίζουν τη σημασία της προχθεσινής επιτυχίας της κυβέρνησης του Ομπάμα.
Ο θάνατος του bin Laden φέρνει τη λύτρωση στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων της 9/11. και αποδεικνύει ότι οι τρομοκράτες θα πληρώνουν το τίμημα των εγκλημάτων τους.
Αποδόθηκε δικαιοσύνη.
CNN και για την ελληνική μετάφραση ''ΑΝΤΙΝΕWS''
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top