GuidePedia

0
Haaretz
Από το Associated Press
Σύμφωνα με Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών, μόνο το 36% των Αιγυπτίων τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συνθήκης.

Σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε το Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών Pew και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, περισσότεροι από τους μισούς Αιγύπτιους θα ήθελαν να δουν την ακύρωση της συνθήκης ειρήνης του 1979 με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μόνο το 36% των Αιγυπτίων τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συνθήκης σε αντίθεση με το 54% που θα ήθελε να τη δει ν’ ακυρώνεται.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει τη βαθιά αντιδημοτικότητα της τριαντάχρονης συνθήκης η οποία είχε τηρηθεί σχολαστικά από τον πρώην Πρόεδρο Hosni Mubarak ο οποίος εκδιώχθηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Η δημοσκόπηση, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις 1.000 Αιγυπτίων απ’ όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 24 Μαρτίου ως 7 Απρίλη στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησε την άνοιξη του 2011 η Pew Global Attitudes σε 22 χώρες. Το περιθώριο λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 4%.

Οι γνώμες δείχνουν να ποικίλλουν ανάλογα με το εισόδημα: Το 60% των Αιγυπτίων με χαμηλό εισόδημα υποστηρίζει την ακύρωση της συνθήκης ενώ μόνο το 45% των πλουσιότερων τάξεων συμφωνεί σ’ αυτό.

Επίσης, μόνο το 40% των Αιγυπτίων ανώτατης εκπαίδευσης πιστεύει ότι η συνθήκη πρέπει ν’ ακυρωθεί.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι περισσότεροι Αιγύπτιοι είναι αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας μετά την 18ήμερη λαϊκή εξέγερση και ευελπιστούν ότι θ’ απολαύσουν πλέον περισσότερη δημοκρατία.

Το φιλοδημοκρατικό νεολαιίστικο κίνημα που συγκλόνισε την Αίγυπτο κι επαναδιατύπωσε το πολιτικό σκηνικό, είχε μια δραματική επίδραση στη στάση των ανθρώπων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική αύξηση της αισιοδοξίας και μια αλλαγή στις εθνικές προτεραιότητες.

Το 2007, η Αιγυπτιακή κοινή γνώμη διίσταντο σχετικά με το ποιο είναι σημαντικότερο - ένας ισχυρός ηγέτης ή η δημοκρατία. Στην πρόσφατη όμως δημοσκόπηση, το 64% κατέταξε πρώτη τη δημοκρατία.

Οι Αιγύπτιοι παραμένουν πάντως διχασμένοι ως προς το ποιος θα ήθελαν να ηγηθεί της χώρας καθώς νέες πολιτικές δυνάμεις αναδύονται συνεχώς μετά από δεκαετίες καταπίεσης. Οι εκλογές για το νέο κοινοβούλιο θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο μετά τη διάλυση του παλιού το οποίο κυριαρχείτο από το κυβερνών κόμμα του Mubarak.

Η συντηρητική Ισλαμική Μουσουλμανική Αδελφότητα και το, σε μεγάλο βαθμό, κοσμικό κίνημα της 6ης Απρίλη - δύο ομάδες που συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση - είχαν το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής από την κοινωνία με πάνω από το 70% να τους βλέπει πολύ ή αρκετά ευνοϊκά.

Στη συντριπτική επίσης πλειοψηφία του, ο κόσμος εγκρίνει το στρατό που εκδίωξε τον Mubarak κι έχει σήμερα τον έλεγχο της χώρας.

Από τους φερόμενους ως υποψηφίους στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο πιο δημοφιλής φαίνεται να είναι ο πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa με το 89% του κόσμου να εκφράζει πολύ ή αρκετά θετικές απόψεις.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Ayman Nour ακολουθεί με ποσοστό 70% ενώ ο Νομπελίστας και μεταρρυθμιστής ηγέτης Mohamed ElBaradei συγκεντρώνει ποσοστό μόνο της τάξης του 57%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά αποδοχής με μόνο το 20% των Αιγυπτίων να τις βλέπει θετικά σε σχέση με το 17% που ήταν το 2010.

Μόνο το 15% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Αίγυπτος πρέπει να έχει στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ - σε αντίθεση με το 43% που θεωρεί ότι οι δύο χώρες χρειάζονται κάποια απόσταση.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/poll-over-half-of-egyptians-want-to-cancel-peace-treaty-with-israel-1.358107


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top