GuidePedia

0

Δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας η Άγκυρα, καθώς αργά χθες το απόγευμα και αφού ήδη το Piri Reis έπλεε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου εξέδωσε νέα NAVTEX με συγκεκριμένες συντεταγμένες στις οποίες θα συνεχισθούν οι έρευνες του τουρκικού σκάφους.

Με την NAVTEX 310/17  οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση ωκεανογραφικών ερευνών 15-20 Μαρτίου  σε περιοχές που αφορούν τουρκικά χωρικά ύδατα στην Μαρμαριδα και βόρεια του Κας, αλλά περιλαμβάνονται και δυο σημεία  τα οποία αφορούν διεθνή ύδατα ανοικτά της Λίνδου, που αφορούν ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό σκάφος πραγματοποιεί ωκεανογραφικές έρευνες, αλλά το πρόβλημα δημιουργείται  γιατί η Άγκυρα σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών αρμοδιοτήτων, εκδίδει NAVTEX σε περιοχές των διεθνών υδάτων  που η αρμοδιότητα ανήκει στην Ελλάδα.
Στην ίδια περιοχή εξάλλου και σε ορισμένα σημεία εντός του FIR Αθηνών, η Τουρκία με την NAVTEX 300/17 έχει αναγγείλει την διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις 16 και 17 Μαρτίου.

N.M.
Η Τουρκική NAVTEX
TURNHOS N/W   : 310/17
MEDITERRANEAN SEA
OCEANOGRAPHIC SURVEY, BY R/V K.PİRİ REİS BETWEEN 15-20 MAR 17 ALONG THE LINE JOINING THE POSITIONS BELOW.
36 42.26 N - 028 30.01 E
36 33.93 N - 028 29.84 E
36 28.16 N - 028 56.34 E
36 10.32 N - 028 38.67 E
35 49.93 N - 028 42.58 E
36 17.45 N - 029 08.23 E
WIDE BERTH REQUESTED.

Νότια του Καστελόριζου έφθασε για έρευνες το τουρκικό Πίρι Ρέις

Η Τουρκία φαίνεται να υλοποιεί τελικά το σχέδιό της για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, του Καστελόριζου και της Ρόδου, σε περιοχές που αμφισβητεί ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Αρκετές ημέρες μετά την έκδοση της NAVTEX 289/17 με την οποία ανήγγειλε την διεξαγωγή ωκεανογραφικών ερευνών, το Piri Reis βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελόριζου πλέοντας με πολύ μικρή ταχύτητα, ένδειξη διεξαγωγής ερευνών.


Οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από την Αθήνα, καθώς η συνέχιση των προκλήσεων και η διατήρηση της έντασης είναι προβληματική, συμπίπτοντας με την κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ερντογάν με την Ευρώπη για το θέμα του δημοψηφίσματος.

Η τουρκική αναγγελία έκανε λόγο για ωκεανογραφικές έρευνες μεταξύ 8-18 Μαρτίου 2017 σε «τουρκικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και σε διεθνή ύδατα στην Μεσόγειο», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες συντεταγμένες, ένδειξη και αυτό ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την έξοδο του Piri Reis, για να προκαλεί κατά βούληση την Ελλάδα.
Οι Ελληνικές Αρχές δεν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής NATEX με την οποία να ακυρώνουν την τουρκική NAVTEX, καθώς δεν αναφέρονται συντεταγμένες, αλλά εφόσον διαπιστωθεί ότι το τουρκικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX, θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία ακύρωσης της τουρκικής αναγγελίας, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι το τουρκικό σκάφος θα συμμορφωθεί…

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top