GuidePedia

0

Οι δηλώσεις του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος πυροδότησαν εσωκομματικές διαμάχες. Πρώην βουλευτές τού δείχνουν την έξοδο


"Η πόρτα μας είναι ανοιχτή", διαμηνύει ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, απαντώντας θετικά στην έκκληση του θριαμβευτή των εκλογών της Κυριακής, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνεργασία όλων των κομμάτων με σκοπό τη σύνταξη νέου Συντάγματος.
Στον απόηχο της σαρωτικής νίκης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές της Κυριακής, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πυροδοτεί εσωκομματικές διαμάχες στους κόλπους της αντιπολίτευσης με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν χθες στην εφημερίδα "Μιλιέτ". Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση για το νέο Σύνταγμα, ο Κιλιτσντάρογλου θέτει επίσης θέμα ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού συστήματος, πράγμα που έρχεται σε σαφή αντίθεση με την πρόθεση του Ερντογάν να προωθήσει το προεδρικό σύστημα στη χώρα του.
Εντός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές αμφισβήτησης εναντίον του. Πρώην βουλευτές δείχνουν στον Κιλιτσντάρογλου την "έξοδο", αφού χαρακτηρίζουν αποτυχία το 26% που συγκέντρωσε το κόμμα στις εκλογές της Κυριακής.
Ο τουρκικός Τύπος, μάλιστα, γράφει ότι ορισμένα στελέχη, προσκείμενα στον πρώην αρχηγό του κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, επιθυμούν να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο. Την ίδια ώρα, το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, που θεωρείται "δεύτερος νικητής" στις εκλογές της Κυριακής, αφού εξελέγησαν με την υποστήριξή του 36 ανεξάρτητοι βουλευτές, θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνομιλήσει με τους ανεξάρτητους σε συνταγματική και πολιτική βάση, αλλά προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος πρέπει να γίνουν συνομιλίες με το PKK.
«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή», διεμήνυσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απαντώντας στην έκκληση Ερντογάν για συνεργασία όλων των κομμάτων στη σύνταξη νέου Συντάγματος
«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή», διεμήνυσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απαντώντας στην έκκληση Ερντογάν για συνεργασία όλων των κομμάτων στη σύνταξη νέου Συντάγματος


Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συνεχάρη τον Τούρκο πρωθυπουργό για την εκλογική νίκη του και του υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αν και απέφυγε να αναφερθεί στην προοπτική ένταξης της Αγκυρας στην ΕΕ.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top