GuidePedia

0
Δύο νέους καταυλισμούς προσφύγων ετοίμασε η Τουρκία στα σύνορά της με τη Συρία, προκειμένου να υποδεχτεί τους Σύρους που καταφεύγουν στο έδαφός της για να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη κατάσταση της χώρας τους. Την ίδια ώρα, ένας απεσταλμένος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε το συριακό καθεστώς να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει αμέσως την καταπίεση. Εν τω μεταξύ, σε έκθεσή του, ο ΟΗΕ καταγγέλλει τη Συρία για εκτελέσεις, μαζικές συλλήψεις και βασανιστήρια.
Από σήμερα, 8.421 Σύροι πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων παιδιά, εγκαταστάθηκαν στους συνολικά τρεις καταυλισμούς που έστησε ο τουρκικός Ερυθρός Σταυρός στη επαρχία Χατάι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Οι αρχές αποφάσισαν να εγκαταστήσουν δύο ακόμη καταυλισμούς για τους πρόσφυγες που εξακολουθούν να φτάνουν στο έδαφος της Συρίας, διαφεύγοντας από την Τζισρ αλ Σουγκούρ, που βρίσκεται 40 χλμ. από τα σύνορα. Την πόλη εγκαταλείπουν από την Κυριακή οι κάτοικοί της, από το φόβο των αντιποίνων του στρατού.
Τρεις φορές την ημέρα προσφέρεται φαγητό στους πρόσφυγες, ενώ τα μέσα ενημέρωσης απομακρύνονται. Ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται στα παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές. Επίσης, εξήντα Σύροι νοσηλεύονται με διάφορα τραύματα.
Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξέφρασε την επιθυμία της να επισκεφθεί τους καταυλισμούς και οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το αίτημά της, σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη.
Η Τουρκία αυξάνει τις πιέσεις της προς τη Συρία προκειμένου να σταματήσει την άγρια καταστολή των πολιτών της. Ένας ειδικός απεσταλμένους του Σύρου προέδρου θα γίνει σήμερα δεκτός από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα κλείσει τις πύλες της χώρας του στους Σύρους πρόσφυγες. "Ο Χάσαν Τουρκμάνι, ο ειδικός απεσταλμένος του Σύρου προέδρου, θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον Ερντογάν για να μιλήσουν για τις εξελίξεις στη Συρία", δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η συριακή κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες της να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι το συριακό υπουργικό συμβούλιο κάλεσε τους πολίτες της Τζισρ αλ Σουγκούρ "να επιστρέψουν στα σπίτια τους".

Από τις 15 Μαρτίου, περισσότεροι από 1.200 Σύροι αντικαθεστωτικοί έχασαν τη ζωή τους και 10.000 ακόμη συνελήφθησαν, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, στην Τζισρ αλ Σουγκούρ ανακαλύφθηκε «κοινός τάφος» με πτώματα μελών των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν «από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες». Η τηλεόραση είχε μεταδώσει την Κυριακή ότι ανακαλύφθηκαν πτώματα μελών των δυνάμεων ασφαλείας σε κοινό τάφο στο Τζισρ αλ-Σούγουρ και είχε κατηγορήσει "τις ένοπλες ομάδες ότι ακρωτηρίασαν τα πτώματα, τα οποία ανασύρθηκαν από τον κοινό τάφο".
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εικόνες που επίσης μεταδόθηκαν από τη συριακή τηλεόραση, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Δαμασκό υπέρ του προέδρου Άσαντ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Μάζεχ, ένα δυτικό προάστιο της πρωτεύουσας, γύρω από τη "μεγαλύτερη συριακή σημαία" που είναι απλωμένη στο έδαφος και έχει μήκος 2.300 μέτρα, σύμφωνα με τους σχολιαστές της τηλεόρασης, η οποία έδειχνε απευθείας εικόνες από το γεγονός.

Πρόκειται "για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να υπογραμμίσει την εθνική ενότητα και να απορρίψει τις απόπειρες ξένης επέμβασης", σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν συριακές σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου σε μια εορταστική ατμόσφαιρα με υπόκρουση πατριωτικά τραγούδια.
Για «υπερβολική χρήση βίας» καταγγέλλει ο ΟΗΕ τη Συρία
Στη Γενεύη, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επικαλούμενο εκτεταμένες καταγγελίες που έχει δεχθεί, ανακοίνωσε σήμερα πως οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, με εκτελέσεις, μαζικές συλλήψεις και βασανιστήρια.
Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ προστίθεται πως ολόκληρες πόλεις πολιορκήθηκαν, ανάμεσα στις οποίες η Ντέραα, απ’ όπου οι άμαχοι εμποδίστηκαν να διαφύγουν ενώ εμποδίστηκε επίσης η πρόσβαση πολλών πολιτών, ιδιαίτερα των τραυματιών, σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Σε αναφορά του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το γραφείο της Πιλάι αναφέρει πως έχει δεχθεί πολυάριθμες κατηγορίες για παραβιάσεις από συριακές δυνάμεις, όπως "υπερβολική χρήση βίας στην καταστολή διαδηλωτών, αυθαίρετες συλλήψεις, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βασανιστήρια" και καταστολή των ελευθεριών του συνέρχεσθαι και της έκφρασης.

"Οι πιο φοβερές αναφορές αφορούν τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον άοπλων πολιτών, ακόμη και από ελεύθερους σκοπευτές που παίρνουν θέσεις σε στέγες δημόσιων κτιρίων, και την ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές", προστίθεται στην αναφορά.
Κανονιοφόρα ελικόπτερα φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοδυτική πόλη Τζισρ Αλ Σουγκούρ. Οι συντάκτες της αναφοράς επικαλούνται "πληροφορίες που δείχνουν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε βασανιστήρια και σε άλλες ωμές και απάνθρωπες ενέργειες εναντίον προσώπων που κρατούνταν σε σχέση με τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα, σε μερικές περιπτώσεις, θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση".

Η Πιλάι αναφέρει πως το γραφείο της έχει δεχθεί μαρτυρίες, καθώς και φωτογραφικό υλικό και βίντεο που στηρίζουν τις κατηγορίες για βασανιστήρια
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top