GuidePedia

0
Ανοιγμα του Ισραήλ προς την Τουρκία με αφορμή την επανεκλογή Ερντογάν

Τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία δήλωσε πως επιθυμεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου μετά την πανηγυρική νίκη του Ρετζέπ Τγίπ Ερντογάν στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν υποστεί σημαντική ρήξη μετά την ισραηλινή επιδρομή σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών.

Το Τελ Αβίβ χαιρέτησε τις «ελεύθερες και δημοκρατικές» εκλογές, ενώ δήλωσε ότι το Ισραήλ πάντοτε προσπαθεί να διορθώσει ότι έχει υποστεί βλάβη και εν προκειμένω θα προσπαθήσει να διορθώσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα και να σταματήσει την επιδείνωση της μεταξύ τους σχέσης.

Ο Νετανιάχου μάλιστα θυμήθηκε ότι πέρυσι επισκέφτηκαν την Τουρκία 400.000 ισραηλινοί τουρίστες. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ή επιθυμία να συνεχίσουμε να έχουμε κακές σχέσεις», είπε.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, ο οποίος δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών παρουσιάζουν μια νέα ευκαιρία για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας». Ο Αγιαλόν τόνισε ότι παρά την πρόσφατη ρήξη των προηγουμένως μακροχρόνιων και δυνατών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, οι διπλωματικές τους σχέσεις παραμένουν ανέπαφες.
Παρόλα αυτά άφησε αιχμές για την στάση που ενδέχεται να τηρήσει ο Ερντογάν, ο οποίος τουλάχιστον όσον αφορά το περιστατικό του στόλου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα είχε δηλώσει απερίφραστα ότι το άδικο είναι με το μέρος του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ οφείλει εν σεβαστεί τις δημοκρατικές εκλογές στην Τουρκία, όπως ακριβώς και η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις δημοκρατικές επιλογές του ισραηλιτικού λαού», είπε.

Παρά το φραστικό άνοιγμα όμως, οι σχέσεις των δύο χωρών αναμένεται να δοκιμαστούν εκ νέου, καθώς τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση οργανώνει και πάλι αποστολή ανθρωπιστικού υλικού με πλοία στη Γάζα, με τη συμμετοχή ακτιβιστών και οργανώσεων από πλήθος χωρών.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top