GuidePedia

0

Δεν έχουμε μόνο εμείς θέματα να λύσουμε με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Βιετνάμ και Κίνα δοκιμάζουν τις σχέσεις τους,μετά από την απόφαση του πρώτου να προχωρήσει στ διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε μία περιοχή “αμφισβητούμενη” κατά τη Κίνα.


Η κρίση ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, όταν το Βιετνάμ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι κατέστρεψε ένα ερευνητικό του πλοίο. Ένα δεύτερο επεισόδιο, συνέβη την περασμένη Πέμπτη, όταν - σύμφωνα με το Ανόι ένα κινεζικό αλιευτικό σκάφος "εσκεμμένα χτύπησε» και έκοψε τα καλώδια πλοίου που ανήκει σε ερευνητική ομάδα του Βιετνάμ ,για πετρέλαιο.

Το Πεκίνο απάντησε κατηγορώντας το Βιετνάμ ότι τα σκάφη του εμποδίζουν τους κινέζους ψαράδες και εννοείται πως θεωρεί οτι η περιοχή είναι υπό αμφισβήτηση ως προς τη κυριαρχία της .Κι αυτό γιατί υπάρχουν νησιά τα οποία οι Κινέζοι λένε ότι δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν. Κάτι σας θυμίζει….Είναι που κάποιοι -κι εδώ στην Αθήνα- μας κατηγορούσαν γιατί τσακωνόμαστε με τους Τούρκους …για κάτι βράχια! Ίμια τα έλεγαν.


Τα θαλάσσια συμβάντα μεταξύ της Κίνας και του Βιετνάμ είναι επαναλαμβανόμενα, αλλά αυτή τη φορά, η ένταση είναι μεγαλύτερη . Τη Δευτέρα, το επίσημο κινεζικό δελτίο ειδήσεων έκανε λόγο για «επίδειξη δύναμης» από το Βιετνάμ.

Από την άλλη στο Ανόι εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τις κινεζικές πιέσεις. Η βιετναμέζικη πλευρά μάλιστα κατηγορεί τη Κίνα ότι έχει κάνει “κυβερνοεπιθέσεις” εναντίον του κρατικού μηχανισμού. Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι αυτή τη φορά, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε θερμό επεισόδιο.

Το 1974, μετά από μια σύντομη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Βιετνάμ και της Κίνας, το Πεκίνο είχε πάρει τον έλεγχο κάποιων διεκδικούμενων νησιών . Το 1988,σε μια άλλη ναυτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών είχαν σκοτωθεί 70 βιετναμένοι ναύτες.

Η κλιμάκωση εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική του Βιετνάμ, το οποίο επέλεξε για μια ακόμη φορά να διεθνοποιήσει τη διαφορά του με τη Κίνα, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου. Και διεθνοποίηση στη προκειμένη περίπτωση -όπως και σε άλλες όπως θα θυμάστε- σημαίνει παρέμβαση των ΗΠΑ.

Το περασμένο φθινόπωρο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Κίνα και τις χώρες της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας , να διαπραγματευτούν μια λύση. Δηλαδή ακριβώς ότι δεν θέλουν να κάνουν οι Κινέζοι!
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top