GuidePedia

0
"Ναι" από τον Αντώνη Σαμαρά σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό! Είναι η πρόταση που είχε υποβληθεί χθες και από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, όπως έχει γράψει σχετικά το defencenet.gr. Αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού. Αν το δεχθεί, παραιτείται εντός της ημέρας ή μέχρι το τέλος της εβδομάδας όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης!
Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν πρόσωπα κοινής αποδοχής σε όλα τα υπουργεία. Είναι μία κίνηση "ματ" του Α.Σαμαρά που ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών πίσω στον Γ.Παπανδρέου.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού και διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ από τη Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάνουν κανένα σχόλιο για το περιεχόμενό της, πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί σε λίγη ώρα στα γραφεία της Ν.Δ., ενώ από το πρωί βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους στενούς του συνεργάτες.

Την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης και αντικατάσταση των υπουργών σε κρίσιμα υπουργεία, με πρώτο το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε με δήλωσή του ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ντ. Βρεττός. Ο βουλευτής ζητεί την αντικατάσταση των υπουργών με πρόσωπα αναγνωρισμένης αξίας, υψηλού κύρους ακόμη και εκτός κυβερνώντος κόμματος και οπωσδήποτε της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.
«Η αποδοχή των όποιων όρων του Μεσοπρόθεσμου πρέπει να γίνει με τη νέα κυβέρνηση που θα δεσμευθεί ενώπιον της Βουλής τόσο για την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ όσο και για την πιο ανώδυνη διαδικασία διαχείρισης του προηγούμενου χρέους στα πλαίσια της ευρωζώνης» αναφέρει ο κ. Βρεττός.

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ ζητεί να δεσμευθεί η νέα κυβέρνηση σε συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που να υπερβαίνει το Μεσοπρόθεσμο και την τρόικα και καταλήγει: «αν αφήσουμε τις αλλαγές για μετά το Μεσοπρόθεσμο θα μπούμε σε διαδικασία πιέσεων μέσα και έξω από το ΠαΣοΚ που θα οδηγήσουν είτε σε έναν ανούσιο ή ακόμη και εκβιαστικό ανασχηματισμό, είτε το πιθανότερο, σε εκλογές που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν μεγαλύτερα αδιέξοδα».

---------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν ζητά άμεσα εκλογές, μάλλον επιλέγει την ... "ασπιρίνη", δηλαδή τον ανασχηματισμό για τον "καρκίνο", για να σώσει το κυβερνητικό ναυάγιο επιλέγει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατ'ιδίαν ή και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αποσπάσει συναίνεση, πιέζονται μέχρι εξαντλήσεως οι βουλευτές που αρνούνται να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο (ήδη ο Ρομπόπουλος της Θεσσαλονίκης "έσπασε" και δήλωσε ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο) και πρακτικά "ουδέν νεότερο" από τη συνάντηση Γ.Παπανδρέου με τον Κ.Παπούλια.
Κάνει πίσω στο ενδεχόμενο των εκλογών από τις οποίες είναι αμφίβολο αν θα συγκεντρώσει το 25%, δεν τολμά να πάει σε δημοψήφισμα γιατί είναι βέβαιο ότι και αυτό θα χαθεί.
Αυτά είναι τα νεότερα αναφορικά με τις εξελίξεις που προδιαγράφονται αυτή την στιγμή στο πολιτικό σκηνικό.
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η επιλογή προσώπων με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο της επικοινωνίας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς τις αμέσως επόμενες ώρες. Το θέμα είναι ποια κόμματα θα μπούν σε μια τέτοια συζήτηση...
Ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια θα έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον κ. Φώτη Κουβέλη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σενάριο που εξετάζεται είναι η τοποθέτηση προσώπου κοινής αποδοχής στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και η επιδίωξη για συντονισμένες ενέργειες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει της συνόδου κορυφής και της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στο τέλος του μήνα.
Όλα αυτά είναι σχειδασμοί που είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Με εξαίρεση τους "συνήθεις υπόπτους" ΛΑΟΣ και Ν.Μπακογιάννη (αμφίβολοι ακόμα και αυτοί πλέον) ποιος θα δεχθεί να συζητήσει για πρόσωπο "κοινής αποδοχής" στο ΥΠΟΙΚ χωρίς να θεωρηθεί συνένοχος της κυβέρνησης;
Η Ντόρα Μπακογιάννη δέχεται να μπει στην κυβέρνηση ή να στηρίξει την κυβέρνηση, λένε πηγές του περιβάλλοντός της, μεταδίδει η ΝΕΤ
Με βάση την υπάρχουσα πληροφόρηση από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ανακοινωθούν από τον ίδιο αργότερα σήμερα και αναμένεται να έχουν υλοποιηθεί στα αμέσως επόμενα 24ωρα.
Σε δήλωσή του εισερχόμενο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε: «Είναι στιγμή που χρειάζεται πανεθνική προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε για να βγει η χώρα από την κρίση». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύγκλισης εκ νέου του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή και τόνισε ότι είναι «στιγμή εθνικής συνεννόησης». Πρόσθεσε ότι ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να υπάρξει ένα πεδίο συνεννόησης. «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από την πλευρά του, τόνισε ότι «είναι στιγμή που χρειάζεται πανεθνική προσπάθεια».

Ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Κ.Παπούλια, η οποία γίνεται με αίτημα του ίδιου του Γ.Παπανδρέου, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου από εκεί θα προβεί σε δηλώσεις.

Πριν τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Αλέκα Παπαρήγα και Φώτη Κουβέλη.

Πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους που άρχισαν να διαρρέουν στη Βουλή λένε ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να μην μείνει μόνο στη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αλλά και να τους καλέσει να πάνε μαζί στην Ευρώπη και να διαπραγματευτούν από κοινού το θέμα του δανείου.
Ο πρωθυπουργός, έλεγαν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, ενδέχεται να αναφέρει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ακόμη και με προσωπικότητες αλλά θα ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι εκλογές. «Μόνον αν αναγκαστεί να πάει σε εκλογές θα πάει», έλεγαν. Το κλίμα μέσα στο Κοινοβούλιο είναι βαρύ. Υπουργοί και βουλευτές του ΠαΣοΚ που κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή προπηλακίστηκαν από διαδηλωτές.
Το αυτοκίνητο του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου τον σταμάτησαν «τραμπούκοι» όπως ο ίδιος τους αποκάλεσε κοντά στο άγαλμα του Τρούμαν όπου και το σταμάτησαν. Επιτέθηκαν εναντίον του, έσπασαν τους υαλοκαθαριστήρες και του πετούσαν πέτρες και μπουκάλια με νερό. Ο βουλευτές Τρικάλλων του ΠαΣοΚ κυρία Σούλα Μερεντίτη ενώ βρισκόταν στην οδό Βασιλέως Γεωργίου με κατεύθυνση στη Βουλή περικυκλώθηκε από διαδηλωτές οι οποίοι της φώναζαν και την εξύβρισαν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top