GuidePedia

0


Νεκρός και ο ηγέτης της Hamas στον Λίβανο - Το Ισραήλ αποδεκατίζει Hezbollah, Hamas, Houthis

Στο χάος έχει βυθιστεί η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να συνεχίζει τα καταιγιστικά του πυρά κατά της Hezbollah, της Hamas σε Λίβανο και Γάζα αλλά και κατά των Houthis στην Υεμένη, … ωθώντας ολοένα και περισσότερο το Ιράν να απαντήσει και να συρθεί σε έναν γενικευμένο πόλεμο, οι συνέπειες του οποίου θα είναι ανεξέλεγκτες.
Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος πλήττει εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα θέσεις της Hezbollah στο νότιο και κεντρικό Λίβανο, εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 30/9 το πρωί αεροπορικούς βομβαρδισμούς για πρώτη φορά στην «καρδιά» της Βηρυτού, εξοντώνοντας τρεις ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (FPLP).
Μάλιστα το Ισραήλ διέλυσε υποδομές - λιμάνια και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς - των Houthis στην Υεμένη απαντώντας σε προηγούμενη εκτόξευση πυραύλου προς το Τελ Αβίβ και διαμηνύοντας πως … το μακρύ χέρι του Ισραήλ μπορεί να φτάσει παντού.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη προχωρήσει σε επιθέσεις κατά θέσεων της Hezbollah τόσο με ενέργειες των ειδικών δυνάμεων του όσο και με συντριπτικά πυρά του πυροβολικού, ετοιμάζοντας μια... χερσαία εισβολή.
«Καμιά τοποθεσία δεν είναι υπερβολικά μακρινή για το Ισραήλ» ήταν το μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant με τη διεθνή κοινότητα να περιμένει με κομμένη την ανάσα ποια θα είναι στο εξής η στάση του Ιράν και εάν η Τεχεράνη θα επιλέξει, και αν ναι, με ποιο τρόπο στην ισραηλινή επιθετικότητα.
Πάντως, η Hezbollah δεσμεύτηκε να παραμείνει σταθερή στο μονοπάτι που χάραξε ο ηγέτης της Nasrallah και να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ισραήλ.

Σαρωτικές οι εκκαθαρίσεις του Ισραήλ – Νεκρός και ο Nidal Abdel-Aal, επικεφαλής του Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης στον Λίβανο

Η IDF και η Shin Bet (Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ) επιβεβαίωσαν την εξόντωση του Nidal Abdel-Aal, Επικεφαλής του Παραρτήματος του Λιβάνου του PFLP (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), ανακοίνωσε ο στρατός τη Δευτέρα (30/9/2024).
Μαζί του εξοντώθηκε και ο Imad Odeh, ο οποίος ήταν ο Επικεφαλής του Στρατιωτικού Γραφείου του PFLP στο Λίβανο.
«Ο Abdel-Aal οργάνωσε τρομοκρατικές επιθέσεις και τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τρομοκρατικής υποδομής». ανέφερε το IDF.
Ο Abdel-Aal σκηνοθέτησε τη βομβιστική επίθεση με λεωφορείο στο Beitar Illit στις 9 Μαρτίου 2023 και την επίθεση με πυροβολισμούς από διερχόμενο όχημα στη διασταύρωση Huwara στις 25 Μαρτίου 2023, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες του IDF.
«Οι δύο τρομοκρατικοί πυρήνες που πραγματοποίησαν τότε τις επιθέσεις συνελήφθησαν από το Shin Bet», τόνιζε η ανακοίνωση.
Το PFLP ανέφερε σε δήλωση τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι τρεις από τους ηγέτες του σκοτώθηκαν σε φερόμενη ισραηλινή επίθεση που είχε στόχο την περιοχή Κόλα της Βηρυτού, σύμφωνα με το Reuters και το Sky News Arabic.
Προς εισβολή στον Λίβανο το Ισραήλ – Το μήνυμα του υπ. Άμυνας, Yoav Gallant

Την εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο προανήγγειλε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, ο οποίος μιλώντας σε δυνάμεις του στρατού στα βόρεια εδάφη του Ισραήλ, είπε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων και εσάς».
Όπως είπε ο Gallant, η επιστροφή των 60.000 Ισραηλινών στα σπίτια τους στα βόρεια εδάφη – έχουν φύγει λόγω των πυρών της Hezbollah – είναι πλέον «η αποστολή του IDF».
Απευθυνόμενος σε σώματα τεθωρακισμένων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο ο Gallant τόνισε ότι «η εξόντωση του Nasrallah είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν είναι το τέλος.
Η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητές μας περιλαμβανομένων υμών».

Ιράν: Θα απαντήσουμε στο Ισραήλ - Δεν θα στείλουμε στρατό

Καμία επιθετική ενέργεια του Ισραήλ δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, το οποίο ωστόσο διαμηνύει πως δεν σκοπεύει να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις για να συνδράμουν την Hezbollah.
«Το Ιράν δεν θα αφήσει αναπάντητη ούτε μια από τις επιθετικές ενέργειες του Σιωνιστικού καθεστώτος.
Το καθεστώς δεν θα μείνει ατιμώρητο για τα εγκλήματά του» υπογράμμισε ο Nasser Kanani, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.
Το Ιράν παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή και είναι σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου μετά τη δολοφονία του Hassan Nasrallah επισημαίνει το ιρανικό ΥΠΕΞ.

Μήνυμα σε Hezbollah: Χρησιμοποιήστε τα όπλα

Από την πλευρά του ο Elias Hazrati, επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράν είπε πως «θα δείξουμε στον κόσμο την ήττα του Ισραήλ» ενώ υποστήριξε ότι τα θεμέλια της Hezbollah είναι τόσο ισχυρά που δεν πρόκειται να διακοπεί η πορεία της.
«Η Hezbollah έχει πετάξει πολλές φορές το Ισραήλ έξω από τον Λίβανο.
Η Hezbollah δεν έχει χρησιμοποιήσει τα όπλα της και τώρα πρέπει να το πράξει» τόνισε ο Hazrati.

Μήνυμα Hezbollah: Συνεχίζουμε τον πόλεμο, θα τους τρελάνουμε - Το Ισραήλ σφάζει αμάχους

Μήνυμα ότι θα συνεχίσει να πολεμά παρά τα πολύ ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί από το Ισραήλ, όπως η εξόντωση του Hassan Nasrallah και άλλων κορυφαίων στελεχών της, στέλνει η Hezbollah.
Σε ομιλία του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Hezbollah, Naim Qassem είπε ότι το Ισραήλ διαπράττει σφαγές αμάχων στον Λίβανο με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα και σφαγές σε κάθε μέρος του Λιβάνου.
Το Ισραήλ έχει επιλέξει συγκεκριμένα χωριά και πόλεις και σπίτια, και κάθε σπίτι έχει τα ίχνη της ισραηλινής επιθετικότητας.
Το Ισραήλ επιτίθεται στους αμάχους, στους γιατρούς.
Το Ισραήλ επιτίθεται σε όλους όσους περπατούν στους δρόμους και σε όσους μένουν στα σπίτια.
Δεν είναι μαχητές.
Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν, διαπράττουν σφαγές και εγκλήματα κατά των αμάχων .
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει το Ισραήλ με κάθε μέσο, και η Αμερική είναι εταίρος με το Ισραήλ στα πάντα, μέσω της απεριόριστης στρατιωτικής υποστήριξης, κάθε είδους υποστήριξης, πολιτιστικής, πολιτικής και οικονομικής.
Και αν το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι αποφασισμένο να είναι βάναυσο και να συνεχίσει τις επιθέσεις, τότε το Ισραήλ έχει αυταπάτες...
Προχωράμε παρά τους πόνους και τις θυσίες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Qassem, τονίζοντας ότι η Hezbollah θα συνεχίσει να πολεμά.
«Είμαστε αρκετά δυνατοί και θα τρελάνουμε τους Ισραηλινούς γιατί ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορέσουν να φτάσουν και να χτυπήσουν και να βλάψουν τις στρατιωτικές μας δυνατότητες.
Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί.
Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο.
Αλλά τα εργαλεία και ο εξοπλισμός υπάρχουν» υπογράμμισε ο Qassem.

Ποιος «πρόδωσε» τον ηγέτη της Hezbollah, Nasrallah

Αναμφίβολα, ένα από τα πιο ηχηρά «χτυπήματα» του Ισραήλ ήταν η εξόντωση του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Πηγή στις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας είπε στη γαλλική Le Parisien ότι ένας «διπλός πράκτορας» είπε στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για την παρουσία του επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης Hezbollah, Hassan Nasrallah στα περίχωρα της Βηρυτού.
Ο προδότης ενημέρωσε τους πράκτορες της Mossad για το ταξίδι του Nasrallah στη Dahiya μετά το γεύμα στις 28 Σεπτεμβρίου.
Αρκετά ισραηλινά αεροσκάφη F-35 εξοπλισμένα με βόμβες καταστροφής αποθηκών βρίσκονταν ήδη σε ενέδρα πάνω από τον ουρανό του Λιβάνου .
Ο Nasrallah ήταν εκείνη την ώρα στην περιοχή Haret Hreik για την κηδεία του Mohamed Hussein Srour, διοικητή της μονάδας drone της Hezbollah, ο οποίος σΣκοτώθηκε στο νότιο Λίβανο στις 27 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.
Ο διπλός πράκτορας είπε στους Ισραηλινούς ότι ο Nasrallah σκόπευε να συμμετάσχει σε μια ομαδική συνάντηση στο υπόγειο κέντρο διοίκησης μαζί με άλλους 12 ηγέτες.
Ο ισραηλινός στρατός περίμενε μέχρι να συγκεντρωθούν σε ένα δωμάτιο στο αρχηγείο και έριξαν έξι βόμβες βάρους δύο τόνων η καθεμία.
Όπως αναφέρεται, ο Nasrallah πιθανότατα σκοτώθηκε από το ωστικό κύμα ως αποτέλεσμα της μαζικής ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, με πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν εντοπίστηκαν «άμεσοι τραυματισμοί» στο σώμα του.
Είναι χαρακτηριστικό πως η σορός του ηγέτη της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah ανακτήθηκε «άθικτη» από το σημείο της επίθεσης.
Στην επιχείρηση που βάφτισε «Νέα Τάξη», ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως, πέρα από τον Nasrallah, σκοτώθηκαν «πάνω από 20 άλλοι τρομοκράτες διαφόρων βαθμών που ήταν παρόντες στο «υπόγειο γενικό αρχηγείο (της Χεζμπολά), κάτω από πολιτικά κτίρια, από όπου διηύθυναν τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ».
Το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως η «πλειονότητα» των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Hezbollah έχει σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες στις επιχειρήσεις του στρατού του.


Νεκρός και ο ηγέτης της Hamas στον Λίβανο

Εν τω μεταξύ, η Hamas ανακοίνωσε σήμερα 30/9 ότι κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στα νότια εδάφη του Λιβάνου σκοτώθηκε ο ηγέτης της στον Λίβανο, Fateh Sherif Abu el-Amin.
Όπως αναφέρεται, ο Fateh Sherif Abu el-Amin σκοτώθηκε με μέλη της οικογένειας του μετά από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top