GuidePedia

0

 Η Τουρκία δεν μπορεί να “κρύψει” στο Ινσιρλίκ ή να πουλήσει τους S-400 για να λάβει τα F-35, ξεκαθαρίζει η θυμωμένη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσγείωσε ανώμαλα τους Αμερικανούς συμμάχους μας, που σχεδίασαν μία ανάρμοστη συναλλαγή με τους Τούρκους για να “ξεφορτωθούν” το ρωσικό σύστημα S-400 για να μπορέσουν να αγοράσουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Την ανάρμοστη συναλλαγή ειχε αποκαλύψει η Καθημερινή (με ανταπόκριση της Λένας Αργύρη από την Ουάσιγκτον ). Η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε στην Τουρκία να …διευθετήσει το θέμα των ρωσικών S-400 και ως αντάλλαγμα θα λάβει μέρος ξανά στο πρόγραμμα των F-35. Πρόκειται για μία απαράδεκτη πρόταση, χωρίς καμία αμφιβολία.

Θα λέγαμε ότι πρόκειται για “προδοσία” της Ελλάδας και αθέτηση της συμφωνίας του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη όταν συναντήθηκαν στα Χανιά, στις αρχές του χρόνου.

Αμέσως μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφερόταν στην πρόταση προς την Τουρκία να «κλείσει στις αποθήκες της» το σύστημα S-400 (στη βάση του Ινσιρλίκ) ή ακόμα και να τα μεταβιβάσει σε άλλες χώρες, για να πειστεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, προκλήθηκε διεθνής σάλος και ανησυχία.

Ο Λαβρόφ, λοιπόν, τοποθετήθηκε με βάση το αρχικό δημοσίευμα και όσα ακολούθησαν, δηλώνοντας ότι υπάρχει “ρήτρας τελικού χρήστη”.  Η ρήτρα αναφέρεται στη σύμβαση για την προμήθεια των S-400 που έχουν υπογράψει η Ρωσία και η Τουρκία.



Τι σημαίνει αυτή η ρήτρα; Ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να τα πουλήσει ή να τα μεταφέρει σε άλλες χώρες ή στη βάση του Ινσιρλίκ, χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας.

Ο κ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι:

«Οι συμβάσεις όπλων περιέχουν μια παράγραφο σχετικά με την πιστοποίηση του τελικού χρήστη. Προκειμένου να γίνει οτιδήποτε άλλο με προϊόντα που παραδίδονται βάσει ενός τέτοιου πιστοποιητικού, το οποίο αναφέρει τη χώρα που παραλαμβάνει τα όπλα αυτά ως τελικό χρήστη, απαιτείται η συγκατάθεση της χώρας που πωλεί τα όπλα αυτά».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η Τουρκία απαγορεύεται νομικά να μεταπωλήσει αυτά τα συστήματα, τους S-400 σε άλλες χώρες λόγω πιστοποιητικού τελικού χρήστη που περιλαμβάνεται στη σύμβαση προμήθειας όπλων.

«Δεν υπάρχει τίποτα να σχολιάσουμε», ειπε και πρόσθεσε στέλνοντας την “καυτή πατάτα” στην Άγκυρα:

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας έμπειρος πολιτικός άνδρας. Αποφασίζει τα πάντα προς το συμφέρον του λαού του και της χώρας του».

Το ισχυρό μήνυμα της Μόσχας είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μεταπωλήσει ή να μεταφέρει τους S-400 χωρίς την έγκριση της Ρωσίας, εμποδίζοντας ουσιαστικά τους δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνολογία του ρωσικού συστήματος.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, το υποκείμενο κίνητρο της Μόσχας, ωστόσο, φαίνεται να είναι μια τακτική του Βλαντιμίρ Πούτιν για να αποτρέψει τη στενότερη συνεργασία της Τουρκία με τις -ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη ρύθμιση, διασφαλίζοντας έτσι τη στρατηγική εξάρτηση της Άγκυρας από τη Μόσχα.

Οι δηλώσεις του Ρωσου υπουργού Εξωτερικών δείχνουν ότι η Μόσχα παρακολουθεί με εγρήγορση οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα ρωσικά συμφέροντα ή να οδηγήσουν σε απόκτηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ της ρωσικής τεχνολογίας των S-400.

Ένα άλλο στοιχείο που τονίζουν οι αναλυτές είναι ότι η αγορά των S-400 θεωρείται “σύμβολο της ανεξαρτησίας της Τουρκίας” από τη Δύση, που ευθυγραμμίζεταιμε τον στόχο του ισλαμιστή Ερντογάν για πιο ισορροπημένες σχέσεις της Άγκυρας μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top