GuidePedia

0



Η επίσημη πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λ.Πανέτα στον Δ.Αβραμόπουλο,προκάλεσε αίσθηση και πολύ συζήτηση από χθες βράδυ που γνωστοποιήθηκε.

Ποια είναι τα σενάρια που πυροδότησε η επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη του ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ από τις 2 έως τις 4 Απριλίου:

• “Το μόνο βέβαιο”,έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει παν ολύ καλά πως λειτουργούν οι Αμερικανοί “είναι ότι ο Αβραμόπουλος,πήρε την πρόσκληση ,γιατί οι Αμερικανοί για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν,πιστεύουν ότι δεν είναι “προσωρινός” στο ΥΕΘΑ”.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:είτε ότι οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι οι κάλπες στην Ελλάδα δεν θα στηθούν σύντομα,είτε ότι ακόμη κι αν αυτό γίνει η κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει θα έχει υπουργό Άμυνας,πάλι τον Αβραμόπουλο.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο,ότι ούτε ο Βενιζέλος,ούτε ο Μπεγλίτης,είχαν λάβει επίσημη πρόσκληση για ταξίδι στις ΗΠΑ.

•Το δεύτερο που συζητιέται είναι τι θέλουν οι Αμερικανοί και καλούν τόσο γρήγορα τον Αβραμόπουλο στις ΗΠΑ,όπου να θυμίσουμε είχε ξαναβρεθεί,λίγα 24ωρα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του,αλλά για “ιδιωτική επίσκεψη” ,όπως είχε ανακοινωθεί.

Το πρώτο που απασχολεί τις ΗΠΑ,λένε πηγές που υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν,είναι οι εξελίξεις στην ευτύτερη περιοχή μας.Η Συρία “βράζει”.Το Ισραήλ, δείχνει απρόβλεπτο στην υπόθεση του Ιράν.Αλλά και στη γειτονική Τουρκία η κατάσταση θεωρείται απρόβλεπτη με τα σενάρια που υπάρχουν για την υγεία του Ερντογάν. Αν κάτι απ΄ όλα ή αν όλα αυτά “στραβώσουν” η θέση της Ελλάδας αναβαθμίζεται αν και η ίδια βρίσκεται σε μία επίσης εκρηκτική κατάσταση,λόγω της οικονομίας.

Φυσικά η πρόσκληση για ταξίδι στις ΗΠΑ, έχει αναζωπυρώσει και τα “εξοπλιστικά σενάρια”. Η προθυμία των Αμερικανών να δώσουν στην Ελλάδα 400 άρματα μάχης Abrams,δεν είναι ασφαλώς ούτε τυχαία,ούτε ασήμαντη. Δεν αποκλείεται,αυτή η υπόθεση να κλείσει στο ταξίδι Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ. Όπως και κάποιοι δεν αποκλείουν να γίνει ανάλογη “προσφορά” και για άλλα οπλικά συστήματα,πάντα μεταχειρισμένα,αλλά αξιόλογα για την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιτύχουν “ολική επαναφορά” στο ελληνικό οπλοστάσιο και θεωρούν ότι η συγκυρία τους εξυπηρετεί.

Και βέβαια,υπάρχει και η πολιτική διάσταση της επίσκεψης.Ο Αβραμόπουλος κερδίζει “πόντους” από το πέρασμα του Ατλαντικού.Να θυμίσουμε ακόμη ότι λίγες ημέρες πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου,ο Αβραμόπουλος ήταν πάλι στις ΗΠΑ και είχε μία συνάντηση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασήμαντη:είχε δει την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top