GuidePedia

0
Τα λαθρεμπόριο ναρκωτικών έσωσε πολλές τράπεζες από τη χρεοκοπία, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος. Συγκεκριμένα τα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζονται σε 240 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του ΟΗΕ Αντόνιο Μαρία Κόστα εκτιμά ότι τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία τραπεζών που βρέθηκαν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση μετά την πτώχευση της Lehman Βrothers...... « Σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών ήταν το μόνο επενδυτικό κεφάλαιο που απέφερε ρευστό όταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 η ρευστότητα αποτελούσε το βασικότερο πρόβλημα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Οbserver» ο κ. Κόστα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει ήδη από την περασμένη χρονιά στη διάθεσή της πληροφορίες οι οποίες καταδεικνύουν ότι το «μαύρο χρήμα» από εγκληματικές ενέργειες και παράνομες δραστηριότητες χρησιμοποιήθηκε ως βασική πηγή χρηματοδότησης ορισμένων τραπεζών « Υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές τράπεζες διασώθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη και ο διατραπεζικός δανεισμός ενισχύθηκε από χρήματα ανάλογης προέλευσης» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας από την έδρα του στη Βιέννη, χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα. Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, τα χρήματα αυτά αποτελούν πλέον μέρος της επίσημης οικονομίας αφού έχουν περάσει από το «πλυντήριο» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Ενωση Βρετανικών Τραπεζών σχολίασε διά του εκπροσώπου της την αποκάλυψη του αξιωματούχου του ΟΗΕ λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία δεν έχει συζητηθεί ποτέ ως σήμερα σε επίσημο διάλογο.

Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές τράπεζες κατέγραψαν από τον Ιανουάριο του 2007 ως τον περασμένο Σεπτέμβριο ζημιές από την έκθεση σε «τοξικά προϊόντα» της τάξεως των 700 δισ. ευρώ. Η έλλειψη ρευστότητας ήταν αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών για όλο αυτό το διάστημα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ως τώρα χρεοκοπία 200 τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Αυτό, όμως, που θα παραμείνει πιθανόν αδιευκρίνιστο είναι το ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο «σωτήρας» πολλών εξ αυτών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top