GuidePedia

0

Χαμηλώνουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποσαφήνιση από τον Γ. Ανωμερίτη (Πρόεδρος και CEO του ΟΛΠ) για το ποιος θα αναλάβει τελικά το μεγάλο κόστος της εθελουσίας εξόδου.
Σύμφωνα με το Γ. Ανωμερίτη ο ΟΛΠ αναλαμβάνει το βάρος με τη σχετική διαδικασία να μην αφορά τους «300 λιμενεργάτες» αλλά το σύνολο του προσωπικού, που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και εθελουσίως να συνταξιοδοτηθεί μέσα στην επόμενη 5ετία......

Ομως το κόστος άσχετα αν θα το πληρώσει ο ΟΛΠ (μένει να διευκρινιστεί πως θα χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα) παραμένει υψηλό.
Και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής στενότητας και πιέσεων στην πλειονότητα των κοινωνικών ομάδων. Αυτό εξηγεί και την κοινωνική δυσαρέσκεια, την γενικότερη αρνητική υποδοχή, που είχε η συμφωνία ΟΛΠ-εργαζομένων.
Τα 62 εκατομμύρια ευρώ που θα φτάσει το κόστος της εθελούσιας εξόδου 309 εργαζόμενων θεωρούνται από την αγορά υψηλό τίμημα, καθώς η διοίκηση θα εξοικονομήσει μόλις 11 εκατομμύριο ευρώ από τη μη καταβολή μισθών (σε όρους καθαρού αποτελέσματος).
Συνολικά, το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης ενός μικρού αριθμού εργαζομένων που δεν είχαν «χρόνο ωρίμανσης» θα επιβαρυνθεί στα 74 εκατ. ευρώ, ενώ με την καταβολή επιπλέον διαφορών το πακέτο θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία επώδυνη οικονομικά συμφωνία του ΟΛΠ, που από αρκετούς χαρακτηρίζεται λεόντειος και που δεδομένης της συγκυρίας βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα.
Η επιλογή της διοίκησης του Οργανισμού, κατ’ επέκταση της κυβέρνησης να πλειοδοτήσει προκειμένου να «κλείσει» ένα χαίνον μέτωπο στρέφεται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα, αλλά δεν διαθέτουν την διαπραγματευτική ισχύ των εργαζόμενων του ΟΛΠ.
Μάλιστα, με βάση την τελική συμφωνία, ο Οργανισμός θα επιβαρυνθεί έως και την χρήση του 2011 με άλλα οκτώ εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της «εξασφάλισης ισοδύναμων όρων εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων μετά την λειτουργία του προβλήτα Ι». Αυτό γιατί στο τέλος του 2010 θα καταβληθούν 4.000 ευρώ και άλλα τόσα στο τέλος του 2011.
Πρακτικά με αυτές τις δύο επιδοτήσεις οι μηνιαίες αποδοχές αυξάνονται περίπου 8%-12% αισθητά υψηλότερα από τη μελλοντική συλλογική σύμβαση εργασίας της διετίας 2010-2011 και πολύ πιο πάνω από τις αυξήσεις που θα λάβουν στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι που συνδικαλιστικά ανήκονυ στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Και το γερό στρίμωγμα για την εισηγμένη…
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η ταυτόχρονη αύξηση του λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των τιμολογίων την ίδια περίοδο, θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του φορέα.
Παράλληλα από το 2012 με τη λειτουργία του αναβαθμισμένου από τους Κινέζους προβλήτα 2, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί περισσότερο, καθώς η θυγατρική εταιρεία εκμετάλλευσης που έχει συστήσει η CoSco «θα χτυπήσει» με τιμολόγια φθηνότερα μέχρι και 40% σε σχέση με τον πρώτο προβλήτα.
Επιπλέον την ίδια περίοδο στα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΠ θα αποτυπώνεται η επιβάρυνση από το συνολικό κόστος του προγράμματος εθελουσίας, της συνταξιοδότησης άλλων εργαζόμενων.
Δεδομένου, ότι το κόστος μισθοδοσίας του ΟΛΠ διαμορφώνεται στο 73%-75% των δαπανών, καθίσταται εμφανής η ανελαστικότητα λειτουργίας των υφιστάμενων προβλητών, που εκμεταλλεύεται ο Οργανισμός. Επιπρόσθετα, οι Κινέζοι θα έχουν ολοκληρώσει την αναβάθμιση του προβλήτα και των εγκαταστάσεων (γερανογέφυρες, μηχανισμοί φόρτωσης-εκφόρτωσης, συστήματα ασφάλειας). Κυβερνητικοί παράγοντες δικαιολογούν την γαλαντόμο τακτική της διοίκησης του ΟΛΠ προκειμένου να κλείσει ένα μέτωπο πολιτικά και οικονομικά επιζήμιο.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν προκαλέσει έμφραγμα στην αγορά, είχαν εγκλωβίσει  στην τεελυταία απεργία τους περισσότερα από 20.000 εμπορευματοκιβώτια επιφέροντας ζημιά 3,5-4 εκατ. ευρώ την εβδομάδα στον Οργανισμό.
Στη συμφωνία προβλέπεται, πως οι συμβάσεις θα επανεξεταστούν το 2012 και εάν οι αμοιβές υπερεργασίας και αργιών έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% του μέσου όρου των αντίστοιχων αμοιβών των ετών 2007 και 2009, θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση.
Σημειωτέον, πως σύμφωνα με τα στοιχεία μισθοδοσίας του 2007, οι μέσες μεικτές αμοιβές ενός διοικητικού υπαλλήλου του Οργανισμού διαμορφώνονταν στις 58.000 ευρώ και στις 76.000 ευρώ για έναν λιμενεργάτη. Στον συνολικό μισθό των τελευταίων θα πρέπει να υπολογισθεί, πως σχεδόν 18.000 ευρώ αφορούσαν πρόσθετες αμοιβές.
Να σημειωθεί, ότι η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει πως για τα επόμενα χρόνια η CoSco σε τακτά χρονικά διαστήματα θα κλείνει μέρη του προβλήτα ΙΙ προκειμένου να υλοποιήσει επενδύσεις που έχουν προγραμματισθεί έως το 2016.
Επίσης συνεχίζεται η παράλληλη συζήτηση μεταξύ υπουργείου Οικονομίας, της ΣΕΠ (θυγατρικής της CoSco) αλλά και της Κοινότητας για τα φορολογικά προνόμια, που θα απολαμβάνουν τελικά οι Κινέζοι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top