GuidePedia

0
Αίσθηση προκάλεσαν οι παρουσιάσεις του Υπουργού Οικονομίας στους ξένους οίκους Goldman Sachs, Deutsche Bank και Barcleys, στο Λονδίνο.
Αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2010, αναφορές σε περαιτέρω αύξηση της έμμεσης φορολογίας, προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι το στοίχημα είναι "τώρα ή ποτέ" κι ότι πρέπει να εξασφαλίσει συναίνεση για να μην υπάρξει κοινωνικό αδιέξοδο, συνθέτουν τον κεντρικό άξονα των όσων είπε, μαζί με διευκρινίσεις που  ποσοτικοποιούν τα μέτρα και δείχνουν ότι θα υπάρξει μείωση των κρατικών δαπανών αλλά και περιορισμός των πραγματικών απολαβών στο δημόσιο τομέα.....
Ειδικότερη μνεία πρέπει να γίνει στην αναφορά του υπουργού ότι η μείωση επιδομάτων θα είναι γενική ( και θα επιφέρει πραγματική μείωση των απολαβών στο δημόσιο τομέα κατα 4%), που "άρεσε" στα ξένα στελέχη αλλά και η αποστροφή για περιθώρια περαιτέρω περικοπών.  

Συχνότατη δε ήταν η αναφορά του υπουργού σε "απτά αποτελέσματα" που θα είναι ορατά μέσα στο α΄τρίμηνο του 2010.

Οι παρουσιάσεις του υπουργού συνοδεύτηκαν σήμερα απο περιορισμό του spread και ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο, παρότι αμφότερα μπορεί να αποδειχτούν παροδικά, δεδομένου ότι πρώτον, κρινόμαστε κάθε μέρα, δεύτερον υπάρχει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων απο οίκους αξιολόγησης και τρίτον η αγορά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε κραδασμούς απο το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι κατά την άποψη προσώπων που τον παρακολούθησαν, ο υπουργός απάντησε ευθέως και με ταχύτητα στις ερωτήσεις, ενώ η παρουσίασή του ήταν πολύ καλά δομημένη.

Τα κύρια σημεία της τηλεδιάσκεψης, όπως προκύπτουν απο πληροφορίες αλλά και ενημερωτικά σημειώματα των οίκων προς τους πελάτες τους  είναι τα εξής:

Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B), όπως δήλωσε. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μειώσει το έλλειμμα. «Θα δείτε αποτελέσματα στο α΄τρίμηνο. Θα μας κρίνετε από τη δράση μας στο α΄τρίμηνο, καθώς θα βλέπετε την μηνιαία εκτέλεση του προγράμματος".

Ο ίδιος ανέφερε ότι το άρθρο 104 παράγραφος 9 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (σ.σ. που προβλέπει "αυστηρή επιτήρηση" για χώρες όπως είναι σε αυτή τη φάση η Ελλάδα) προσφέρει περαιτέρω διασφάλιση στους κατόχους ομολόγων, καθώς η Ε.Ε. θα μελετά εξονυχιστικά την εκτέλεση του προυπολογισμού και των μέτρων, σε μηνιαία βάση.

Το έλλειμμα πρόσθεσε, θα μειωθεί κατά 4% τον επόμενο χρόνο και θα διαμορφωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ (από 9,1% που ήταν ο αρχικός στόχος), ενώ το 1,5-2% θα προέλθει λόγω διαρθρωτικών αλλαγών.

• Πολιτικά, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη για τα μέτρα, ειδάλλως όπως είπε, θα υπάρξει αδιέξοδο. Με απόλυτη πλειοψηφία 160 εδρών στη Βουλή σε σύνολο 300, είναι εύκολο να ψηφιστούν νομοσχέδια. Το ΠΑΣΟΚ, φέρεται να είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι πιο κοντά στα συνδικάτα, γεγονός που διευκολύνει την εξασφάλιση συναίνεσης.

Και τόνισε ότι στο κόμμα έχει γίνει κατανοητό ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο όπως έχει κι ότι είναι  «ή τώρα ή ποτέ

• Τα επιδόματα του δημοσίου τομέα κυμαίνονται στο 30-100% του μηνιαίου μισθού. Η κατά 10% μείωση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών,  ουσιαστικώς μεταφράζεται σε μείωση ονομαστικού μισθού 4%, ακόμη και μετά τις μικρές αυξήσεις μισθών για τους χαμηλόμισθους.

Υπάρχουν όμως, όπως άφησε να εννοηθεί, περιθώρια για περαιτέρω μείωση.

• Η συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με το πάγωμα μισθών, καθώς και η αυστηρή εφαρμογή του νόμου "1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις" μετά το 2010, θα δημιουργήσουν περαιτέρω μειώσεις στο μισθολογικό βάρος. Στο σημείο αυτό, ορισμένοι οίκοι κάνουν αναφορά στο επιτυχημένο προηγούμενο κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που κατάφεραν να μειώσουν το έλλειμα και το χρέος.

• Οι ιδιωτικοποιήσεις τον επόμενο χρόνο θα ανέλθουν στο σύνολο των 2,5 δισ. ευρώ, κυρίως από πωλήσεις μετοχών. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τράπεζες (ΑΤΕBank, και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως κατά τους ακροατές του κ. Παπακωνστανίνου, προέκυψε εμμέσως) κοινωφελείς οργανισμούς (ΔΕΗ –κάτι που οι ίδιοι εμφανίζονται πάντως να θεωρούν αμφίβολο) και άλλες εισηγμένες (σ.σ. σε ορισμένους απο τους ακροατές του υπουργού δημιουργήθηκε η αίσθση ότι ίσως εννοεί τον ΟΠΑΠ).

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται από το 2012, ως αποτέλεσμα του πλεονάσματος και του επιθετικού προγράμματος  ιδιωτικοποιήσεων (1% του ΑΕΠ το 2010 ή 2,4-2,5 δισ. ευρώ.). Τον Ιανουάριο 2010, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω της μείωσης των μεριδίων σε εισηγμένες επιχειρήσεις και απευθείας πωλήσεις.

• Εσοδα: Υπάρχει πολύς χώρος για περαιτέρω αύξηση στους έμμεσους φόρους. Οι αγορές θα «δουν» τα έκτακτα έσοδα και τα αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής στο α΄τρίμηνο.

• Οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων τον επόμενο χρόνο θα είναι 53 δισ. ευρώ. Το σύνολο του χρέους έχει μέσο όρο ωρίμανσης 7,8 χρόνια και διάρκειας 4,2 χρόνια, ενώ το 10% του χρέους ωριμάζει τον επόμενο χρόνο.

• Συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις: θα εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, όπως θα επιβληθούν από την Ε.Ε. Ετσι, θα βοηθηθεί σημαντικά η διαδικασία συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης (δεν έχει αποσαφηνιστεί από τις κυβερνητικές δηλώσεις.)

• Περιμένει την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο -0,3% το 2010. Πιστεύει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν, δεν θα προκαλέσουν βαριά ύφεση.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες που προκύπτουν από την ομιλία του υπουργού, είναι:

- Ιανουάριος 2010: Παρουσίαση ενός επιθετικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που θα ανέλθει στο 1,0% του ΑΕΠ το 2010.

- Φεβρουάριος 2010: Κατάθεση στο κοινοβούλιο του νέου φορολογικού σχεδίου νόμου (τα πρώτα έσοδα από το νέο φορολογικό θα φανούν στο α΄τρίμηνο 2010).
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διεύρυνση του φορολογικού συστήματος, κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και της αυτόνομης φορολόγησης για μια σειρά επαγγελματίες.

- Ιανουάριος 2010: Νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της διαδικασίας έναρξης νέας επιχείρησης.

- Ιανουάριος-Φεβρουάριος: Υποβολή του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


Τι είπε για ανάπτυξη – παραγωγικότητα

Διαρθρωτικά προβλήματα – έλλειψη ανταγωνιστικότητας: Η κυβέρνηση θα συνδυάσει πολιτικές διόρθωσης και ανάπτυξης.

Η Ελλάδα βιώνει μια μικρή ύφεση. Το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,3% το 2010. Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις στον τουρισμό και την ναυτιλία.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση δεν θα περικόψει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αναμένεται να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ το 2010 έναντι 9,5 δισ. το 2009 και το οποίο επωφελείται από τα προγράμματα ενίσχυσης από την ΕΕ

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση. Σε 3 μήνες από τώρα οι αγορές θα δουν ότι οι σημερινές δηλώσεις δεν είναι κενά λόγια, συμπλήρωσε ο υπουργός.
euro2day.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top