GuidePedia

0
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), σε αναπηρικές συντάξεις και διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης του ΙΚΑ (προκειμένου να περιστείλει τις δαπάνες- ρεκόρ) μαζί με κίνητρα για παραμονή στην εργασία περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο αλλαγών στο Ασφαλιστικό που προωθεί τώρα η κυβέρνηση. Το άνοιγμα του Ασφαλιστικού προαναγγέλλει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει ευέλικτο πλέγμα κινήτρων με στόχο την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

Ειδικότερα, τα μέτρα που προωθεί τώρα η κυβέρνηση- μετά τον νόμο Πετραλιά που αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσε τις συντάξεις για τους εργαζομένους σε ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ και τράπεζες- θα αφορούν:

●Την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για την οποία έχει ηδη συσταθεί νέα επιτροπή που θα δώσει το πόρισμά της μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι- σύμφωνα με το πόρισμα της πρώτης επιτροπής εμπειρογνωμόνων- όσοι δουλεύουν σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν (αφορά 250.000 - 270.000 νεοεισερχόμενους εργαζομένους), θα έχουν μείωση μισθών από...... 50 έως 250 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με 5 έτη εργασίας προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως 20%. Εξάλλου περίπου 200.000 εργαζόμενοι διεκδικούν την είσοδό τους στην αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Οι αλλαγές θα αφορούν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

● Κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και πέραν των 65 ετών. Αυτά δεν αποκλείεται να αφορούν την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών. Ήδη με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θεσπίστηκαν αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Μείωση μέχρι 10% επέρχεται στις συντάξεις από 1/1/2009 στις περιπτώσεις κατά τις οποίες χορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία μειωμένη σύνταξη της πρόωρης συνταξιοδότησης.

● Κίνητρα για προσλήψεις νέων ανέργων μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο πακέτο των ρυθμίσεων που εξετάζονται προβλέπεται να καλύπτει το κράτος το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων.

● Αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, πολλές από τις οποίες θα περικοπούν. Αναμένεται να επανεξετασθούν οι αναπηρικές συντάξεις και να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία και η εφαρμογή της.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top