GuidePedia

0
Του Μπάμπη Μπίκα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνουν ότι μπορούν να μείνουν στην ιστορία ως οι τούρκοι πολιτικοί που όχι μόνο έλυσαν κρίσιμα προβλήματα για τη χώρα τους αλλά κατάφεραν να βάλουν την Τουρκία στον δρόμο της δημοκρατίας, της ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονες, της ευρωπαϊκής πορείας και της ηγέτιδας δύναμης στον μουσουλμανικό κόσμο.Άκρως φιλόδοξα σχέδια; Σίγουρα, αλλά όχι ανεδαφικά και απραγματοποίητα. Δεν είναι μόνο οι πρωτοβουλίες στρατηγικού χαρακτήρα που αναλαμβάνει η Άγκυρα σε μια σειρά περιφερειακά ζητήματα και στη βάση του δόγματος του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περί “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες” και “στρατηγικού βάθους της Τουρκίας”,αλλά και το κλίμα διαλόγου και δημοκρατικής αντιμετώπισης που προωθεί στην επίλυση εθνικών και εξωτερικών ζητημάτων - από την Ελλάδα και την Αρμενία μέχρι το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και γενικότερα τη Μέση Ανατολή (με τις αναγκαίες απώλειες, όπως αυτή του Ισραήλ).
Είναι όμως και τα εσωτερικά θέματα που όχι μόνο ταλανίζουν το εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά επηρεάζουν επί το δυσμενέστερο και τους εξωτερικούς ορίζοντες της χώρας. Όπως λ.χ. το Κουρδικό, κατά τον εύστοχο σχολιασμό του γνωστού τούρκου αναλυτή Τσεγκίζ Ακτάρ, ο οποίος σημειώνει πως είναι καλό παράδειγμα γιατί μια χώρα με εσωτερικά προβλήματα δεν μπορεί να ατενίσει το εξωτερικό ελεύθερα.

Αλλαγή χειρισμού του Κουρδικού
Μια σειρά από δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, πολιτικών και αναλυτών, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, δείχνουν πως η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν προωθεί μια δημοκρατική αντιμετώπιση του Κουρδικού, ενόψει και του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στις 12 Σεπτεμβρίου.
Αρχικά τη Δευτέρα το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat ανακοίνωσε επαφές και διάλογο κυβερνητικών με τον φυλακισμένο στο Ιμραλί ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ενώ οργίαζαν οι φήμες στα μέσα ενημέρωσης ότι η κηρυχθείσα κατάπαυση του πυρός από τους ένοπλους κούρδους αντάρτες τον τρέχοντα μήνα του Ραμαζανιού είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μαζί του.
Την επομένη, ο Ερντογάν όχι μόνο δεν το διέψευσε αλλά επιβεβαίωσε τέτοιες επαφές, απλώς τις προσδιόρισε με κρατικούς αξιωματούχους και όχι με στελέχη της κυβέρνησής του, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αν ορισμένες επαφές είναι αναγκαίες, το κράτος θα το κάνει”.

Προτείνουν χορήγηση γενικής αμνηστίας
Την επόμενη μέρα τόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος βρέθηκαν να περιοδεύουν στις νοτιοανατολικές περιοχές με το έντονο κουρδικό στοιχείο, όπου προέβησαν σε παραπλήσιες δηλώσεις. Ο πρώτος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός σχεδίου που θα οδηγήσει τους κούρδους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα, ενώ ο δεύτερος τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να τους προταθεί γενική αμνηστία.
Από κοντά και ο πρώην υποδιοικητής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ Σεβάτ Ονές, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός ειδικού σχεδίου για να πειστούν οι αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα τους. Ο Ονές θεωρείται ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και είναι άκρως αξιοπρόσεκτη η πρότασή του να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των Κούρδων, όπως μείωση του ορίου 10% για την είσοδο ενός κόμματος στην τουρκική Βουλή (εν προκειμένω φυσικά το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας BDP ή όποιο άλλο), ελεύθερη χρήση της κουρδικής γλώσσας κ.ά.
Σίγουρα, κάποιοι μπορούν να πουν ότι όλα αυτά γίνονται για να πειστούν οι κούρδοι ψηφοφόροι (το ένα τέταρτο του συνόλου) να ψηφίσουν “ναι” στο επικείμενο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές. Μα και η αποχή από αυτό που έχουν κηρύξει οι κούρδοι πολιτικοί δεν βοηθάει το “ναι”, αφού μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία ανεβαίνει το ποσοστό υπέρ των αλλαγών; Από την άλλη, το Κουρδικό δεν είναι ένα ζήτημα που θα ξεπουληθεί για λίγες θετικές ψήφους στο δημοψήφισμα.
Μόλις προχθές ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τη μη κυβερνητική πρωτοβουλία “Εκοπολιτίκ”, όπου είπε ότι η λύση στο Κουρδικό δεν θα επιτευχθεί με τα όπλα! Στη συνάντηση συμμετείχαν 20 μέλη της πρωτοβουλίας, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του κρατικού μηχανισμού αλλά και κούρδοι πολιτικοί.

Ικανοποίηση Κούρδων
Πάντως δεν είναι λίγοι οι τούρκοι αναλυτές που επισημαίνουν την αλλαγή στάσης πολλών κούρδων πολιτικών στα αιτήματα που διατυπώνουν. Διότι υπάρχει διαφορά από την “ανεξαρτησία του τουρκικού Κουρδιστάν”, που διακήρυττε πριν χρόνια το ΡΚΚ, μέχρι τη σημερινή θέση των συμπροέδρων της πολιτικής ομπρέλας του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας DTK Αχμέτ Τουρκ και Αϊσέλ Τουγκλούκ για μια “δημοκρατική Τουρκία και ελεύθερη πατρίδα” με μια “αυτόνομη περιφέρεια” (νοτιοανατολικά), ή για μια “αποκέντρωση και αυτοδιακυβέρνηση”, στην οποία αναφέρθηκαν τις προάλλες οι ηγέτες του BDP.
Όλα τα παραπάνω σίγουρα δείχνουν ότι πολλά πράγματα κινούνται γύρω από το Κουρδικό, τέτοια που κάνουν τον ηγέτη του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς να δηλώνει: “Αν ο πρωθυπουργός μπορέσει να λύσει αυτό το πρόβλημα μέσω διαλόγου, τότε όλη η Τουρκία θα τον χειροκροτεί”.

ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Τέλος του σκυλοκαβγά με την Ελλάδα
Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε πριν από δύο μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, τις οποίες βλέπει να βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή γειτονία. Όπως τόνισε: ο περισσότερος διάλογος θα φέρει σε ένα τέλος τον σκυλοκαβγά πάνω από το Αιγαίο. Ο τούρκος υπουργός γνωστοποίησε ότι για αυτό τον σκοπό θα επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στο φθινόπωρο.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Λειτουργία στην Αγία Σοφία
Μια σημαντική πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης γνωστοποίησε προχθές ο επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Μπαρντάκογλου, τασσόμενος υπέρ της δυνατότητας των χριστιανών να πραγματοποιούν θρησκευτικές τελετές σε κάποιες (τρεις ή πέντε) εκκλησίες, μεταξύ των οποίων δεν απέκλεισε τον χώρο της Αγίας Σοφίας, τασσόμενος υπέρ της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας του καθένα με τον δικό του τρόπο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top