GuidePedia

0

Σάββας Δ. Βλάσσης
Η ενόχληση της Τουρκίας από τα διεθνή εντάλματα συλλήψεως που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορούσε να κρυφτεί. Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο αντίκτυπος του μέτρου ήταν άμεσος, διότι οι ξένοι υπήκοοι που επέβαιναν στο FATIH αποχώρησαν επειδή δεν είχαν καμμία πρόθεση να καταστούν “καταζητούμενοι” διεθνώς και να “παγιδευτούν” στην Τουρκία.

Κατά πληροφορίες, τα εντάλματα θα απευθυνθούν προς την EUROPOL κι εν συνεχεία στην INTERPOL, προκειμένου να έχουν παγκόσμια ισχύ. Ο “διψήφιος αριθμός” για τον οποίο έγινε επισήμως λόγος, αφορά μάλλον το σύνολο των ενταλμάτων που εκδόθηκαν ήδη. Πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, φέρουν τον αριθμό να κινείται μεταξύ 12 και 25 συνολικώς ενταλμάτων. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως ότι 12 είναι τα εντάλματα που εκδόθηκαν ήδη και αφορούν ξένους υπηκόους που εργάζονται στο συγκεκριμένο τουρκικό έργο ενώ ο αριθμός φθάνει τα 25 στην περίπτωση που περιληφθούν και οι Τούρκοι υπήκοοι.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναφερθεί από πέρυσι στην προετοιμασία λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητος στην ΑΟΖ της. Στο πλαίσιο αυτό συλλέχθηκαν ακριβείς πληροφορίες για τις ταυτότητες των ειδικευμένων ξένων υπηκόων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ενώ στο “στόχαστρο” τέθηκαν και Τούρκοι υπήκοοι που σχετίζονται με τον κρατικό οργανισμό πετρελαίου ΤΡΑΟ, ο οποίος έχει και την ευθύνη των εργασιών γεωτρήσεων. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ως καρπός της εμπλοκής των υπηρεσιών πληροφοριών, απέδωσε και η αποχώρηση των ξένων υπηκόων με το επιστημονικό υπόβαθρο που μπορούσε να εγγυηθεί το αποτέλεσμα, ματαίωσε επί της ουσίας την όποια δυνατότητα για την Τουρκία.



Οι δημόσιες απειλές της Τουρκίας ήταν άνευ αντικρύσματος, επειδή αφορούσαν αντίμετρα για το ενδεχόμενο εκδόσεως ενταλμάτων συλλήψεως Τούρκων υπηκόων. Τα κρίσιμα πρόσωπα όμως είναι οι ξένοι υπήκοοι (Βρετανοί, Νορβηγοί, Αμερικανοί) για τους οποίους δεν μπορεί να προσφέρει αντίστοιχη “κάλυψη” η Άγκυρα και, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι απειλές δεν έχουν αντίκρισμα. Εάν όμως κερδήθηκε μία “μάχη”, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών, αυτό δεν σημαίνει ότι έληξε και ο “πόλεμος”.

Το FATIH και όποιο άλλο τουρκικό πλοίο δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου, συνιστούν “εισβολή”, ανεξαρτήτως του πόση βασιμότητα έχουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι πραγματοποιούν εργασίες γεωτρήσεων. Και γι’ αυτόν τον λόγο, έχει σημασία για την Λευκωσία κατά πόσο οι επίσημες δηλώσεις συμπαραστάσεως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα μετουσιωθούν σε πράξεις. Στις επόμενες συνόδους της ΕΕ, θα αποσαφηνισθεί κατά πόσο θα ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας. Μέχρι τότε, εν όψει καμμίας ουσιαστικής αντιδράσεως, η Τουρκία θα συνεχίσει την “εισβολή” της, έχοντας επιβάλει άτυπο θαλάσσιο αποκλεισμό στις περιοχές δραστηριοποιήσεως των πλωτών γεωτρύπανων που συνοδεύονται από πολεμικά πλοία.

Τα διεθνή εντάλματα συλλήψεων ήταν ένα νομικό μέτρο στο οποίο κατάφερε να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία χάρη στις συλλογή αξιόπιστων προσωπικών δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες. Η λήψη πολιτικών μέτρων – κυρώσεων από την ΕΕ, είναι ένα άλλο επίπεδο στο οποίο η Λευκωσία αναμένει υποστήριξη από τους εταίρους της. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τί μέτρα προτίθενται να λάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι, καθώς μέχρι τώρα η Τουρκία δεν απειλεί τις σχετικές εργασίες της TOTAL ή της ENI στην ΑΟΖ της Κύπρου.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top