GuidePedia

0

Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε ότι όλοι ήταν έτοιμοι. Από τα μεγάλα πλοία τους οι Πέρσες κοιτούσαν αφ' υψηλού τα ολιγάριθμα ελληνικά σκάφη απέναντί τους. Μόλις είχαν εισέλθει στα στενά και, όπως λέει ο Αισχύλος, προτού καν δουν τους Ελληνες, είχαν ακούσει το πολεμικό τραγούδι τους. Η μάχη άρχιζε και ο Ξέρξης από το Αιγάλεω είχε πάρει από νωρίς θέση. Στο τέλος της όμως οι Πέρσες θα είχαν καταλάβει ότι δεν έπρεπε ποτέ να πολεμήσουν στη Σαλαμίνα. Γιατί, παρά την αριθμητική υπεροχή τους, οι Ελληνες είχαν το τακτικό πλεονέκτημα: αντιμετώπισαν τους αντιπάλους τους σε στενό χώρο, όπου εκείνοι δεν μπορούσαν να ελιχθούν, και επιπλέον είχαν σύμμαχό τους τον καιρό.

2494 χρόνια μετά και χιλιάδες μίλια ανατολικότερα

Ο διοικητής του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Μίλερ, ανέφερε σχέδια για τη σταδιακή απόσυρση του Ναυτικού των ΗΠΑ από τον Περσικό Κόλπο. Ο λόγος: Οι αμερικανικές ανησυχίες ότι τα αεροπλανοφόρα τους ίσως να μην είναι ποτέ σε θέση να εγκαταλείψουν έγκαιρα τον Περσικό Κόλπο.

Στη Αραβική Θάλασσα το λιμάνι της πόλης Ντουκμ (Ομάν) θα μπορούσε μέσα σε λίγα χρόνια να αναλάβει το ρόλο του Μπαχρέιν - μετά από τις κατάλληλες αναβαθμίσεις της υποδομής του. Έτσι, το Ναυτικό των ΗΠΑ θα παραμείνει στην περιοχή, αλλά πλέον δεν θα βασίζεται πάνω σε μία προβληματική διέλευση των Στενών του Ορμούζ - στην περίπτωση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ο Αμερικανός ναύαρχος σκέφτεται εδώ πιθανότατα κυρίως τα αεροπλανοφόρα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιχειρήσουν στον Περσικό Κόλπο σε μια σύγκρουση, αλλά σε μια ραγδαία επιδείνωση της κρίσης (π.χ. με την ναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν) να μην είναι σε θέση να εξέλθουν των Στενών στην ώρα τους. Ενώ η ιρανική παράκτια πυραυλική άμυνα καλύπτει το σύνολο του Περσικού Κόλπου, ουσιαστικά όλα λιμάνια των άλλων χωρών του Κόλπου, το 400 ναυτικών μιλίων μακρινό Ντουκμ, είναι πολύ μακριά.

Οι πρώτες δοκιμές στο Ντούκμ αποπερατώθηκαν από το αεροπλανοφόρο George HW Bush ήδη τον Οκτώβριο του 2014 (εν τέλει δεν ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι), και δύο μήνες αργότερα από το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων Makin Island αποπερατώθηκαν μικρές εργασίες συντήρησης (με τα επί του σκάφους εργαλεία).

Η απόλυτη εγκατάλειψη του Περσικού Κόλπου σίγουρα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του Ναυτικού των ΗΠΑ. Εδώ είναι πρωτίστως να εξεταστούν τα συμφέροντα ασφαλείας των περιφερειακών συμμάχων - και σίγουρα η Ουάσιγκτον δεν θα θέλει να δώσει το πρόσχημα στην Τεχεράνη να ισχυριστεί μια μέρα ότι έχει εκδιώξει τους Αμερικανούς από τον Κόλπο.

Το Ιράν ετοιμάζεται για ναυμαχία στον Περσικό Κόλπο

Προφανώς το Ιράν ετοιμάζεται για μια ναυμαχία στον Περσικό Κόλπο. Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα στην περιοχή αντιμετωπίζονται ως απειλή. Η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να επιτεθεί στα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

O βαλλιστικός πύραυλος κατά-πλοίων τύπου Khalij Fars του Ιράν (οπλικό σύστημα κατηγορίας AShBM) - ένα όπλο που θα μπορούσε να μετατοπίσει την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή του Κόλπου - παραδίδεται σε επιχειρησιακές μονάδες, σύμφωνα με την περυσινή έκθεση του Πενταγώνου των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Κογκρέσο, σε σχέση πάντα με τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την οποία επικαλείται η αναλυτική εταιρεία IHS Jane's.

«Η Τεχεράνη εξοπλίζεται ήσυχα με όλο και πιο θανατηφόρα συμμετρικά και ασύμμετρα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πιο προηγμένων ναυτικών ναρκών, μικρά αλλά ικανά υποβρύχια, παράκτια πυραυλικά συγκροτήματα βλημάτων κρουζ, επιθετικά σκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους κατά-πλοίων», αναφέρεται στην αποχαρακτηρισμένη περίληψη της έκθεσης.

Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση των ισχυρισμών της Τεχεράνηας ότι οι βαλλιστικοί πυραύλοι κατά-πλοίων είναι σε υπηρεσία.

Ο πύραυλος Khalij Fars είναι μια έκδοση του τακτικού βαλλιστικού πυραύλου Fateh-110 με ένα ηλεκτρο-οπτικό (ΕΟ) αιθητήρα που επιτρέπει την ανάγνωση της υπέρυθρης υπογραφής ενός πλοίου κατά την διάρκεια της πτήσης στην τελική φάση. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι ο πύραυλος έχει το ίδιο εύρος από 300 χιλιόμετρα και 650 κιλών κεφαλή, όπως οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Fateh-110.

Ο αντιναύαρχος Τζέιμς Σύρινγκ, ο διευθυντής του Οργανισμού Βαλλιστικής Άμυνας των ΗΠΑ, σε δήλωσή του για μία υποεπιτροπή του Κογκρέσου, ανέφερε ότι «αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος έχει βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι είναι σε θέση να απειλεί τη ναυτική δραστηριότητα σε όλο τον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος έχει δοκιμαστεί, αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το αν ήταν λειτουργικός.

Ο πύραυλος Khalij Fars θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε σχέση με τα ιρανικά συμβατικά βλήματα κατά-πλοίων, λόγω της σημαντικά υψηλότερης ταχύτητάς του (λέγεται ότι είναι Mach 3) και της παραβολικής τροχιάς του.

Ο πύραυλος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2011, όταν το Ιράν κυκλοφόρησε πλάνα που έδειχναν ένα πλήγμα κατά ενός μη κινούμενου πλοίου. Μια δεύτερη δοκιμή αναφέρεται για τον Ιούλιο του 2012, όταν ιρανική τηλεόραση έδειξε επίσης πλάνα του πυραύλου σε πτητικές δοκιμές.

Ενώ τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί από το Φεβρουάριο του 2011 στα αποκαλυπτήρια του πυραύλου, η μαζική παραγωγή ήταν να ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014, δεδομένου ότι το Υπουργείο Άμυνας διοργάνωσε μια τελετή παράδοσης των πρώτων πυραύλων.

Οι οκτώ Khalij Fars που εμφανίζονται στην τελετή, στην άκρη της μύτης τους καλύπτοναι από ένα προστατευτικό κάλυμμα, γεγονός που καθιστά αδύνατο να διακριθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές από τον Fateh-110, για τον οποίο λέγεται ότι βασίζεται στον κινεζικό DF-11A.

Δυτικοί κορυφαίοι αναλυτές ήταν προηγουμένως επιφυλακτικοί με το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων κατά-πλοίων. Το Ιράν ενδιαφέρεται από καιρό για βαλλιστικούς πυραύλους κατά-πλοίων, αφού απέκτησε λιγότερο εξελιγμένα βλήματα κατά-πλοίων με βάση τα κινεζικά σχέδια, τουλάχιστον από τις αρχές του 1990, σύμφωνα με μια έκθεση από το Βασιλικό Ινστιτούτο Ενωμένων Υπηρεσιών (RUSI).

Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στις 14 Αυγούστου 2014, αναφέρει: «Οι ειδικοί αισθάνονται ... το Ιράν έχει μικρή ή καμία επιχειρησιακή ικανότητα να χρησιμοποιεί τον Khalij Fars ... ή οποιονδήποτε βαλλιστικό πύραυλο ή μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο σε [ρόλο] κατά-πλοίων».

Η ίδια έκθεση ανέφερε ότι το Ιράν δεν έχει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να προσκτήσει και να παρακολουθήσει στόχους πέρα από τον ορίζοντα, έτσι ώστε το σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου να μπορούσε να προγραμματιστεί και στη συνέχεια να ενημερωθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να βρει το τον στόχο στην τελική φάση της πτήσης.

Ωστόσο, η ίδια έκθεση ανέφερε επίσης ότι «το Ιράν δυνητικά θα μπορούσε να μεταβάλει την περιφερειακή ναυτική ισορροπία, αν ποτέ φθάσει σε τέτοιο επίπεδο πολυπλοκότητας στην καθοδήγηση, το εύρος, την αξιοπιστία και την ακρίβεια των πράξεων».

Προσομειώσεις βυθίσματος αμερικανικών αεροπλανοφόρων

Πως ακριβώς θα μπορούσε να βυθιστεί ένα αεροπλανοφόρο, παρουσιάστηκε αρχικά στα γραφικά που δημοσιεύθηκαν κατά το χρόνο στην επίσημη ιστοσελίδα της Χεζμπολάχ. Εκεί παρουσιάζεται μια επίθεση σε ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τον πύραυλο Kahlij Fars και άλλους πυραύλους από το ιρανικό οπλοστάσιο.

Στην μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση «Μεγάλος Προφήτης 9» που πραγματοποίησαν πριν ένα δεκαπενθύμερο οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κοντά στα Στενά του Χορμούζ, βυθίστηκε ομοίωμα ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

«Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα είναι πολύ μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών, με πολλούς πυραύλους, ρουκέτες, τορπίλες κ.α» δήλωσε στην τηλεόραση ο επικεφαλής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, ναύαρχος Αλί Φανταβί, υπογραμμίζοντας ότι ένα πυραυλικό πλήγμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεγάλη δευτερεύουσα έκρηξη. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα ο Φανταβί είχε πει ότι οι δυνάμεις του ήταν ικανές να βυθίσουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περίπτωση πολέμου.

Ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, ανέφερε ότι η άσκηση στέλνει ένα μήνυμα για τη δύναμη του Ιράν σε «μακρινές δυνάμεις».

Όπως αναφέρει ο διαδικτυακός κόμβος huffingtonpost.gr, επικαλούμενος το Al Jazeera, ο πλοίαρχος Κέβιν Στίβενς, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, δήλωσε ότι οι ναυτικές ασκήσεις δεν είχαν επιπτώσεις στη ναυτιλία στην περιοχή. Όπως πρόσθεσε, οι αμερικανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τα γυμνάσια, ωστόσο υποβάθμισε τη σημασία της επίθεσης στο «αεροπλανοφόρο», λέγοντας ότι δεν υπάρχουν λόγοι προβληματισμού, καθώς «έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες των δυνάμεών μας να αμυνθούν. Φαίνεται ότι προσπάθησαν να καταστρέψουν το αντίστοιχο ενός χολιγουντιανού σετ ταινίας».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top