GuidePedia

0


Στο επόμενο στάδιο των μεγαλοϊδεατικών της σχεδιασμών περνάει η Τουρκία, με βραχίονα την πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών MIT. Όπως έγινε γνωστό, κινείται με βήμα γοργό, στην κατεύθυνση της ίδρυσης “ακαδημίας πληροφοριών”. Ήδη προωθήθηκε στις 19 Ιουνίου στο Κοινοβούλιο, σχετικό νομοσχέδιο από βουλευτές του ισλαμιστικού κόμματος AKP, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν αποκλείεται η ψήφιση του νόμου να προχωρήσει προ των εκλογών της 14ης Μαρτίου. Κι ας μην βιαστεί κανείς να συμπεράνει ότι είναι κάτι απλό που σκοπό έχει την πληρέστατη εκπαίδευση της νέας γενιάς Τούρκων πρακτόρων…

Η ακαδημία πληροφοριών θα τελεί αποκλειστικά υπό τον έλεγχο της MIT. Πέραν του στενού αντικειμένου που περιγράφεται από τους αγγλοσάξονες με τον όρο “Intelligence” (κατασκοπεία / αντικατασκοπεία), στα αντικείμενα που θα διδάσκονται θα ενταχθούν οι συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις (covert operations) και η αντιτρομοκρατία. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία για να αντιληφθεί κανείς με πόση ευκολία όλα αυτά τα αντικείμενα μπορούν να αξιοποιούνται και… αντιστρόφως, καθώς η Ιστορία των μυστικών υπηρεσιών παγκοσμίως, βρίθει παραδειγμάτων αξιοποίησης τακτικών τρομοκρατικών οργανώσεων στο πλαίσιο καλοστημένων -ή μη- επιχειρήσεων που περιγράφονται ως κλασικές προβοκάτσιες.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του φίλα προσκείμενου στους ισλαμιστές – μουλάδες του Ιράν, Δρ. Χακάν Φιντάν, θεωρούμενου ενός εκ των εξ απορρήτων του ίδιου του Ερντογάν, έχει προχωρήσει πολύ στην προσπάθεια “κάθαρσης” της υπηρεσίας από στοιχεία είτε αμφιλεγόμενης αφοσίωσης είτε ευθέως εχθρικά απέναντι στην ισλαμιστική ηγεσία Ερντογάν. Παρότι η πλήρης απαλλαγή από αυτά τα στοιχεία εκτιμάται ως αδύνατη για πολλούς λόγους, οι πρωτοβουλίες αυτές που ανελήφθησαν μετά τη σταδιακή ενίσχυση του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας στη διάρκεια της 20ετούς εξουσίας του, έχουν παράξει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Συνδέοντας αυτή τη μετάλλαξη με τη δημιουργία ακαδημίας πληροφοριών, θα μπορούσε κανείς να προβλέψει με ασφάλεια ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα “όπλο” εξωτερικής πολιτικής. Όπως οι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων φιλοξενούν ξένους σπουδαστές, ως αποτέλεσμα της υπογραφής συμφωνιών διμερούς αμυντικής συνεργασίας, έτσι και η ακαδημία της MIT θα λειτουργήσει ως μαγνήτης προσέλκυσης ξένων σπουδαστών, κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να συνειδητοποιήσει κανείς το πόσο αξιοποιήσιμη για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα είναι αυτή η νέα κατάσταση. Πέραν της δημιουργίας μιας νέας γενιάς επαγγελματιών του χώρου σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες, δεν θα λείψουν και οι απόπειρες ευθείας στρατολόγησης, με την παροχή διαφόρων κινήτρων, ή εναλλακτικά, εκβιασμών… Αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει την πρόσβαση της Τουρκίας, άρα και τις δυνατότητες άσκησης επιρροής σε χώρες ενδιαφέροντος. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ερντογάν ποτέ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να αναδειχθεί σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη του ισλαμικού κόσμου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθήσει αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν θα πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις, αλλά να είναι προετοιμασμένη και υποψιασμένη για κάθε στέλεχος μυστικής υπηρεσίας μουσουλμανικού κράτους που θα έχει εκπαιδευθεί στην Τουρκία. Δεν αποκλείεται καθόλου στα χρόνια που θα ακολουθήσουν την αποφοίτησή τους, η υπηρεσία τους να τους στείλει στην Ελλάδα, με ή χωρίς επίσημη διπλωματική κάλυψη (official / non-official cover). Κατά συνέπεια, κάθε πληροφορία για τη δραστηριότητα αυτής της ακαδημίας, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, ή ακόμα και κρίσιμη, πολλά χρόνια μετά την αποφοίτηση των σπουδαστών της…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top