GuidePedia

0

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου
Με το 250 σελίδων « Κείμενο Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής» , το μέτωπο της Τουρκικής αντιπολίτευσης των έξι κομμάτων ( 5+1) δηλώνει τις βασικές αρχές της πολιτικής που θ’ ακολουθήσει η συμμαχία αν έλθει στην εξουσία, με κοινής αποδοχής Πρόεδρο.

Ας αξιολογήσουμε τα βασικά σημεία του κειμένου των 9 κεφαλαίων, 2000 άρθρων και ειδικά την εξωτερική πολιτική ως προς την Ελλάδα.

Αναφέρουν λοιπόν :

• Θα υιοθετήσουμε για άλλη μια φορά το σύνθημα «Ειρήνη στην πατρίδα, Ειρήνη στον κόσμο», που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής, ως θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής μας ( σαφώς ιδεολογία Νταβούτογλου)

• Θα ακολουθήσουμε μια εξωτερική πολιτική που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα βασίζεται σε οικουμενικές αξίες, θα σεβόμαστε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου ως βάση της πολιτικής μας ( ιδέες Νταβούτογλου- Μπαμπατζάν)

• Θα βάλουμε τέλος σε πρακτικές που βασίζονται σε εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και ιδεολογικές προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική ( αόριστο ευχολόγιο)

• Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. – Θα εργαστούμε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους ένταξης στο πλαίσιο του διαλόγου, της δικαιοσύνης και της ισότητας. ( ευσεβείς πόθοι εδώ και δεκαετίες)

• Θα δώσουμε προτεραιότητα και θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τις χώρες της ΕΕ. ( υπό όρους θα μπορούσε)

• Θα αναθεωρήσουμε τη Συμφωνία Επανεισδοχής του 2014 και τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016,κινήσεις που θα επιτρέψουν στην Τουρκία και την ΕΕ να προσεγγίσουν το προσφυγικό πρόβλημα αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη και επιμερίζοντας τα βάρη. ( μάλλον γόρδιος δεσμός)

• Ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και βάσει της επιταγής του Συντάγματός μας, θα συμμορφωνόμαστε με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα νομικά κείμενα του Συμβουλίου και θα εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. ( θεωρητικό )

• Το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά την αποτροπή και τη συμβολή του στην εθνική μας ασφάλεια. — Θα συνεχίσουμε τις συνεισφορές μας στο ΝΑΤΟ με βάση τη λογική και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα. ( πάντα αυτό επικαλείτο η Τουρκία, ακόμα και σήμερα επί Προέδρου Ερντογάν)

• Θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και τις χώρες άμεσης γειτνίασης και θα οδηγήσουμε τη συνεργασία στο πιο προηγμένο και ανεπτυγμένο επίπεδο. ( δεκαετίες λέγεται αυτό, πλην όμως δεν λύθηκε)

• Θα ηγηθούμε πολυμερών πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη γειτονική γεωγραφία της Τουρκίας. ( λέγεται και μαλακή δια Πολιτιστικών στοιχείων διείσδυση)

• Θα ενισχύσουμε τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. ( ήδη το κάνουν )

• Θα σεβαστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής,δεν θα επεμβαίνουμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα διευκολύνουμε λύσεις αντί να παίρνουμε θέση στα μεταξύ τους προβλήματα. ( κοινώς θα είμαστε διαμεσολαβητές και θα ωφελούμαστε από αυτό )

• Θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων. ( κοινώς θα γίνουμε περισσότερο διεκδικητικοί απ’ ότι ο Πρόεδρος Erdoğan )

• Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ‘ΤΔΒΚ’ και των ‘Τουρκοκυπρίων’ και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων. ( τα δυο κράτη ή η προσάρτηση έρχονται)

• Το Αιγαίο θα πρέπει να θεωρείται περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος. ( δηλ. το turkagean θα υλοποιηθεί και στην πράξη, όχι μόνον στα τουριστικά spots )

• Θα επιλύσουμε άλυτα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. ( δηλ δεν υποχωρούσε. Θέλουμε από την Ελλάδα να πάρουμε αυτά που θεωρούμε δικά μας )

• Θα θέσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θεσμική βάση, με συνεννόηση μεταξύ ίσων, και θα προωθήσουμε σχέση συμμαχίας που να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. ( δηλ θα κάνουμε την κυβίστηση , θα ωφεληθούμε από τις ΗΠΑ και θα αφήσουμε πάλι σε 2η θέση την Ελλάδα, που τώρα είναι σε καλύτερη θέση).

• Θα κάνουμε προσπάθειες να επιστρέψουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35. ( δηλ θα δώσουμε αλλού τους S400 και θα πάρουμε patriot – Ακσενέρ )

• Θα διατηρήσουμε σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία στη βάση της κατανόησης μεταξύ ίσων και ενισχύοντας έναν ισορροπημένο και εποικοδομητικό διάλογο σε θεσμικό επίπεδο.

( η επιτηδειότητα είναι η ειδικότητά μας . Ισορροπία και ωφελιμισμός )

• Θα επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας με οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και ο ASEAN σε ρεαλιστική και βιώσιμη βάση. ( δηλ θα ζητήσουμε περισσότερα).

Συμπέρασμα :

Αφενός , πολύ καλά για να είναι αληθινά τα παραπάνω ( too good to be true )

Αφετέρου τα λένε, οι κατεξοχήν εθνικιστές αμφισβητίες της Ελληνικής κυριαρχίας, Νταβούτογλου, Κιλιτσντάρογλου, Ακσενέρ , που πίεζαν και πιέζουν τον Πρόεδρο Erdoğan να γίνει περισσότερο διεκδικητικός έναντι της Ελλάδας.

Το μανιφέστο αναφέρει Θεωρίες που στην πράξη, εφαρμόζονται αλά Τούρκα, δηλ. “τα δικά μου , δικά μου και τα δικά σου δικά μου” .

Ακούγονται καλά (Sounds good) στ’ αυτιά ανυποψίαστων, καλόπιστων ή οσων εθελοτυφλούν στην Ελλάδα και την ΕΕ , ενώ δεν γνωρίζω τι ” διαβάζουν” οι ΗΠΑ απ’ αυτή τη διακήρυξη.

Σαφώς ο Κιλιτσντάρογλου “φωτογραφίζει” τον εαυτό του ως ικανό κοινής αποδοχής υποψήφιο Πρόεδρο, εν τούτοις δεν έχει την ανάλογη παράσταση Νίκης στους ψηφοφόρους , ούτε δείχνει να υπαναχωρεί προς όφελος Ιμάμογλου ( Πόλη).και Γιαβάς ( Άγκυρα). Η Ακσενέρ έχει δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφια Πρόεδρος , θα ήθελε όμως να γίνει πρωθυπουργός ( ας θυμηθούμε τι περάσαμε με την Τ.Τσιλέρ) , ο δε Νταβούτογλου ομοίως δεν έχει προταθεί ή αυτοπροταθεί . Για Κούρδο υποψήφιο δεν υπάρχει καν σκέψη, άρα μένει ο Αλί Μπαμπατζάν .

Πάντως για να τα βάλει μαζί του προχτές ο Τούρκος Πρόεδρος , θα είχε τους λόγους και πληροφόρησή του .

Ποίοι είναι αυτοί ;

Μα σαφώς η επιθυμία της Γερμανίας να προωθηθεί και να εκλεγεί ο Αλί Μπαμπατζάν ( άν και δύσκολο), όπως δήλωναν ήδη από το 2020 .

Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε τον κοινής αποδοχής αντίπαλο υποψήφιο Πρόεδρο του Erdoğan , ενώ σε τρεισήμισι μήνες θα ξέρουμε τα αποτελέσματα του Α’ γύρου , ενώ σε τέσσερις το πολύ μήνες, η επόμενη μέρα της Τουρκίας, θα είναι ενώπιόν μας, προς αντιμετώπιση .

Όποιος και να είναι Πρόεδρος, δεν έχω κάτι απτό που να με κάνει να αισιοδοξώ . Ο αναθεωρητισμός με τα παρακολουθήματά του ήταν, είναι και θα είναι ενεργός.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top