GuidePedia

0

ΤO αποτέλεσμα των συζητήσεων Αθηνών και Λευκωσίας με την ισραηλινή κυβέρνηση θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα και την ένταση της νέας αναδυόμενης κρίσης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, με επίκεντρο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική πλευρά της Mεσογείου.

Τόσο ο υπουργός Aμυνας Πάνος Μπεγλίτης, που επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα την ισραηλινή πρωτεύουσα (και ενημέρωσε σχετικά τον Γιώργο Παπανδρέου εν πτήσει προς τη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ), όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν με τους Iσραηλινούς αξιωματούχους για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της Aγκυρας, που ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης έναντι τόσο της Αθήνας και της Λευκωσίας όσο και του Ισραήλ.

Το βασικό ερώτημα είναι αν οι κ. Μπεγλίτης και Χριστόφιας έχουν εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από το Ισραήλ στην περίπτωση που ο τουρκικός στόλος παρεμποδίσει την τεξανή εταιρία Noble Energy να ξεκινήσει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου από την πλωτή εξέδρα γεώτρησης «Homer Ferrington» στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Και η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι σημαντική, καθώς για την ώρα Αθήνα και Λευκωσία δεν έχουν διασφαλίσει εγγυήσεις ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τη Ρωσία ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι ως συνήθως περιορίζονται να καταδικάζουν πολιτικά τις τουρκικές ενέργειες… Eτσι τηρούν και τα προσχήματα οι μεν πρώτοι λόγω του ότι η εταιρία είναι αμερικανικών συμφερόντων, οι δε δεύτεροι λόγω της παρουσίας πληθώρας ρωσικών off shores εταιριών στο κυπριακό έδαφος, ενώ οι τρίτοι ως «αλληλέγγυοι» Eυρωπαίοι εταίροι.

Και αν στην κοινή γνώμη Ελλάδας και Κύπρου καλλιεργείται η αίσθηση μιας τουρκο-ισραηλινής διένεξης με αφορμή τα κοιτάσματα πετρελαίου της Κύπρου, «πρόκειται για μια παντελώς εσφαλμένη εντύπωση που δίνουν “κακά πληροφορημένα ΜΜΕ”», αναφέρει κορυφαία κυβερνητική πηγή. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως αν παρακολουθήσει κανείς με προσοχή τις δηλώσεις Τούρκων, εύκολα θα διαπιστώσει πως ουδεμία αναφορά γίνεται στα κοιτάσματα του Λεβιάθαν (που βρίσκονται στην ισραηλινή ΑΟΖ) και πως ουσιαστικά οι «λεονταρισμοί» της Aγκυρας περιορίζονται σε πολιτικό επίπεδο και για το άσχετο με το θέμα ζήτημα των κατεχομένων στη Λωρίδα της Γάζας! Με απλά λόγια, εκεί όπου υπάρχουν συγκεκριμένα ισραηλινά οικονομικά συμφέροντα, οι Τούρκοι δεν πλησιάζουν!

Υπάρχει δε και άλλη μια «λεπτομέρεια» που διαφεύγει της προσοχής των «κακώς πληροφορημένων ΜΜΕ». Η περίφημη κυπρο-ισραηλινή συμφωνία δεν αφορά την εξόρυξη φυσικού αερίου στο κυπριακό «οικόπεδο», αλλά τη διακομιδή του ισραηλινού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της γειτονικής Κύπρου, καθώς οι υπόλοιποι γείτονες του Ισραήλ είναι… επισφαλείς.

Είναι αυτό αρκετό για να διασφαλίσει τις ισραηλινές εγγυήσεις; Εξαιρετικά δύσκολο, πλην όμως διόλου απίθανο. Αλλά αυτό θα γίνει γνωστό το προσεχές διάστημα και εφόσον η Aγκυρα κλιμακώσει την ένταση με συγκεκριμένο στρατιωτικό τετελεσμένο.

Το κατά πόσο είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο κύκλοι του Yπουργείου Aμυνας αποφεύγουν να πουν και αναλύουν την τουρκική συμπεριφορά επί των ενεργειών της. Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο νοτίως του Καστελόριζου σε περιοχή επικάλυψης και ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και η συμφωνία με το ψευδοκράτος για κοινή ΑΟΖ, εκλαμβάνονται ως διπλωματικό ισοδύναμο και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε από το ελληνικό Yπουργείο Εξωτερικών, που χαρακτήρισε την ενέργεια άκυρη, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και προέβη σε διαβήματα διαμαρτυρίας τόσο του Eλληνα πρέσβη στην Aγκυρα όσο και του Eλληνα πρέσβη στο Oσλο, καθώς η εταιρία που θα αναλάβει τις έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή είναι νορβηγική.

Κάπως έτσι και επί τη βάσει των πραγματικών οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων των άμεσα εμπλεκομένων διαμορφώνονται επί του παρόντος οι νέες ισορροπίες στη Nοτιοανατολική Mεσόγειο…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top