GuidePedia

0
Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση της συζύγου του Κινέζου νομπελίστα Λίου Σιαομπό. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ επρόκειτο να μεταφερθεί στην Τζιντσού, όπου κρατείται ο σύζυγός της, ωστόσο η τύχη της αγνοείται. Η βράβευση του Σιαομπό με Νόμπελ Ειρήνης προκάλεσε τη λυσσαλέα αντίδραση της Κίνας
Η σύζυγος του Λίου Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2010, συνεχίζει να αγνοείται σήμερα Κυριακή.
Δικηγόροι του αντιφρονούντα είπαν ότι δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή με τη Λίου Σια αφότου "την πήραν αστυνομικοί", το βράδυ του Σαββάτου, για να τη μεταφέρουν στην Τζιντσού, όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο Λιου Σιαομπό.

"Δεν έχουμε καταφέρει να έλθουμε σε επαφή μαζί της, δεν ξέρουμε πού βρίσκεται", είπε ο Ντινγκ Σικούι, ένας από τους δικηγόρους του Λίου.
"Ανησυχούμε γα την ασφάλειά της. Πιστεύουμε ότι η αστυνομία την πάει να δει το Λίου Σιαομπό, αλλά δεν έχουμε τρόπο να το επιβεβαιώσουμε" πρόσθεσε
Ο Λίου έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 11 ετών για αντικαθεστωτικές ενέργειες. Οι αρχές είχαν αποκλείσει μέρος του οδικού δικτύου στην πόλη Τζιντσού, στην επαρχία Λιάονινγκ, όπου είναι φυλακισμένος ο Λίου.
Άφηναν να περνούν μόνο κάτοικοι και αξιωματούχοι. Δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να πάνε στη φυλακή ενημερώθηκαν ότι δεν επιτρέπεται η διέλευση.
Ο 54χρονος συγγραφέας είναι ο πρώτος κινέζος που έλαβε βραβείο Νομπέλ. Συνέθεσε το μανιφέστο "Χάρτα 08", με το οποίο ζητά περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες, το οποίο έχουν προσυπογράψει χιλιάδες πολίτες.
Η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε με οργή για την απονομή, χαρακτηρίζοντας το Λίου "εγκληματία" και την απονομή του βραβείου σε αυτόν "προσβολή" στα "ιδανικά του Νομπέλ".
Αντίθετα, δυτικοί ηγέτες και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την επιλογή του, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ και νομπελίστα Μπαράκ Ομπάμα, και κάλεσαν τις κινεζικές αρχές να προχωρήσουν στην απελευθέρωσή του.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top