GuidePedia

0

Ο πρώην αρχηγός του στρατού Hulusi Akar σύμφωνα με μυστικά σχέδια του πραξικοπήματος ήταν ηγέτης των πραξικοπηματιών. 

Νέα αποδεικτικά στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Nordic Monitor δείχνουν τότε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και σημερινός υπουργός Άμυνας Hulusi Akar ήταν ο επικεφαλής της ομάδας πραξικοπηματιών που εξέδωσε εντολές κινητοποίησης και κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016.

Τα μυστικά έγγραφα που αποκτήθηκαν από έναν υπολογιστή στην έδρα του Γενικού Επιτελείου που χρησιμοποιήθηκε για να γράψουν τη δήλωση πραξικοπήματος, περιελάμβαναν σχέδια εκδόσεων που υπέγραψαν ο ίδιος ο ίδιος ο Ακάρ εξ ονόματος του Συμβουλίου της Ειρήνης στην Πατρίδα (Yurtta Sulh Konseyi), ένα όνομα που έδωσαν οι ίδιοι.

Σε ένα έγγραφο προσδιορίζεται ως πρόεδρος του συμβουλίου, ενώ σε άλλο σχέδιο το όνομά του αφαιρέθηκε αλλά η λέξη “υπογεγραμμένο” εισήχθη, υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου υπέγραψε πραγματικά την οδηγία.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Ειρήνης στην Πατρίδα ουδέποτε εντοπίστηκαν παρά το γεγονός ότι χιλιάδες αξιωματικοί που προφανώς δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση των πραξικοπηματιών, έχουν διερευνηθεί, κατηγορηθεί και καταδικαστεί με αμφισβητούμενες κατηγορίες πραξικοπήματος και τρομοκρατίας από το 2016.

Τότε που η απόπειρα πραξικοπήματος μυστηριωδώς ξεκίνησε σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης, με παράξενες κινήσεις όπως η παρεμπόδιση της γέφυρας μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης.

Οι πολιτικοί συνεργάτες που είναι απαραίτητοι για κάθε ομάδα πραξικοπηματιών για τη διατήρηση ενός καθεστώτος, μετά το πραξικόπημα δεν αποκαλύφθηκαν, υποδηλώνοντας έτσι μια εσκεμμένη βούληση και συνωμοσία πλαστού παιχνιδιού στον προγραμματισμό, το οποίο σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την κυβέρνηση για να στήσει μαζικές διώξεις των αντιπάλων της.

Στην έκδοση του κειμένου που μεταδόθηκε μέσω ασφαλών καναλιών, το όνομα του συμβουλίου ήταν στο τέλος της οδηγίας των τριών σελίδων, η οποία κοινοποιήθηκε με περαιτέρω εντολές.

Η έκδοση που ανακοινώθηκε αργότερα από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των Τούρκων Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) κυκλοφόρησε όπως υπογράφηκε από το συμβούλιο χωρίς να αναφέρεται το όνομα του Akar, αν και άλλα σχέδια περιλάμβαναν το όνομά του και την υπογραφή του.

Όπως αναμενόταν, αυτό δημιούργησε σύγχυση μεταξύ των στρατηγών και των ναυάρχων που έλαβαν τις αρχικές εντολές από το αρχηγείο, οι οποίες μεταδόθηκαν χρησιμοποιώντας το ασφαλές κανάλι επικοινωνίας του τουρκικού στρατού MEDAS.

Το μεταδιδόμενο μήνυμα περιελάμβανε τον τίτλο του ταξίαρχου ως αξιωματούχος που ενέκρινε το μήνυμα, κάτι που ήταν ασυνήθιστο, δεδομένου ότι οι οδηγίες ανέφεραν ανακατατάξεις στις ανώτερες βαθμίδες, δηλ.σε επίπεδο στρατηγού και ναύαρχου.

Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο γράφτηκε η οδηγία, με κατώτερο αξιωματικό να αναθέτει καθήκοντα σε ανώτερους αξιωματικούς, ήταν κάτι ενάντιο στην αλυσίδα της διοίκησης.

Εάν είχε μεταδοθεί το σχέδιο οδηγίας με το όνομα του Akar, το πραξικόπημα θα είχε πετύχει, δεδομένης της τεράστιας ισχύος που διαθέτει ο τουρκικός στρατός, μια ισχύ που καμία άλλη δύναμη στη χώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Πολλοί διοικητές στον τομέα διαπίστωσαν ότι το μήνυμα ήταν ύποπτο, αμφισβητούσε την αλυσίδα διοίκησης και δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα ή στη στρατιωτική κινητοποίηση, η οποία περιορίστηκε σε μόλι 1% του τουρκικού στρατού. Η επιχείρηση που σύμφωνα με τους ειδικούς σχεδιάστηκε για να αποτύχει από την αρχή, , αναχαιτίστηκε εύκολα και γρήγορα.

Παρόλο που το όνομά “Ακάρ” συμπεριλαμβανόταν στα κατασχεθέντα έγγραφα ως ο άνθρωπος που διέταξε την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Akar δεν κατηγορήθηκε και δεν κλήθηκε για περαιτέρω εξέταση.

Κλήθηκε από βουλευτές του κοινοβουλίου της αντιπολίτευσης που διερευνούσαν το πραξικόπημα, αλλά ο Akar αρνήθηκε να εμφανιστεί. Όταν επικρίθηκε για αποτυχία συνεργασίας , έστειλε γραπτή εξήγηση, αλλά δεν εμφανίστηκε για ακρόαση στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η απόπειρα πραξικοπήματα έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια του, ωστόσο, δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για τα κωμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην καρδιά του στρατού, στην έδρα του Γενικού Επιτελείου. Αντίθετα, προήχθη ως υπουργός Άμυνας στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν και ολόκληρη η στρατιωτική μηχανή πέρασε στο χαρτοφυλάκιό του με νέες νομικές αλλαγές.

Τα έγγραφα εξετάστηκαν από έναν εμπειρογνώμονα της αστυνομίας και υποβλήθηκαν στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια των δικών για το πραξικόπημα, αλλά ούτε οι εισαγγελείς ούτε οι δικαστές ερεύνησαν γιατί εμφανίζονταν ο Akar ως ο υπογράφων στις στρατιωτικές οδηγίες για τον στρατιωτικό νόμο.

Σύμφωνα με την έκθεση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα διάφορα σχέδια που υποβλήθηκαν στις 14 Μαρτίου 2017 στον εισαγγελέα στο πλαίσιο του φακέλου υπόθεσης αρ. 2016/103566, φαίνεται ότι οι αξιωματικοί που εργάστηκαν στο Γενικό Επιτελείο χρησιμοποίησαν πρότυπα για την εκπόνηση διαφόρων εντολών που μεταδόθηκαν στους κλάδους του στρατού.

Τα πρότυπα που προετοιμάστηκαν χρησιμοποιήθηκαν στη δήλωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου. Σύμφωνα με τις ιδιότητες του εγγράφου στο Microsoft Word, τα πρότυπα διαφορετικών εκδόσεων δημιουργήθηκαν πολύ πριν από το περιστατικό της 15 Ιουλίου 2016. Φαίνεται ότι αυτά τα πρότυπα χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα για τη σύνταξη διαφόρων οδηγιών από το Γενικό Επιτελείο με εντολή των επικεφαλής εκεί.

Το πρώτο έγγραφο ανταλλαγής μηνυμάτων που δημιουργήθηκε στις 22:15:24 με το όνομα DİREKTİF MESAJ FORMATI.doc μετατράπηκε σε τυποποιημένο μορφότυπο που χρησιμοποιείται στο σύστημα μηνυμάτων MEDAS. Σφραγίστηκε επειγόντως (Harekat Yıldırım) και ταξινομήθηκε ως απόρρητο.

Δεδομένου ότι το ασφαλές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων στον τουρκικό στρατό απαιτεί τις υπογραφές του αξιωματικού που συνέταξε την οδηγία και του ανώτερου αξιωματικού που την ενέκρινε προτού διαβιβαστούν σε στρατιωτικές μονάδες, το σχέδιο διατάγματος έφερε την υπογραφή του κ. Cemil Turhan ως συντάκτη και του Mehmet Partigöç ως ταξίαρχου που εξέπεμψε το μήνυμα.

Στο τέλος του κειμένου του μηνύματος, αναφερόταν ότι ήταν “υπογεγραμμένο” (İmzalıdır) πέρα από τις λέξεις “Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ειρήνης”. Στο υστερόγραφο, επιπρόσθετα επισυνάφθηκε μια νέα εντολή εκχώρησης στην οδηγία στα τρία άλλα παραρτήματα που περιλαμβάνονται στα άλλα σχέδια.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, ο ίδιος συντάκτης κατέγραψε το ίδιο έγγραφο χωρίς να χρησιμοποιήσει τη μορφή MEDAS. Φαίνεται ότι απλά χρησιμοποίησε τη λειτουργία “αποθήκευση” για το έγγραφο του Word για να καταχωρίσει το σώμα του κειμένου με διαφορετικό όνομα.

Αυτή η εκδοχή της οδηγίας για τον στρατιωτικό νόμο γράφτηκε στις 22:45:34 χρησιμοποιώντας το πρότυπο σύμφωνα με τα δεδομένα meta tag των δύο εγγράφων της Microsoft με τίτλο SIKIYÖNETİM DİREKTİFİ.doc και SIKIYÖNETİM DİREKTİFİ (2) .doc. Υπογράφηκαν μόνο στο τέλος του εγγράφου τριών σελίδων με υπογράφοντα το Συμβούλιο της Ειρήνης στην Πατρίδα.

Η πινακίδα υποδεικνύει τρία συνημμένα έγγραφα – τον κατάλογο των διοικητών στους οποίους έχει ανατεθεί ο στρατιωτικός νόμος, (EK-A), τον κατάλογο με τις αναθέσεις για στρατιωτικού νόμου δικαστήρια (EK-B) και το σχέδιο επιβολής του νόμου και τις ενισχύσεις για τις πόλεις της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης (EK- Γ) – προς αποστολή μαζί με την οδηγία για τον στρατιωτικό νόμο.

Στα έγγραφα με τίτλο DİREKTİF YAZI FORMATI.doc και DİREKTİF YAZI FORMATI (2) .doc, που και τα δύο τυπώθηκαν στις 23:38:12 και ταξινομήθηκαν ως απόρρητα, εμφανίζουν το όνομα του Akar στο τμήμα υπογραφής ως πρόεδρου του Συμβουλίου της Ειρήνη στην Πατρίδα. Τα δύο έγγραφα ήταν πανομοιότυπα.



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top