GuidePedia

0
«Όλη η αγορά θα επωφεληθεί» από τα μέτρα ρευστότητας και τις θεσμικές αλλαγές, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη από το συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνοντας ότι θα στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης η υπουργός απηύθυνε πρόσκληση συναίνεσης για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) τονίζοντας
ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να πιστέψουμε όλοι μαζί, από όποιο μετερίζι, ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».
Η κυρία Κατσέλη υπενθύμισε ότι στις αρχές Μαρτίου θα υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των περιφερειών για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και τις Βρυξέλλες στο τέλος του ίδιου μήνα.
Σημείωσε ότι μέχρι τέλους Φεβρουαρίου ανακοινώνεται το πρόγραμμα για αναβάθμιση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Σίνδο και τη Θεσσαλονίκη. Επεσήμανε ότι τον Φεβρουάριο 2010 αποπληρώθηκαν οφειλές 155 εκατ. ευρώ του δημοσίου προς επιχειρήσεις, από σύνολο 900 εκατ. ευρώ.
Τόνισε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την αξιολόγηση 4.000 ιδιωτικών επενδύσεων, που περιμένουν το πράσινο φως για τον αναπτυξιακό νόμο. «Στον νέο νόμο», πρόσθεσε, «τα κριτήρια θα είναι πιο αυστηρά και θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική παρακολούθηση από αρχή μέχρι τέλος».
Κατά την ίδια, για να κάνει κάποιος επένδυση στην Ελλάδα πρέπει να είναι ήρωας, για αυτό και η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως η μείωση των βημάτων ίδρυσης μιας επιχείρησης από 15 σε δύο και της απαιτούμενης διάρκεια από τις 38 ημέρες σε μία.
Σε σχέση με τον κύκλο επαφών στη Θεσσαλονίκη με παραγωγικούς φορείς, η υπουργός σημείωσε ότι συζήτησε για «τη σύνταξη του αναθεωρημένου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κ.Μακεδονίας» και για τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, που προγραμματίζει το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη και ιδίως στη δυτική. Η υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η υπέρβαση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα για το υπουργείο.
Μιλώντας νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Θεόδωρος Φέσσας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντικότερο από το δημόσιο χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη κι αν οι δανειστές μας αποφάσιζαν να διαγράψουν το χρέος σε 20 χρόνια θα συσσωρεύαμε και πάλι χρέος ισόποσο του ΑΕΠ».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι μεν επιχειρηματίες πρέπει να «συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη προέρχεται από την καινοτομία κι όχι από επιδοτήσεις και κρατικοδίατες δραστηριότητες, οι δε εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι οι συνθήκες της σύγχρονης οικονομίας «απαιτούν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, με ταυτόχρονη ασφάλεια των εργαζομένων, βάσει παραδείγματος χάριν του σκανδιναβικού προτύπου. Στόχος όλων πρέπει να είναι η δημιουργία αντίστοιχου μοντέλου στην Ελλάδα κι όχι η στείρα αντιπαράθεση με αποτέλεσμα λουκέτα κι ανεργία» συμπλήρωσε.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κάλεσε την πολιτεία να μεριμνήσει για ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, σταθερό/αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, διαφάνεια, μείωση γραφειοκρατίας, απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ είναι αντίθετος σε νομοθετικές παρεμβάσεις, που στρεβλώνουν τη λειτουργία της αγοράς, όπως οι πρόσφατες για την προστασία των δανειοληπτών, ενώ αντιτίθεται και στις επιδοτήσεις-κρατικές ενισχύσεις, καθώς «για παράδειγμα, η ΕΓΝΑΤΙΑ οδός θα φέρει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα από τις επιδοτήσεις, που κατέληξαν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της τελευταίας 40ετίας».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top