GuidePedia

0
Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η νομισματική κρίση που απειλεί την Ευρώπη. Δύο ζητήματα που το καθένα με τον τρόπο του θα απασχολήσουν τους 27 ηγέτες της Ένωσης στο άτυπο συμβούλιο κορυφής που θα γίνει τη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα είναι και το πρώτο που συγκαλεί ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης ο Βέλγος χριστιανοδημοκράτης Χέρμαν βαν Ρομπέυ
. Πρόκειται, λένε καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι στην βελγική πρωτεύουσα, για μια εξαιρετική πρωτοβουλία επειδή θα επιτρέψει να τεθούν στο τραπέζι των ενδοκοινοτικών διαβουλεύσεων όλα τα θέματα στα οποία η Ένωση εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή χωρίς μια ενιαία πολιτική. Και κεντρικό ζήτημα μεταξύ όλων είναι η αδυναμία των 27 να προχωρήσουν σε ένα ολοκληρωμένο σχήμα που θα συνδυάζει αφενός μεν την υφιστάμενη νομισματική πολιτική τους η οποία από μόνη της δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει τις επιθέσεις των διεθνών αγορών εναντίον των ασθενέστερων χωρών όπως είναι σήμερα η Ελλάδα, αύριο η Πορτογαλία και μεθαύριο η Ισπανία και, ποιος ξέρει, η Γαλλία  και η Ιρλανδία.
Οι 27 θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για μια ενιαία νομισματική πολιτική που θα συνδυάζεται και θα στηρίζεται από μια οικονομική και μια φορολογική πολιτική. Θα είναι το μίγμα ιδεών που θα διατυπώσει  ο κ. βαν Ρομπέυ για την «Ευρωπαϊκή Ένωση του 2020». Ένα σχέδιο που η αφετηρία του βρίσκεται στην διαπίστωση της έλλειψης ενότητας των Ευρωπαίων σε κρίσιμους τομείς όπως είναι ο αυτός της οικονομικής πολιτικής η ο εξίσου σημαντικός της εξωτερικής τους πολιτικής.

Πώς θα υποδεχθούν οι 27 ηγέτες την αρχή μιας ιδέας για τη σύσταση μεσοπρόθεσμα μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης; Άγνωστον ακόμη. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο κ. βαν Ρομπέυ δεν κρύβει την ανησυχία του βλέποντας την παρακμή της Ευρώπης και αυτή θέλει να αποφύγει με την «Ε.Ε.2020» που θα βασίζεται στις επενδύσεις στην έρευνα,  στις νέες τεχνολογίες κ.λ.π.. Η συνάντηση κορυφής όμως της Πέμπτης θα είναι μια χρυσή ευκαιρία που θα εκμεταλλευθούν οι 27 ηγέτες για να θέσουν τα θεμέλια της υλοποίησης των κεντρικών οικονομικών επιλογών τους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. βαν Ρομπέυ είχε αρχικά την πρόθεση να θέσει και το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα.
Εντωμεταξύ εκδηλώθηκαν και τα αντίστοιχα προβλήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Δεν αποκλείεται λοιπόν να τεθούν όλα μαζί στο τραπέζι. Το βέβαιο είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου  γνωρίζοντας ήδη και τις σχετικές προθέσεις του γαλλογερμανικού άξονα μετά τη συνάντηση του τη Τετάρτη με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, να θέσει ανοικτά θέμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Φυσικά η ιδέα σύναψης υπέρ της χώρας μας διακρατικών δανείων από μερικές κοινοτικές χώρες είχε μέχρι προ τινος την προτεραιότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τόσο ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ να μην αναφερθούν και στην έκδοση ευρωομολόγου είτε με την εγγύηση της ευρωζώνης είτε με την εγγύηση της ΕΚΤ ή και των δύο μαζί. Μένει να δούμε την «μηχανική» ενός τέτοιου εγχειρήματος, αν, δηλαδή, θα προέρχεται από κάποιες κοινοτικές χώρες ή θα έχει τη σφραγίδα της Κοινότητας δηλαδή, θα στηριχθεί σε μια απόφαση των χωρών της ζώνης του ευρώ (Γιούρογκρουπ +ΕΚΟΦΙΝ), ύστερα από σχετική πρόταση που θα ζητήσουν να τους υποβάλει η Κομισιόν;
«Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν μείζονες προκλήσεις. Ο διαρθρωτικός ρυθμός  ανάπτυξης των οικονομιών μας δεν είναι αρκετός για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να προστατεύσει των κοινωνικό μοντέλο μας. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί συντονισμένα για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις»  γράφει στην πρόσκληση του που έστειλε χθες στους 27 ηγέτες της Ένωσης που θα πάρουν μέρος στο άτυπο συμβούλιο κορυφής ο πρόεδρος της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέυ.

"Μια συντονισμένη κοινοτική οικονομική στρατηγική" έχει σήμερα ακόμη πιο μεγάλη σημασία ύστερα από όλες αυτές τις εξελίξεις μέσα και έξω από την ευρωζώνη». Εκτός των οικονομικών ζητημάτων ο κ. βαν Ρομπέυ καλεί τους κοινοτικούς ηγέτες να συζητήσουν για το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών «…να συζητήσουμε για τα μαθήματα που πήραμε (σ.σ. από την αποτυχία της διεθνούς διάσκεψης της Κοπεγχάγης).. για τις σχέσεις μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους…». Υπενθυμίζεται ότι σ' αυτό το άτυπο συμβούλιο κορυφής που θα γίνει στην αίθουσα της βιβλιοθήκης της μεγάλης σχολής οικονομικών και εμπορικών επιστημών  «Σολβέ», οι ηγέτες θα πάρουν μέρος μόνοι τους χωρίς βοηθούς, Υπουργούς Εξωτερικών, διπλωμάτες και  ειδικούς συμβούλους. Έτσι, ελπίζεται ότι θα μπορέσουν να μιλήσουν ανοικτά, έξω από τα δόντια, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν τα λόγια τους στους δημοσιογράφους που θα καραδοκούν «παρκαρισμένοι» 500 μέτρα μακρύτερα, στο κτήριο του συμβουλίου των υπουργών  της Κοινότητας.

Τέλος, έγινε γνωστό χθες ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο ότι θα κάνει μια δημόσια δήλωση σήμερα για την χρηματοοικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το αίτημα για τη δήλωση αυτή προήλθε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ-Κεντροδεξιά) αλλά το υποστήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρ. Κοινοβουλίου. Το ίδιο αίτημα υποβλήθηκε και στην Ισπανική προεδρία που δεν αποκλείεται να σχολιάσει κι αυτή  την κατάσταση στην Ελλάδα, ένα ζήτημα που ασφαλώς θ' απασχολήσει τους 27 ηγέτες στο άτυπο συμβούλιο τους της Πέμπτης.

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top