GuidePedia

0
Ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη στην Ελλάδα προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές, ενώ η φημολογία για σχέδιο ευρω-στήριξης των αδύναμων οικονομιών του μεσογειακού νότου παραμένει στο προσκήνιο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.
Σήμερα, Τρίτη, το ευρώ ενισχύεται, οι τιμές των μετάλλων σημειώνουν κέρδη, ενώ περιορίζονται οι απώλειες στα χρηματιστήρια, εν μέσω φημολογίας ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα (σ.σ. οικονομικά προφανώς)
στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να περιορισθούν οι ανησυχίες για τη χρηματοδότηση του χρέους και να μην υπονομευθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το ευρώ ενισχύθηκε ως τα 1,3740 δολάρια, από 1,3649 την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Στις 5 Φεβρουαρίου είχε κατρακυλήσει στα 1,3586 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009.
Οι traders και τα hedge funds στοιχημάτισαν σχεδόν 8 δισ. δολάρια κατά του ευρώ, έχοντας αυξήσει τις «short» θέσεις (ποντάρισμα για  πτώση) στο ενιαίο νόμισμα στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999, λόγω των ανησυχιών για κρίση στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.
Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους κατά του ευρώ σε επίπεδα-ρεκόρ την εβδομάδα που έληξε στις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Παραγώγων του Σικάγο. Τα συμβόλαια για ανοιχτές πωλήσεις στο ευρώ ανήλθαν σε 43.700, από 39.500 την προηγούμενη εβδομάδα.
Το ύψος των short θέσεων υπολογίζεται σε 7,6 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το επίπεδο του Σεπτεμβρίου του 2008, όταν οι επενδυτές στράφηκαν στο δολάριο, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Ευρω-στήριξη
Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «ένδειξη αδυναμίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο κ.  Παπακωνσταντίνου σημείωσε  ότι «θα μειώσουμε το έλλειμμα» και προσέθεσε ότι τα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις «κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες».

«Το χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσαμε να στείλουμε  είναι να ζητήσουμε έξωθεν βοήθεια», είπε.
Τη φημολογία περί ευρω-στήριξης πυροδότησε, την Τρίτη, η εσπευσμένη (μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο) αποχώρηση του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ από εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, ώστε να επιστρέψει στην Ευρώπη.
Ο κ. Τρισέ θα αναχωρήσει από το Σίδνεϊ , όπου συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 50ής επετείου από την ίδρυση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, «λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο», για να λάβει μέρος στη Σύνοδο της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η ευρωτράπεζα προετοιμάζει έκτακτη συνάντηση του ΔΣ.
Σταδιακά, ενισχύεται η άποψη «ότι η Ελλάδα θα αποφύγει το χειρότερο σενάριο σ.σ. στάση πληρωμών» είπε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων της Shinhan BNP Paribas Asset Management, στη Σεούλ. «Οι επενδυτές κοιτάζουν μετοχές που έγιναν φθηνότερες, αφού πανικοβλήθηκαν με το θέμα της Ελλάδας» προσέθεσε.
«Υπάρχει μια πιθανότητα η ΕΕ να επιτύχει στις πιέσεις της ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει και να υποστηρίξει την Ελλάδα. Οι δημοσιονομικές ανησυχίες που έχουν επεκταθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία μπορεί να αμβλυνθούν προσωρινά εάν υπάρξει κάτι για την Ελλάδα» δήλωσε η Αγιάκο Σέρα, υπεύθυνη στρατηγικής της Sumitomo Trust Bank, αναφέρει το Ρόιτερ.

«Οι επενδυτές είναι πιθανόν να αρχίσουν να πιστεύουν ότι μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας βρίσκονται υπό επεξεργασία», αναφέρεται σε σημείωμα της Barclays Capital.
Την άποψη ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί στήριξη υπό όρους από ορισμένα ευρωπαϊκά ιδρύματα και κυβερνήσεις, προχώρησε η επικεφαλής του κλάδου ανάλυσης της HSBC, Τζάνετ Χένρι, η οποία, μάλιστα, αναφέρεται και στο ενδεχόμενο ανησυχιών για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας και του Βελγίου.
Την ίδια ώρα, ενισχύονται, αντικειμενικά, οι πιέσεις προς την ΕΚΤ ώστε βα καθυστερήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, στη σκιά των κερδοσκοπικών επιθέσεων στην περιφέρεια της ευρωζώνης και βεβαίως το ίδιο το ευρώ
Το spread στα ελληνικά 10ετή ομόλογα παραμένει πάνω από τις 350 μονάδες βάσης, ενώ σε Ισπανία και Πορτογαλία τα ασφάλιστρα κινδύνου εκτοξεύθηκαν την Δευτέρα σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Νέα άνοδο κατέγραφε το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, με την τιμή του CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου να σημειώνει την υψηλότερη αύξηση (21,1 μονάδες βάσης) μεταξύ των αντίστοιχων κρατικών τίτλων της Δυτικής Ευρώπης, φτάνοντας τις 418 μονάδες.
FT: Η σωτηρία της Αθήνας εξαρτάται από το Παρίσι και το Βερολίνο
Στα σενάρια στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, την Τρίτη, στο οποίο επισημαίνεται ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από το 1999. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:
«Η ευρωζώνη συνταράσσεται από την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει από την δημιουργία της έως και σήμερα, αλλά Γερμανία και Γαλλία στο "ντουέτο" που στηρίζεται η ευρωζώνη, επιμένουν δημοσίως ότι δεν υπάρχει περίπτωση παροχής έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί συμφωνούν ότι εάν είναι να διασωθεί η Ελλάδα, τότε Γερμανία και Γαλλία δεν έχουν παρά να διαδραματίσουν βασικό ρόλο. Η φύση της οποιασδήποτε πιθανής βοήθειας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Γάλλου προέδρουΝικολά Σαρκοζί που πραγματοποιείται στο Παρίσι. 'Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει στήριξη εκτός αγορών για την Ελλάδα φέτος –πιθανώς πριν από τον Απρίλιο- εάν αποδειχθεί δύσκολο να αντλήσει τα χρήματα που χρειάζεται από τις αγορές», τονίζει ο Έρικ Νίλσεν, κορυφαίος οικονομολόγος για ευρωπαϊκά θέματα της Goldman Sachs.»
 «'Εάν συμβεί αυτό θεωρούμε ότι η βοήθεια που θα προέλθει εκτός αγορών θα είναι μέσω διμερών δανείων από τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Επίσης, παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο, θεωρούμε ότι η περίπτωση εμπλοκής του ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, από τη στιγμή που οι πολιτικοί θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα οδυνηρό και έχει υψηλό κόστος το να "ρίξουν" το βάρος των διμερών δανείων στους ώμους των φορολογουμένων», προσθέτει ο κ. Νίλσεν.»
«Οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής βοήθειας δεν είναι και τόσο καλοδεχούμενη στη Γερμανία. Όμως, ο Γιοργκ Κράμερ, οικονομολόγος της Commerzbank τονίζει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να έχει στο μυαλό του και τους κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.»
«Σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και καταρρεύσουν τα ομόλογά της, τότε οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστιες απομειώσεις», υποστηρίζει, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα διαχυθούν σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για την πιθανή αποσταθεροποίηση του ευρώ.

Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τα προβλήματά της και ότι είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί η παροχή βοήθειας προς αυτήν την ίδια στιγμή που άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, επιβάλουν σκληρή λιτότητα και "φορτώνουν" στους πολίτες τους την προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Εάν, όμως, η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια και με δεδομένο ότι το ΔΝΤ έχει αποκλειστεί, οι μόνοι που μπορούν να την προσφέρουν είναι οι εταίροι της στην ευρωζώνη. Βοήθεια μπορεί να δοθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική στήριξη επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της κρίσης. Βέβαια τα προβλήματα της Ελλάδας είναι δημοσιονομικά, δεν αφορούν προβλήματα του ιδιωτικού τομέα. Η διάθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, καθιστά δύσκολη την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά μπορεί να μην προχωρήσει σε άρση των όρων για την παροχή ρευστότητας στις αγορές.Ως εκ τούτου, μένουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία μπορούν να προσφέρουν δάνεια και εγγυήσεις στην Ελλάδα σε συνεργασία με κοινοπραξία τραπεζών. Μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου, ουσιαστικά προσφέροντας στην Αθήνα την δική τους πιστοληπτική αξιοπιστία. Πάντως, Γερμανία και Ολλανδία (ένας ακόμη πιθανός δανειστής) έχουν απορρίψει αυτήν την ιδέα.»
Έτσι, σύμφωνα με τους Financial Times, οι κυριότερες λύσεις είναι οι εξής:
- Καμία κίνηση, υπό την ελπίδα ότι οι αγορές θα «ησυχάσουν» και ότι η Αθήνα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, εφαρμόζοντας σκληρή λιτότητα.

- Διεύρυνση των χορηγήσεων από τα ταμεία στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ ή πιθανά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

- Έκδοση κοινών ομολόγων με την Ελλάδα, μέσω των οποίων Γαλλία και Γερμανία θα μπορούσαν να καταστούν «ανάδοχοι» δανεισμού προς την Αθήνα.

- Παροχή δανείων από τα κράτη της ευρωζώνης, βάσει κανόνων που θα ανακοινώσει η Κομισιόν.

- «Αδεια» στην Αθήνα να καλέσει το ΔΝΤ, αν και αυτή η επιλογή έχει αποκλειστεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από άλλα μέλη της ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top