GuidePedia

0
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου, Oυάσιγκτον
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν συνεχίζει το παραμύθι που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στη Λευκωσία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ βαίνουν καλώς και υποστήριξε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος. Τα ίδια περίπου λόγια χρησιμοποιεί και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο οποίος επιχειρεί να περάσει τον κακόβουλο ισχυρισμό και σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού. Ο μύλος άρχισε να γυρίζει...

Δυστυχώς ο άβουλος Γ.Γ. του ΟΗΕ και οι συνεργάτες του παίζουν με την τύχη της Κύπρου και του λαού της (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων). Εμπαίζουν τους ηγέτες του νησιού -η αναφορά γίνεται ειδικά για τον κ. Ντάουνερ- και προσπαθούν να τους γελοιοποιήσουν διαρρέοντας τηλεγραφήματα και επιστολές που έπρεπε να φυλάγονται σαν κόρη οφθαλμού.

Το παιγνίδι της δήθεν επίτευξης προόδου στοχεύει κυρίως τον πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος -όπως υποστήριξα και πριν από μερικές εβδομάδες- οδηγείται σαν αρνί στη σφαγή. Οταν ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας ομιλεί για καταμερισμό ευθυνών, το περίφημο blame game, και όταν στη σκέψη του έχει τον Κύπριο ηγέτη, τότε τι να περιμένει κανείς από τις διαπραγματεύσεις, που παραπαίουν.

Ο κ. Χριστόφιας εμπνεύστηκε αυτό το είδος του διαλόγου από την προεκλογική ακόμα περίοδο. Ηταν ένα φιλόδοξο σχέδιο για το οποίο πίστευε πως έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας με δεδομένη την παρουσία του κ. Ταλάτ στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. Τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο με τις παλινωδίες του κ. Μπαν κι Μουν και των συνεργατών του, οι οποίοι ανεδείχθησαν σε πρόβλημα.

Οσες φορές παρενέβησαν κατέστρεψαν όσα είχαν επιτευχθεί. Και οι ηγέτες είχαν καταλήξει σε μικρές όχι σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες δεν έλυναν μεν το Κυπριακό, αλλά άνοιγαν τον δρόμο. Λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση του Γ.Γ. από τη Λευκωσία και ιδιαίτερα μετά τα άνευ σημασίας πανηγύρια, οι δήθεν συγκλίσεις έχουν στην ουσία εξαφανιστεί. Με την παραμικρή υποχώρηση από τα συμφωνηθέντα θα καταρρεύσουν οριστικά.

Η στάση του Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι καταστρεπτική. Μόνος του κατάφερε να απολέσει την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών και το πλέον σημαντικό είναι ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας λόγω χαρακτήρα και μόνο δεν τον πέταξε από το γραφείο του. Πάντως, το μάθημα που του έκανε ο Κύπριος ηγέτης, μάθημα αρχών και καλής συμπεριφοράς έπρεπε να τον προβληματίσει και να αποχωρήσει μόνος του από τις διαπραγματεύσεις για να μη χαθεί η μοναδική πραγματική ευκαιρία διευθέτησης του Κυπριακού. Αλλά ποιος έχασε τις... αρχές για να τις βρει ο μεσολαβητής.

Ο κ. Χριστόφιας, εάν θέλει να προστατεύσει τη διαδικασία, έχει μόνο μία επιλογή. Να ζητήσει επίσημα από τον κ. Ντάουνερ να επιστρέψει στην Αυστραλία. Ο Γ.Γ. θα τον κατανοήσει. Αλλωστε, δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος μεσολαβητής ή ειδικός σύμβουλος που απομακρύνθηκε. Ο Αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι στην Κύπρο για να καταστρέφει αντί να κτίζει. Αυτές είναι οι εντολές των Βρετανών...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top