GuidePedia

0
Τέσσερις τομές στο ΑσφαλιστικόΤους πυλώνες της μεταρρύθμισης παρουσίασε ο Ανδρ.Λοβέρδος την Τρίτη.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση της κυβέρνησης κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, το πρωί της Τρίτης, η οποία συνοψίζεται στα εξής:
τέλος στι εθελουσίες εξόδους, σημαντικά αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, με πρόστιμα 1/200 της σύνταξης ανά μήνα πρόωρης εξόδου, που μπορεί χονδρικά να εκτιμηθεί στο 6% ανά έτος, κίνητρα για την εθελόντική παραμονή στην εργασία και μετά το 65 έτος.
Στόχος ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξηθεί κατά δύο έτη ως το 2015, από τα 61,4 έτη σήμερα.
θέσπιση βασικής «κοινωνικής σύνταξης» για όλους όσους φτάνουν στα 65 και βρίσκονται 35 χρόνια στην Ελλάδα, με την επιπλέον ανταποδοτική σύνταξη από τα Ταμείαγια όσους έχουν εργαστεί και πληρώσει εισφορές να καθορίζεται ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης και τα ένσημα.
διάκριση της σύνταξης από την υγειονομική κάλυψη με άλλο νομικό πλαίσιο που εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
δημιουργία Αρχής διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων, των μεγάλων ποσών που κατατίθενται στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, πιθανώς και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, με όρους όχι ιδιαίτερα συντηρητικούς αλλά όχι και «ρισκαδόρικους». Η Αρχή δεν θα «παίρνει» τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων, θα τα διαχειρίζεται και θα διανέμει αναλογικά τα κέρδη.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα τεθούν σε ισχύ σε 8 ως 10 έτη και δεν θα θίξουν κανέναν εργαζόμενο που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ώστε να μην προκληθεί «κύμα εξόδου» από την εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργείται ενιαίο καθεστώς εργασίας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού  τομέα, καθώς μέχρι σήμερα μόνο στον δεύτερο αναστελλόταν η σύνταξη όταν ο διακιούχος ήταν κάτω των 55 ετών.
Η εφαρμογή της εξίσωσης των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, που θα αρχίσει σταδιακά από το 2013.
Ενιαίες υπηρεσίες υγείας σε Ταμεία και ΕΣΥ
Ο κλάδος της Υγείας θα διαχωριστεί από το συνταξιοδοτικό σύστημα, με ενοποίηση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών και δημιουργία πραγματικά ενιαίου και καθολικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Στόχος η πολιτική υγείας να ασκείται ολοκληρωτικά από το Υπουργείο Υγείας και όχι και από διοικήσεις Ταμείων και άλλων φορέων.
Ετσι, οι υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων θα ενταχθούν στο ΕΣΥ σταδιακά, με νόμο και διαδοχικά προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, μετά την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ώστε να διορθωθούν στην πράξη οι όποιες ατέλειες.
Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής των παραπάνω θα παρουσιαστούν από κοινού με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το επόμενο διάστημα, μαζί με το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Στις δηλώσεις του έξω από το υπουργείο ο Ανδρ.Λοβέρδος τόνισε ότι η κυβέρνηση αλλάζει το Ασφαλιστικό για να το κρατήσει στη ζωή, να του δώσει πνοή και μέλλον, να διασφαλίσει την αποταμίευση των Ελλήνων και την μεγαλύτερη κατάκτηση του ανθρώπου τον 19ο αιώνα.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών ο υπουργός Εργασίας άνεφερε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων βρίσκεται και αυτή σε φάση ολοκλήρωσης του έργου της και στα μέσα Μαρτίου θα καταθέσει το πόρισμά της, μετά από τρεις ακόμη συνεδριάσεις, προκειμένου τέλος του μήνα να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Η αντίδραση των συνδικάτων ωστόσο έστειλε τα πρώτα μηνύματα κλιμάκωσης, καθώς η ΓΣΕΕ αποχώρησε από τη διαδικασία, ενώ ετοιμάζεται να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top