GuidePedia

0
Λόγω σοβαρών διαφωνιών στους χειρισμούς επίλυσης του Κυπριακού.
Την αποχώρηση της από την κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια, λόγω σοβαρών διαφωνιών στους χειρισμούς επίλυσης του Κυπριακού, αποφάσισε τη Δευτέρα το βράδυ η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ.Υπέρ της αποχώρησης, όπως ήταν και η εισήγηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ψήφισαν 115 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κατά τάχθηκαν οκτώ και τρία τήρησαν αποχή.
Αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕ, ο Γιαννάκης Ομήρου προέβη σε δηλώσεις υπογραμμίζοντας την υποχρέωση της παράταξής του για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. «Ήταν η ώρα της δικής μας ευθύνης. Ήταν Εθνική ανάγκη η αποχώρησή μας, λόγω των επιλογών του Προέδρου στο Κυπριακό».

Την Τρίτη αναμένεται να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Χριστόφια οι υπουργοί Γεωργίας Ανδρέας Πολυνείκης και Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαίδης.

«Καταστροφικές» οι συνέπειες ενδεχόμενης μη λύσης

Με εξαιρετικά μελανά χρώματα περιέγραψε τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης μη λύσης στην Κύπρο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην Ένωση Κυπρίων Ελλάδας. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι επιθυμεί μια λύση αποδεκτή στα πλαίσια των «όσων κατά καιρούς συμφωνήθηκαν» και της οποίας οι βασικές παράμετροι είναι «αρκούντως γνωστές» και είναι οι συμφωνίες Μακαρίου και Κυπριανού με Ντενκτάς και Κυπριανού με Ντενκτάς του 1977 και 1979, η συμφωνία της 8.7.2006, σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ και οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Ο ΔΗΣΥ παραμένει δεσμευμένος σε αυτές τις προτάσεις υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης στις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της οριστικής διχοτόμησης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη προδοσία» την αποδοχή της διχοτόμησης, ενώ τόνισε ότι αποδέχεται και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004, όταν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με 76% το σχέδιο Ανάν.

Ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε αν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, να κυβερνά δηλαδή το κράτος πότε εκπρόσωπος της πλειοψηφίας και πότε της μειοψηφίας, αλλά και πως θα προστατευθεί το νέο κράτος από το ενδεχόμενο, σε μια περίπτωση κρίσης, όπως συνέβη το 1963 ή το 1974, να πάρει ένας τυχόν Τούρκος Πρόεδρος το κράτος και να φύγει, μαζί με τη «διεθνή αναγνώριση». Στην ερώτηση αυτή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απήντησε ότι θα είμαστε ασφαλέστεροι στην απάντησή μας αν μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε την κωδικοποίηση των αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, που υιοθέτησε το Εθνικό Συμβούλιο στις 12.4.2005, χαρακτήρισε «οδυνηρή» τη ρύθμιση της εκ περιτροπής προεδρίας, είπε ότι υπάρχουν τρόποι άμβλυνσης αυτής της ρύθμισης και ότι η κυριαρχία δεν εξαρτάται από τον εκάστοτε Πρόεδρο.

Τον κ. Αναστασιάδη προσφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που τόνισε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη διχοτόμηση της Κύπρου, πρόσθεσε ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε ότι είναι άξιος ο Πρόεδρος στο τιμόνι και τέλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σε συνθήκες δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας, ο κυπριακός λαός θα ξανακάνει την Κύπρο ελληνική.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Δημοσίευση σχολίου

 
Top