GuidePedia

0
Ανεπηρέαστη από την παγκόσμια ύφεση βγαίνει η βιομηχανία του πολέμου, καθώς οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν σταθερές.Το Διεθνές Ινστιτούτο για Στρατηγικές Σπουδές αναφέρει σε μελέτη που δημοσίευσε ότι την περίοδο 2006 - 2008 οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν από τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 1,55 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αυξητική τάση αναμένεται ότι διατηρήθηκε και το 2009.
Η αύξηση ωστόσο δεν θα είναι τόσο σημαντική, όσο υποδηλώνουν τα στοιχεία, κυρίως λόγω του υποτιμημένου δολαρίου. «Η οικονομική κρίση δεν είχε κάποιον δραματικό αντίκτυπο στις αμυντικές δαπάνες των τελευταίων 18 μηνών», επεσήμανε ο οικονομολόγος επί στρατιωτικών θεμάτων, Μαρκ Στόκερ λίγο πριν από την έκδοση της ετήσιας μελέτης «Military Balance».
Σταθερές οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως
Εν τω μεταξύ, οι αμυντικές δαπάνες διατήρησαν τα τελευταία χρόνια σταθερό το ποσοστό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Το 2008 οι αμυντικές δαπάνες κάλυπταν το 2,56% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ το 2004 έφτανε το 2,5%.
Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες (η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιαπωνία) αύξησαν σε γενικές γραμμές τον αμυντικό τους προϋπολογισμό. Μόνο η Ρωσία προχώρησε σε κάποια μείωση στις αμυντικές δαπάνες. Σε αύξηση των αμυντικών τους προχώρησαν το 2009 και οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα παρατηρηθεί επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών - ειδικότερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ - ύστερα από μία δεκαετία μεγάλης αύξησης.
Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αντιμέτωπες με μεγάλα ελλείμματα, ενώ οι αμυντικές δαπάνες στις ΗΠΑ έφτασαν στα όριά τους, καθώς ο προϋπολογισμός που διέθετε η Ουάσιγκτον παρουσίασε αύξηση 75% μεταξύ των ετών 2000 και 2009.
Η αναμενόμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το καλοκαίρι του 2010 και από το Αφγανιστάν τον επόμενο χρόνο, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές χώρες λόγο της ύφεσης
Ο Μαρκ Στόκερ τόνισε: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον και χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα» στον αμυντικό τους προϋπολογισμό.
Αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα αναμένεται να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες με το εκσυγχρονιστικό στρατιωτικό πρόγραμμά του.
Από την άλλη πλευρά ο Σαμ Περλο-Φρίμαν από το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες διατήρησαν το 2009 σταθερό το ποσοστό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ, κυρίως λόγω των προγραμμάτων διάσωσης για τις τράπεζες και στήριξης των οικονομιών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από APE

Δημοσίευση σχολίου

 
Top