GuidePedia

0
Φήμες και... μύθοι για τις λίρες του Αλή Πασά  Ενα ξύλινο σκαρί που βρέθηκε στον βυθό της λίμνης Παμβώτιδας φουντώνει σενάρια στα Γιάννενα για το ναυάγιο του αγαπημένου πλοίου του Αλή Πασά, που ήταν φορτωμένο με χρυσές λίρες.Φήμες που βασίζονται σε μαρτυρίες και ιστορικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Αλή Πασάς διατηρούσε έναν μικρό στόλο και το αγαπημένο του πλοιάριο ήταν ένα δικάταρτο ιστιοφόρο, το οποίο απεικονίζεται σε δύο ξυλογραφίες του 1810 και του 1913, η μία μάλιστα φιλοτεχνημένη από τον Αγγλο περιηγητή Χένρι Σκοτ Χόλαντ........

Μετά τη δολοφονία του Αλή Πασά το 1822 το σκάφος παρέμεινε αγκυροβολημένο μπροστά στην Κυρα-Φροσύνη και ξαφνικά τα ίχνη του χάθηκαν. Πολλοί πιστεύουν ότι το βούλιαξαν εξοργισμένοι Γιαννιώτες, χωρίς να γνωρίζουν ότι ήταν γεμάτο με τσουβάλια χρυσές λίρες.
Τις τελευταίες μέρες, όμως, ο εντοπισμός του ναυαγίου πυροδοτεί συζητήσεις στα καφενεία και στις γειτονιές και όλοι σπεύδουν να υπολογίσουν πού ακριβώς βρίσκεται ο θησαυρός.
«Στον πυθμένα της λίμνης και σε βάθος περίπου 7 μέτρων εντοπίζεται μια ακουστική ανωμαλία. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για ένα πλοίο μήκους 13 μέτρων, αλλά δεν πιστεύουμε όσα ακούγονται», είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που χαρτογραφεί αυτό τον καιρό τον βυθό της Παμβώτιδας.
Πληροφορίες από την ερευνητική ομάδα λένε ότι το ξύλινο σκαρί είναι ένα ναυάγιο της δεκαετίας του '50, το οποίο βρισκόταν αραγμένο στη θέση «σκάλα» και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μεγάλης κακοκαιρίας.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε περί τίνος πρόκειται ακριβώς, η εκτίμησή μας ωστόσο είναι πως δεν θα αφορά ιστορίες γύρω από τον Αλή Πασά», μας εξήγησε ο Γιαννιώτης γεωλόγος Νίκος Ζερέκας, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Χρηματοδότηση
Εδώ και εννιά μήνες η ομάδα του καθηγητή Παπαθεοδώρου εκτελεί γεωφυσικές διασκοπήσεις με ηχοβολιστές πλευρικής σάρωσης και τομογράφους υποδομής πυθμένα για την πλήρη αποτύπωση του βυθού της Παμβώτιδας. Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούν η Νομαρχία Ιωαννίνων και ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης, ενώ οριστικά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα, ωστόσο, με μια πρώτη παρουσίαση που έκαναν οι επιστήμονες τις προηγούμενες μέρες, το πλέον ανησυχητικό συμπέρασμα είναι πως κάτω από τα 5 μέτρα δεν υπάρχει οξυγόνο που σημαίνει ότι σε εκείνο το βάθος η λίμνη είναι νεκρή από ζωή.
«Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 7,5 με 8 μέτρα, ενώ στη νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης το πάχος της λάσπης φτάνει το μισό μέτρο», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και προσέθεσε: «Σε αρκετά σημεία υπάρχουν κρατήρες από τους οποίους εκλύονται γλυκό νερό και αέρια». Και παρότι το θέμα αυτό είναι προς διερεύνηση, δεν αποκλείεται να πρόκειται για ποσότητες τοξικού υδροθείου με μεθανίου.
Θεωρείται, επίσης, πολύ πιθανόν ένας μεγάλος κρατήρας που βρίσκεται στο βυθό να προέρχεται από ταμιευτήρα με παλιές αποθέσεις που σαπίζουν. Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι στα 3 πρώτα μέτρα το νερό της λίμνης είναι θολό, μετά υπάρχει μια ζώνη με πεντακάθαρο νερό και στο τέλος το νερό γίνεται και πάλι θολό.
Κατηγορηματικά διαψεύδεται ότι βρέθηκαν πολλά παλιά αυτοκίνητα και λάστιχα ή άλλα βαριά αντικείμενα, ενώ φως στο βυθό θα ρίξει ένα υποβρύχιο ρομπότ που -βοηθούντος του καιρού- θα ποντιστεί τις επόμενες μέρες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top